Effektiv løping i motbakker

Lær mer om hvordan løping i motbakker kan være effektiv trening for å bli raskere og mer utholdende, og hvordan motbakketrening kan forbedre løpeteknikken din.

Løpe i motbakker

Løping i motbakker kan være effektiv trening, uavhengig av om du trener motbakkeintervaller, eller om du løper i et terreng der du kan dra nytte av motbakkene. Motbakketrening gir en naturlig økning i hjertefrekvensen, som på sikt vil bidra til å øke din aerobe utholdenhet. Når du løper i motbakker kan du forbedre løpeteknikken din, ved at du har et mer riktig steg enn når du løper på flatmark. Bedre løpeteknikk kan bety bedre løpsøkonomi.

Hvordan løpe i motbakker

Som vi har vært inne på allerede, kan du gjennomføre naturlig motbakketrening etter terrenget du løper i, eller du kan gjennomføre treningen som bakkeintervaller med varierende lengde. Ønsker du mer trening i motbakker, kan du velge kuperte løyper med vekslende stigning. Treningsøkter med naturlig motbakketrening, kan bli gjennomført ved at du lar pulsen gå naturlig opp i motbakkene, for så gå ned igjen i de lettere partiene. Å trene på denne måten gir deg variert intensitet i løpet av treningsøkt, og kan også være bra med tanke på forebygging av skader. Gjennomfører du bakkeintervaller, kan du ta utgangspunkt i en bakke som har 5-7 graders helning. Hvor lange bakkeintervaller du skal løpe, avhenger av hva som er hensikten med treningen, og også til en viss grad formnivået. Den vanligste formen for motbakketrening med bakkeintervaller, er nok korte intervaller på 30-200 meter. Løp intervallene progressivt raskere, og jogg ned igjen som pause. Start umiddelbart på nytt bakkeintervall.

Løping i motbakker for bedre løpeteknikk

Når du løper i motbakker, kan det gjøre det enklere å løpe med bedre teknikk. Du løfter ofte knærne bedre når du løper i motbakker, og det er enklere å ha en rak holdning i kroppen, og at foten treffer bakken rett under hofta. Å ligge bakpå når du trener i motbakker er nesten umulig. Et tips for riktig løpeteknikk kan være å tenke at det skal gå en rett linje fra skuldrene, gjennom hofta og ned i foten. Slapp av i skuldrene når du trener i motbakker, og ikke knytt nevene. Se opp og frem når du løper i motbakker.

Effektiv løping i motbakker

Motbakketrening vil ofte få pulsen raskt opp, og du må passe på at du ikke løper med for hard intensitet. Å løpe intervallene progressivt raskere, kan være en måte å sørge for at du ikke løper for mye med for hard intensitet. Er du nybegynner kan det være lurt å starte med motbakketrening som en del av en vanlig treningsøkt, der du lar pulsen gå naturlig opp i motbakkene.

Relaterte artikler:

Hurtighetstrening i motbakker

Progressive løp i motbakker

Om forfatteren

Legg inn kommentar