Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*HENT KUPONGKODE OG FÅ 20% PÅ ALLE JAKKER!

Dukan dietten

Dukan-dietten er en diett med høyt protein- og lavt karbohydratinnhold som er delt inn i fire faser. Lær mer om Dukan-dietten.

Hva er Dukan dietten?

Dukan-dietten er en diett med høyt proteininnhold og lavt karbohydratinnhold, som er delt inn i fire faser. Den ble opprettet av Dr. Pierre Dukan, en fransk allmennlege som spesialiserer seg på vektkontroll. Dr. Dukan opprettet dietten på 1970-tallet, inspirert av en overvektig pasient som sa at han kunne gi opp å spise mat for å gå ned i vekt, med unntak av kjøtt.

Dukan-dietten deler noen funksjoner i Stillman-dietten med høyt proteininnhold og lite karbohydrat, sammen med Atkins dietten.

Hvordan virker Dukan dietten?

Dukan-dietten starter med å beregne målvekten din – kalt din “sanne” vekt – basert på alder, vekttapshistorie og andre faktorer. Hvor lenge du blir i hver fase, avhenger av hvor mye vekt du trenger å gå ned for å nå din “sanne” vekt.

Dette er de fire fasene i Dukan-dietten:

  • Angrepsfase (1–7 dager): Du starter dietten med å spise ubegrenset magert protein pluss 1,5 ss havrekli per dag.
  • Cruisefase (1–12 måneder): Alternativt magert protein den ene dagen med magert protein og ikke-stivelsesholdige grønnsaker den neste, pluss 2 ss havrekli hver dag.
  • Konsolideringsfase (5 dager for hver 500 gram som går tapt i fase 1 og 2): Ubegrenset magert protein og grønnsaker, noen karbohydrater og fett, en dag med magert protein ukentlig, 2,5 ss havrekli daglig.
  • Stabiliseringsfase (ubestemt): Følg retningslinjene for konsolideringsfasen, men løsne på reglene så lenge vekten din forblir stabil. Havrekli økes til 3 ss per dag.

Som vist ovenfor er dietten delt inn i to vekttapfaser og to vedlikeholdsfaser.

Mat å inkludere og unngå i Dukan-dietten

Hver fase av Dukan-dietten har sitt eget kostholdsmønster. Her er hva du har lov til å spise under hver.

Angrepsfasen

Angrepsfasen er hovedsakelig basert på mat med høyt proteininnhold, pluss noe annen mat som gir minimale kalorier:

  • Mager biff, kalvekjøtt, vilt, bison og annet vilt
  • Magert svinekjøtt
  • Fjærfe uten skinn
  • Lever, nyre og tunge
  • Fisk og skalldyr (alle typer)
  • Egg
  • Magre meieriprodukter (begrenset til 32 gram eller 1 kg per dag), som melk, yoghurt, cottage cheese og ricotta
  • Tofu og tempeh
  • Seitan, en kjøtterstatning laget av hvetegluten
  • Minst 6,3 kopper (1,5 liter) vann per dag (obligatorisk)
  • 1,5 ss (9 gram) havrekli daglig (obligatorisk)
  • Ubegrenset kunstige søtningsmidler, shirataki nudler og diettgelatin
  • Små mengder sitronsaft og sylteagurk
  • 1 ts (5 ml) olje daglig for smøring av panner

Cruisefasen

Denne fasen veksler mellom to dager. På dag en er slankingen begrenset til mat fra angrepsfasen. På dag to har du lov til å spise angrepsfase mat pluss følgende grønnsaker:

  • Spinat, grønnkål, salat og andre bladgrønnsaker
  • Brokkoli, blomkål, kål og rosenkål
  • paprika
  • Asparges
  • Artisjokker
  • Aubergine
  • Agurker
  • Selleri
  • Tomater
  • Sopp
  • Grønne bønner
  • Løk, purre og sjalottløk
  • Spaghetti squash
  • Gresskar
  • Kålrot
  • 1 porsjon gulrøtter eller rødbeter hver dag
  • 2 ss (12 gram) havrekli daglig (obligatorisk)

Ingen andre grønnsaker eller frukt er tillatt. Annet enn 1 ts (5 ml) olje i salatdressing eller til smøring av panner, skal det ikke tilsettes fett.

Konsolideringsfasen

I løpet av denne fasen oppfordres slankere til å kombinere og matche matvarene fra angreps- og cruise-fasene, sammen med følgende:

  • Frukt: En porsjon frukt per dag, for eksempel 1 kopp (100 gram) bær eller hakket melon; ett middels stort eple, appelsin, pære, fersken eller nektarin; eller to kiwier, plommer eller aprikoser.
  • Brød: To skiver fullkornsbrød per dag, med en liten mengde smør eller spredt fett.
  • Ost: En porsjon ost (1,5 gram eller 40 gram) per dag.
  • Stivelse: 1-2 porsjoner stivelse per uke, for eksempel 225 gram pasta og andre korn, mais, bønner, belgfrukter, ris eller poteter.
  • Kjøtt: Stekt lam, svinekjøtt eller skinke 1–2 ganger per uke.
  • Feiringsmåltider: To “feiringsmåltider” per uke, inkludert en forrett, en hovedrett, en dessert og ett glass vin.
  • Proteinmåltid: En “ren protein” dag per uke, der bare mat fra angrepsfasen er tillatt.
  • Havrekli: 2,5 ss (15 gram) havrekli daglig (obligatorisk).

Stabiliseringsfasen

Stabiliseringsfasen er den siste fasen av Dukan-dietten. Det handler om å opprettholde forbedringene som ble oppnådd i de tidligere fasene.

Ingen matvarer er strengt forbudt, men det er noen prinsipper å følge:

  • Bruk konsolideringsfasen som et grunnleggende rammeverk for planlegging av måltider.
  • Fortsett å ha et “rent protein” -måltid hver uke.
  • Ta aldri heisen eller rulletrappen når du kan ta trappene.
  • Havrekli er din venn. Ta 3 ss (17,5 gram) hver dag.

Relaterte artikler:

Dietter for slanking

Dietter som virker raskt

Om forfatteren

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

20-50% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OPPTIL 40% RABATT!

20-50% RABATT!