ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Effektiv løpeteknikk for halvmaraton

Når du skal løpe halvmaraton er det viktig at du har en løpeteknikk tilpasset langdistanse, som bidrar til å redusere belastningen på beina. Lær deg effektiv løpeteknikk for halvmaraton!

Løpeteknikk for langdistanse

Å løpe med riktig teknikk når du løper langdistanse, kan spare beina dine og bidra til å du løper enda raskere. For mosjonistløpere som deltar i halvmaraton, vil tempoet ofte ikke være altfor høyt, men teknikken vil være desto viktigere. Ofte er det ikke farten det står på når du løper halvmaraton, men heller belastningen beina dine blir utsatt for i drøyt 21 kilometer. Du blir utmattet i beina når du løper halvmaraton eller lenger, og du må du være trent for distansen, i tillegg til at du bør løpe med en teknikk som skåner beina dine mest mulig.

Hva er effektiv løpeteknikk for halvmaraton?

Når du løper halvmaraton bør du ha som mål å lande på midtfot for hver gang foten treffer bakken. Å lande på midtfot gjør at den største belastningen blir på lårmuskulaturen, ikke leggene. Leggene er ofte et problemområde for løpere. Mange løpere sliter med vondt i leggene. Hvis du løper på forfot store deler av et halvmaraton, vil det være stor belastning for leggmuskulaturen din. Da er det bedre å løpe med en teknikk som belaster lårmuskulaturen i enda større grad, fordi lårmuskulaturen tåler større belastning.

Trene opp effektiv løpeteknikk for halvmaraton

Det første du bør rette fokus mot når du skal trene opp løpeteknikk for halvmaraton er steglengden. Har du for lang steglengde, vil det føre til at du lander på hæl. På sikt kan det være en sikker vei for å pådra seg kneskader og andre skader du vil være foruten. Du bør ha fokus på å korte ned på steglengden samtidig som du øker frekvensen på stegene. Kortere steglengde vil gjøre at foten treffer bakken rett under tyngdepunktet for kroppen, noe som gjør at du får dempet av belastningen gjennom hele kroppen. Høyere stegfrekvens kan gjøre at kontakttiden, det vil si tiden foten er i bakken, vil bli mindre. Mindre kontakttid er lik mindre friksjon og mindre belastning, som kan redusere skaderisikoen. Når du løper i flate partier lander du på midtfot ved å bruke teknikken beskrevet over. I motbakker vil naturlig løpe mer på forfot, men det å løpe i motbakker i mye mindre belastende. Du vil merke at når du løper på midtfot, vil belastningen være større på lårene og mindre belastende for leggene.

Relaterte artikler:

Riktig løpeteknikk for å løpe raskere og mer effektivt

Trene opp løpeteknikk

Om forfatteren

Legg inn kommentar