Effektivt ned i vekt

Folk rådes ofte til å gjøre alle slags sprø ting for å gå ned i vekt, noe som kan gjøre vondt verre. Lær mer om hvordan du effektivt kan gå ned i vekt.

Gjennom årene har forskere imidlertid funnet en rekke strategier som ser ut til å være effektive.

Drikk vann, spesielt før måltider

Det hevdes ofte at vann kan hjelpe med vekttap – og det er sant. Vann kan øke stoffskiftet med 24–30% over en periode på 1–1,5 timer, noe som hjelper deg å forbrenne noen flere kalorier.

Spis egg til frokost

Å spise hele egg kan ha alle mulige fordeler, inkludert å hjelpe deg med å gå ned i vekt. Studier viser at å erstatte en kornbasert frokost med egg kan hjelpe deg med å spise færre kalorier de neste 36 timene, samt gå ned i vekt og kroppsfett.

Drikk kaffe (helst svart)

Kvalitetskaffe er fylt med antioksidanter og kan ha mange helsemessige fordeler. Studier viser at koffein i kaffe kan øke stoffskiftet med 3–11% og øke fettforbrenningen med opptil 10–29%.

Drikk grønn te

I likhet med kaffe har grønn te også mange fordeler, en av dem er vekttap.

Prøv periodisk faste

Periodisk faste er et populært spisemønster der folk veksler mellom perioder med å faste og spise. Kortsiktige studier antyder at periodisk faste er like effektivt for vekttap som kontinuerlig kaloribegrensning.

Kutt ned på tilsatt sukker

Tilsett sukker er en av de verste ingrediensene i det moderne kostholdet. De fleste forbruker altfor mye. Studier viser at forbruket av sukker (og majssirup med høy fruktose) er sterkt assosiert med økt risiko for fedme, samt tilstander inkludert type 2-diabetes og hjertesykdom.

Spis mindre raffinerte karbohydrater

Raffinerte karbohydrater inkluderer sukker og korn som har blitt fjernet sine fibrøse, næringsrike deler. Disse inkluderer hvitt brød og pasta.

Gå over til et lavkarbokosthold

Hvis du vil ha alle fordelene med karbobegrensning, bør du vurdere å gå hele veien og forplikte deg til et lavkarbokosthold.

Trene på porsjonskontroll eller telle kalorier

Å spise mindre – eller å telle kalorier kan være veldig nyttig av åpenbare grunner.

Ha sunn mat tilgjengelig

Hvis du har sunn mat i nærheten, kan du forhindre at du spiser noe usunt hvis du blir for sulten.

Spis krydret mat

Chilipepper inneholder capsaicin, en krydret forbindelse som kan øke stoffskiftet og redusere appetitten litt.

Gjennomføre aerob trening

Å gjennomføre aerob trening (kardio) er en utmerket måte å forbrenne flere kalorier og forbedre din fysiske og mentale helse.

Løfte vekter

En av de verste bivirkningene av slanking er at det har en tendens til å forårsake muskeltap og redusere forbrenningen, ofte referert til som sultemodus.

Spis mer fiber

Fiber anbefales ofte for vekttap. Selv om bevisene er blandede, viser noen studier at fiber (spesielt tyktflytende fiber) kan øke mettheten og hjelpe deg med å kontrollere vekten din på lang sikt.

Spis mer grønnsaker og frukt

Grønnsaker og frukt har flere egenskaper som gjør dem effektive for vekttap.

Få god søvn

Søvn er svært undervurdert, men kan være like viktig som å spise sunt og trene.

Spis mer protein

Protein er det viktigste næringsstoffet for å gå ned i vekt. Å ha et kosthold høyt på proteiner, har vist seg å øke stoffskiftet med 80–100 kalorier per dag.

Kutt ut sukkerholdige drikker, inkludert brus og fruktjuice

Sukker er ikke bra, og sukker i flytende form er enda verre. Studier viser at kalorier fra flytende sukker kan være det mest fetende aspektet i det moderne kostholdet.

Spis hele matvarer med én ingrediens (ekte mat)

Hvis du vil være en slankere og sunnere person, er en av de beste tingene du kan gjøre for deg selv å spise hele matvarer med en enkelt ingrediens.

Ikke slanke deg – spis sunt i stedet

Et av de største problemene med slankekurer er at de sjelden fungerer på lang sikt. Studier viser at slanking er en konsekvent prediktor for fremtidig vektøkning, altså det motsatte av hva du ønsker.

Relaterte artikler:

Beste diett for å gå ned i vekt raskt og effektivt

Hvordan gå ned i vekt raskt og effektivt med løping

Om forfatteren