Effektiv tempotrening for å bli raskere på birken

Tempotrening kan gjøre deg raskere og mer utholdende når du skal løpe birken. Lær mer om hvordan du trene tempo for Birkebeinerløpet.

Hva er tempotrening?

Tempotrening i denne sammenhengen kan være løping under eller rundt anaerob terskel. Terskeltrening er et begrep som ofte er brukt om denne type trening. Tempoet i denne formen for løpetrening er ofte beskrevet som «komfortabelt hardt» som innebærer at farten ikke skal være høyere enn at du kan løpe i tempoet over lengre tid.

Å løpe tempo er en viktig faktor for å øke din aerobe kapasitet, som er nivået du kan løpe med høyere intensitet uten å gå over til å trene anaerobt. Ved anaerob trening skjer det en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Etter hvert som du blir bedre trent, blir du i stand til å løpe raskere innenfor din anaerobe terskel. Det betyr at du kan trene lenger og løpe fortere uten å få en opphopning av melkesyre i muskulaturen.

Hvordan trene tempo for birken

Du kan trene tempo for birken på to måter. Den måten er å løpe tempointervaller, mens den andre tempotrening uten pause. I lange løp som Birkebeinerløpet, vil tempotrening uten pause være effektiv trening for å greie å holde et høyere tempo over et lenger tidsrom. Har du liten eller ingen erfaring med tempotrening fra før av, kan tempointervaller være en effektiv måte å trene på. Tempointervaller kan ha lengde på alt fra 5-9 minutter, med tilpassede pauser mellom hver tempointervall. Intensiteten på tempointervallene kan være lavere enn mer tradisjonell intervalltrening, og vil vanligvis veksle mellom moderat til hard intensitet. Tempotrening uten pauser kan ha en varighet på alt fra 10-60 minutter, avhengig av formnivå på løper. Her løper du sammenhengende med moderat til hard intensitet. Tempotrening for birken kan du gjennomføre progressivt, ved at du øker intensiteten gradvis gjennom hele treningsøkta.

Relaterte artikler:

Terskeltrening når du skal løpe birken

Hvordan løpe birken

Om forfatteren

Legg inn kommentar