Effekt av løping

Effekt av løping. Lær mer om hvilken effekt du kan av løping, og hvordan du kan trene for best mulig effekt.

Positive effekter av løping

Løping kan gi deg en rekke positive effekter, både fysisk og mentalt. Du kan bli sterkere, raskere og mer utholdende. I tillegg kan du bli mer opplagt og konsentrert, og orke mer i hverdagen. 

I denne artikkelen vil du lære mer om hvilken effekt du kan ha av løping, og hvordan du kan trene for å oppnå best mulig effekt. 

Løping gjør deg fysisk sterkere

Løping kan være en effektiv treningsform for å bli fysisk sterkere. Når du løper, trener du opp muskulaturen og kan bli sterkere i ledd og leddbånd. Det er spesielt muskulaturen i lår og legger som blir sterkere, men også kjernemuskulaturen i rygg og mage. Når du trener variert løping med lav, moderat og hard intensitet, vil det bidra til at du blir mer utholdende, ved at du øker din aerobe kapasitet. Du øker kroppens kapasitet til å nyttgjøre seg oksygen i forbrenningsprosessen. Langturer kan gi deg økt fettforbrenning og gjøre kroppen mer effektiv i å omsette og lagre glykogen. Variert intervalltrening kan bidra til å gjøre deg raskere. Kombinerer du løping med lav og høy intensitet, kan det bidra til at du blir raskere, ved at du stimulerer de raske muskelfibrene i muskulaturen. Motbakketrening kan være effektiv styrketrening med løping, der du vil styrke lår- og leggmuskulatur. I tillegg kan du trene opp løpeteknikk for bedre løpsøkonomi ved å løpe i motbakker. 

Løping som gjør deg mentalt sterkere

Når du blir fysisk sterkere gjennom løping, kan det bidra til å du blir mentalt sterkere. Løping øker nivået av serotonin og endorfiner, som er viktig for regulering av humør, søvn og apetitt, og er stoffer som er viktige for å god mental helse. Hverdagslige gjøremål, skole og jobb blir enklere, fordi du er mer opplagt, i bedre humør og mer konsentrert når du trener jevnlig. Fordelene du har av å løpe kan bidra til du bedre takler motgang og vanskelige perioder i livet. 

Hvordan trene for å ha god effekt av løping

Som vi har vært inne på tidligere, vil variert løpetrening der du veksler mellom hva du trener og med hvilken intensitet, gi den beste effekten av treningen. La hovedvekten av treningen ligger på løping med lav intensitet. Trening med denne intensiteten bør alltid danne basisen for treningen du gjennomfører. Resterende trening kan være med moderat til hard intensitet. Sørg alltid for at du får tilstrekkelig med restitusjon når du trener. Restitusjon bør være en like viktig del av treningsprogrammet ditt som treningen. 

Effekt av løping

I tillegg til at variert løpetrening vil gi deg best mulig effekt av treningen, vil det å skape kontinuitet i treningen også være helt avgjørende. Du bør trene regelmessig, slik at du har en kontinuerlig og jevn formutvikling. Ta alltid  utgangspunkt når du starter å trene løping, og ha en gradvis økning i treningsmengde og intensitet. Det vil gi deg, sammen med variasjon, den beste effekten av løping.

Relaterte artikler:

Ned i vekt med løping

Effekt av å gå tur

Om forfatteren

Legg inn kommentar