Effektiv trening på kort tid

Effektiv trening på kort tid. Lær mer om hvordan du kan gjennomføre effektiv trening på kort tid ved å veksle mellom å trene med varierende intensitet.

Trene effektivt på kort tid

Har du dårlig tid? Har du ambisjoner om å komme i god form, men finner ikke tid eller overskudd til å trene i en hektisk hverdag? Da bør du gjennomføre en form for effektiv trening som lar seg gjennomføre på godt under en halvtime, og likevel gjør deg raskere, sterkere og mer utholdende. Alt dette kan du få gjennom å trene kortintervall.

I denne artikkelen vil du lære hvordan du kan gjennomføre effektiv trening på kort tid med kortintervaller.

Hva er kortintervall

Kortintervall i denne sammenhengen kan være periodevis løping med høy intensitet som strekker seg over kort tid eller distanse. Pausene mellom hvert intervall er vanligvis korte. Korte intervaller blir gjerne løpt med høy intensitet, rundt anaerob terskel, eller noe under. Kortintervall kan bli løpt i flatt terreng eller ulendt terreng, eller i motbakker som motbakketrening. Kortintervall er noe også nybegynnere raskt kan komme i gang med etter å ha startet opp med løping.

Hvorfor trene kortintervall

Kortintervaller kan være effektiv trening på kort tid for å komme raskt i løpeform. Denne måten å trene løping på krever relativt kort treningstid, og er en fin måte å få lagt inn løpetrening i en travel hverdag. Å trene korte intervaller krever kortere restitusjonstid, siden trening med høy intensitet foregår over et relativt kort tidsrom. Løping av korte intervaller er gøy, fordi dette er en form for løping med høy intensitet alle uansett formnivå kan oppleve mestring i.

Hvordan gjennomføre effektiv trening på kort tid

En av fordelene med å trene kortintervall, er at du kan gjennomføre de nær du bor etter en kort oppvarming. Det spiller ingen rolle om du løper de på asfalt, grusvei, sti eller skogsvei, selv om det er bra om du greier å variere med hvilket underlag du gjennomfører intervalltreningen.

Du kan gjennomføre effektiv trening med kortintervall på følgende måte:

  • 10-15 minutters oppvarming
  • 5-10×100-200 meter kortintervall
  • Jogge ned 5-10 minutter avslutningsvis

Avslutt gjerne oppvarmingen med 2-3 stigningsløp, for å forberede kroppen på trening med høyere belastning. Tilpasse lengde på intervall og antall intervaller etter formnivå og hvor god tid du har. Pausene bør ikke være for lange, for at du skal opprettholde en høy intensitet gjennom hele intervalltreningen. Jogge ned til slutt for å friske opp beina, slik at du får i gang restitusjonsprosessen i etterkant av kortintervallene.

Effektiv trening på kort tid

Dersom du kombinerer effektiv trening med kortintervaller, med noen korte treningsøkter med lav intensitet fordelt utover i uka, har du et treningsopplegg som garantert vil få deg i bedre form. Når du får inn rutine på denne treningen, kan det trigge deg til å trene enda mer, slik at du opprettholder og fortsetter den gode formutviklingen du er inne i.

Relaterte artikler:

Rask og effektiv trening

Effektiv trening på 20 minutter

Om forfatteren

Legg inn kommentar