Effekt av jogging

Effekt av jogging. Lær mer om hvilken effekt du kan ha av jogging, og hvordan du bør trene for å ha best mulig utbytte av treningen. 

Effekten av jogging: fordeler for kropp og sinn

Jogging kan være en effektiv måte å trene på, og en smart måte for nybegynnere å komme i gang med treningen. For å best mulig effekt ut av joggingen, kan man variere med hvilken intensitet man trener, og det er flere måter å gjøre det på. 

Du vil ha en god effekt å jogge, bare gjennom å trene jogging med lav intensitet. Jogging vil gi deg en gradvis økt aerob kapasitet, og fettforbrenningen vil være god, spesielt på lengre joggeturer. For best mulig effekt av jogging, bør du kombinere denne treningen med trening med høyere intensitet. Gjør du det kan du komme i raskere form, i tillegg til at du kan bli en raskere løper. 

I en verden der stress og inaktivitet ofte dominerer våre liv, har aktiviteter som jogging vist seg å være en enkel, rimelig og effektiv måte å forbedre både fysisk og mental helse på. Å ta en joggetur regelmessig kan føre til en rekke positive effekter på kroppen og sinnet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av disse fordelene, samt utforske hvordan jogging kan integreres i en sunn livsstil.

Relatert: Jogging som trening

Fysisk helsefordeler av jogging

1. Forbedret hjertehelse

Regelmessig jogging styrker hjertemuskelen og forbedrer hjertets ytelse. Ved å øke hjertets effektivitet, senker jogging risikoen for hjertesykdommer og hjerteinfarkt.

2. Økt utholdenhet og styrke

Jogging bidrar til å styrke musklene, spesielt i bena og kjernen. Dette kan forbedre utholdenheten og øke kroppens generelle styrke over tid.

3. Vektkontroll

Å jogge regelmessig kan være en effektiv måte å kontrollere vekten på eller hjelpe til med vekttap. Den høye intensiteten av jogging øker forbrenningen av kalorier og bidrar dermed til å opprettholde en sunn kroppsvekt.

4. Bedret kardiovaskulær helse

Jogging bidrar til å senke blodtrykket og forbedrer blodstrømmen i kroppen. Dette kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og øke den generelle kardiovaskulære helsen.

5. Økt beinstyrke og tetthet

Den repetitive belastningen som følger med jogging, kan bidra til å øke benstyrken og tettheten, noe som er spesielt viktig for å forebygge beinskjørhet hos eldre.

Relatert: Jogge i minusgrader

Mentale helsefordeler av jogging

1. Stressreduksjon

Jogging frigjør endorfiner i kroppen, kjent som “lykkehormoner”, som bidrar til å redusere stressnivået og fremme en følelse av velvære og avslapning.

2. Forbedret humør

Regelmessig fysisk aktivitet, som jogging, har vist seg å forbedre humøret og redusere symptomer på angst og depresjon. Dette skyldes både de fysiologiske fordelene av trening og den mentale distraksjonen som følger med aktiviteten.

3. Økt mental klarhet og kognitiv funksjon

Jogging kan hjelpe til med å forbedre konsentrasjonen, hukommelsen og den generelle kognitive funksjonen. Dette skyldes den økte blodstrømmen til hjernen under trening, som kan forbedre mental klarhet og ytelse.

4. Søvnforbedring

Studier har vist at regelmessig trening, inkludert jogging, kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og redusere forekomsten av søvnforstyrrelser som søvnløshet.

Hvordan integrere jogging i din livsstil?

For å dra nytte av fordelene ved jogging, er det viktig å integrere denne aktiviteten i din daglige rutine på en bærekraftig måte. Her er noen tips for å komme i gang:

  1. Start sakte: Hvis du er nybegynner, begynn med å jogge i korte intervaller og øk gradvis både varigheten og intensiteten av treningen din.
  2. Finn motivasjon: Finn en treningspartner eller bli med i en løpegruppe for å holde deg motivert og ansvarlig.
  3. Ha realistiske mål: Sett deg oppnåelige mål for din jogging, enten det er å øke distansen, forbedre tiden din eller bare nyte turen.
  4. Variér treningen: Variasjon er nøkkelen til å opprettholde motivasjon og unngå kjedsomhet. Prøv å variere løyper, terreng og treningsøkter for å holde det interessant.
  5. Lytt til kroppen din: Det er viktig å lytte til kroppens signaler og gi den tilstrekkelig hvile og restitusjon mellom treningsøktene.

Effekt av å jogge med lav intensitet

Jogging kan være trening der du løper med lav intensitet. Tempoet skal ikke være høyere enn at du kan føre en vanlig samtale mens du trener. Avhengig av hvor lang du jogger, vil du i varierende grad ha økt fettforbrenning. Jo lenger du jogger, jo mindre blir glykogenlagrene i kroppen, og forbrenningen av fett blir høyere. 

Jogging eller løping med lav intensitet, er den treningen alle løpere uansett nivå skal trene mest av. Hele 80 prosent eller mer av treningen du gjennomfører i løpet av en uke bør være med lav intensitet. Dette er godt nytt for nybegynnere som nettopp har startet med løping. Er du en helt fersk løper bør du nemlig starte trening med lav intensitet, slik at kroppen får en gradvis økning i belastning. Det får du når du jogger, og vil samtidig ha god effekt av å jogge. 

Relatert: Hvor langt må man jogge for å forbrenne kalorier effektivt

Effekt av å jogge og trening med høyere intensitet

For å ha best mulig effekt av å jogge, kan du kombinere denne joggingen med trening med høyere intensitet. Det kan du få gjennom å trene fartslek, intervall og stigningsløp. 

Effekt av jogging og intervalltrening

Intervalltrening kan være løping med høy intensitet i kortere eller lengre perioder, med relativt korte pauser mellom hvert intervall. Intervalltrening er en effektiv måte å forbedre din aerobe kapasitet, noe du vil lære mer om hva er i neste kapittel. Å trene intervaller er effektiv trening for å bygge opp din fart og utholdenhet for løping. Effekten av å jogge, kombinert med intervalltrening, vil gi deg trening med variert intensitet. I tillegg til å øke aerob kapasitet og fettforbrenning når du jogger, trener du opp hurtighet gjennom intervaller. 

Effekt av å jogge og trene fartslek

Fartslek kan være en effektiv, enkel og morsom form for fartstrening som kan gjøre det enklere for nybegynnere å komme i gang med andre former for løpetrening med høyere intensitet. Fartslek kan være å veksle mellom løping med lav og moderat intensitet, over korte eller lengre distanser. Hvor ofte du veksler mellom å variere tempo, og hvor lenge, kan være tilfeldig, ved at du kan la ditt formnivå eller dagsform bestemme hvor ofte du legger inn fartsøkninger, og hvor lenge disse varer. Fartsleken kan også være mer strukturert, ved at du på forhånd definerer lengden eller tiden på fartsøkningene, og den rolige løpingen mellom hvert intervall. Fartslek er en mildere form for fartstrening, og passer derfor godt for nybegynnere som har liten erfaring med trening med høyere intensitet fra før av. Effekten jogging og fartslek vil være god. Også her får du en god variasjon med hvilken intensitet du trener, uten at treningen blir for hard. 

Effekt av jogging og stigningsløp

Stigningsløp er akselerasjoner på omtrent 100 meter, der du starter opp med rolig jogg og bygger opp farten gradvis til cirka 90 prosent av maks hastighet. Deretter reduserer du farten gradvis før du stopper. Varigheten på et stigningsløp bør være rundt 20-30 sekunder. Stigningsløp kan være effekt trening å avslutte rolige joggeturer med. Da får du opp intensiteten, og belastningen blir lav, siden stigningsløpene er korte. Effekten vil være god. Du får trent opp både hurtighet og aerob kapasitet gjennom stigningsløp. 

Relatert: Hvorfor nedjogging

Overvinne hindringer og opprettholde konsistens

Mens fordelene med jogging er velkjente, kan det likevel være utfordrende å opprettholde en jevn treningsrutine. Her er noen vanlige hindringer som folk kan møte, sammen med tips for å overvinne dem:

1. Mangel på tid

Mange mennesker opplever at de har en travel timeplan og har problemer med å finne tid til å jogge. For å overvinne dette, kan du prøve å planlegge joggeturene dine på forhånd og prioritere treningen på samme måte som andre avtaler eller forpliktelser.

2. Manglende motivasjon

Noen ganger kan det være vanskelig å finne motivasjonen til å jogge, spesielt når været er dårlig eller du føler deg sliten. Prøv å finne en treningspartner eller delta i løpearrangementer for å øke motivasjonen din. Sett deg også små delmål og belønn deg selv når du når dem.

3. Skader eller ubehag

Skader som smerter i ledd eller muskler kan hindre deg i å jogge regelmessig. Det er viktig å lytte til kroppen din og ikke tvinge deg gjennom smerte. Ta deg tid til å hvile og søk profesjonell hjelp hvis nødvendig. I tillegg kan du prøve alternative former for trening som svømming eller sykling for å avlaste belastningen på kroppen.

4. Dårlig vær

Været kan være en av de vanligste unnskyldningene for å hoppe over trening. Imidlertid kan jogging i regn eller snø være en spennende utfordring og gi en ny dimensjon til treningsrutinen din. Husk bare å kle deg riktig og være ekstra forsiktig på glatte overflater.

Relatert: Jogging i 50 minutter

Konklusjon

Jogging er ikke bare en effektiv måte å forbedre fysisk helse på, men det har også en rekke positive effekter på mental velvære. Ved å integrere jogging i din daglige rutine kan du oppleve økt energi, bedre humør og redusert stress. Uansett om du er en erfaren løper eller en nybegynner, er det aldri for sent å dra nytte av fordelene ved denne enkle og tilgjengelige formen for trening. Så ta på deg joggeskoene og kom deg ut og løp!

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar