Effekt av HIIT trening

Lær mer om hvilken effekt du kan ha av å gjennomføre HIIT trening med tilnærmet maksimal intensitet.

Hva høyintensitet trening?

HIIT intervaller er en måte å trene opp aerob utholdenhet på, der du veksler mellom korte intervaller med intens anaerob trening, og «pauser» der du trener med moderat intensitet. Denne treningen opprettholder du inntil du er for utmattet til å fortsette. Selv om det ikke er noen bestemt varighet på hiit trening, varer disse intense treningsøktene vanligvis under 30 minutter, med tider som varierer basert på en den enkeltes formnivå. Varigheten av HIIT intervalltrening vil naturlig avhenge av intensiteten på intervallene.

Når du gir 100%, går kroppen din i overdrive


HIIT treningsøkter bør gjøres ved å gi tilnærmet 100% innsats i 15 til 30 sekunder. Dette er den optimale tiden for anaerob trening (kroppen din “fratas” gratis oksygen) før en “pause” tilsvarende halve tiden intervallet tok. Når kroppen din jobber anaerobt, produserer den melkesyre fordi du ikke kan få nok oksygen til musklene dine til at de skal fungere ordentlig. I utgangspunktet tilfører kroppen din oksygenet med melkesyren. Når melkesyre produseres, følger også adrenalin med, som hjelper til med med fettforbrenning, og bygge opp muskulaturen.

Etter HIIT trening går kroppen inn i gjenoppbyggingsmodus


Når du får for lite oksygen, må kroppen jobbe hardt for å få oksygennivået tilbake til normalt nivå. Du vil være veldig andpusten etter HIIT trening fordi kroppen din prøver å ta så mye oksygen som mulig for å komme tilbake i likevekt. Kort tid etter at du har trent vil du antakelig være sulten. Det er fordi kroppen din trenger å fylle opp igjen glykogenlagrene. Du bør fylle på med komplekse karbohydrater, for eksempel fullkornspasta eller fullkornsbrød.

Timer etter at HIIT er ferdig, forbrenner kroppen din fortsatt, fett fordi den prøver å erstatte næringsstoffer som gikk tapt under HIIT treningen, eksempelvis karbohydrater og elektrolytter. Insulinfølsomheten din er på sitt beste, så kroppen din vil ikke lagre glykogen som fett. Effektene av en HIIT trening kan påvirke kroppen din opptil 48 timer etter treningen.

Hvis du trener løping med moderat intensitet, vil det være bra trening for aerob utholdenhet, og er på langt nær så belastende som HIIT intervaller. Dette betyr at kroppen din ikke trenger å jobbe så hardt for å reparere og gjenopprette normalt oksygennivå. En løpetur med moderat intensitet vil kreve mye kortere restitusjonstid enn HIIT. Ettereffekten vil heller ikke vare så lenge som etter en HIIT treningsøkt.

Virker HIIT?


HIIT har definitivt noe for seg, spesielt hvis du ikke har mye tid til å trene. Å bruke 30 minutter på en HIIT trening vil være like gunstig for kroppen din som å tilbringe en time eller mer på å jogge eller trene styrke på treningsstudioet (forutsatt at du jogger eller gjør en trening som ikke krever 100% av deg). Det er imidlertid viktig å vite noe om hva kroppen din kan tåle før du før du går i gang med HIIT intervaller. Hvis kroppen din ikke tåler det, risikerer du verste fall å skade deg selv. Lytt til kroppen og la den bestemme hvor hardt du skal gjennomføre treningen.

Relaterte artikler:

HIIT trening for nybegynnere

HIIT intervalltrening

Om forfatteren

Legg inn kommentar