Drikke for mye vann symptomer

Alle celler og organer i kroppen din trenger vann for å fungere ordentlig. Imidlertid kan for høyt vannforbruk føre til vannforgiftning.

Vannforgiftning

Vannforgiftning fører til en forstyrrelse av hjernefunksjonen på grunn av å drikke for mye vann. Å drikke for mye vann øker mengden vann i blodet ditt. Vannet kan fortynne elektrolyttene i blodet, spesielt natrium. Når natriumnivået faller under 135 mmol / l, kalles det hyponatremia. Sodium hjelper til med å balansere væsker mellom innsiden og utsiden av celler. Når natriumnivået synker på grunn av overflødig vannforbruk, skifter væske fra utsiden til innsiden av cellene, og får dem til å svelle. Når dette skjer med hjerneceller, kan det gi farlige og potensielt livstruende effekter.

Drikke for mye vann symptomer

Overdrevent vanninntak kan resultere i hevelse i celler. Når hjerneceller hovner opp, øker trykket inne i hodeskallen. Dette trykket forårsaker de første symptomene på vannforgiftning, som inkluderer:

  • Hodepine.
  • Kvalme.
  • Oppkast.

Alvorlige tilfeller kan gi mer alvorlige symptomer, for eksempel:

  • Økt blodtrykk.
  • Forvirring.
  • Dobbeltsyn.
  • Døsighet.
  • Pustevansker.
  • Muskelsvakhet og krampe.
  • Manglende evne til å identifisere sensorisk informasjon.

Overflødig væskeansamling i hjernen kalles hjerneødem, som kan påvirke hjernestammen og forårsake dysfunksjon i sentralnervesystemet. I alvorlige tilfeller kan vanntoksisitet forårsake anfall, hjerneskade, koma og til og med død.

Hvor mye er for mye vann?

Overhydrering skjer når du drikker mer vann enn nyrene dine kan bli kvitt via urin. Men vannmengden er ikke den eneste faktoren. Hvor lang tid du bruker på å drikke vannet teller også. Du har en større risiko for å utvikle vannforgiftning hvis du drikker mye vann på kort tid. Risikoen er mindre hvis du drikker samme mengde over en mye lengre periode.

Symptomer på hyponatremi kan oppstå fra så lite som 3-4 liter vann på kort tid. Nyrene dine kan eliminere omtrent 20-28 liter vann om dagen, men de kan ikke kvitte seg med mer enn 0,8-1,0 liter per time. Derfor, for å unngå hyponatremi-symptomer, bør du ikke drikke mer enn 0,8-1,0 liter vann i timen, i gjennomsnitt. Mange rapporterte tilfeller av vannforgiftning skyldes drikking av store mengder vann på kort tid.

Hvor mye vann trenger du?

Det er ikke noe spesifikt tall for hvor mye vann du faktisk trenger å drikke om dagen. For å bestemme hvor mye du trenger, bør du vurdere kroppsvekten, fysisk aktivitetsnivå og klima. Tilstrekkelig vanninntak per dag for menn kan være 3,7 liter, mens det for kvinner kan være 2,7 liter. Imidlertid inkluderer disse anbefalingene vann fra drikkevarer og matvarer. En god tommelfingerregel er å lytte til kroppen din og drikke når du er tørst. Dette skal være nok til å opprettholde god hydrering. Å stole på tørst alene kan imidlertid ikke fungere for alle. Idrettsutøvere, eldre voksne og gravide kvinner kan trenge å drikke litt ekstra vann hver dag.

Relaterte artikler:

Hvor mye vann per dag

Hvor lenge kan man leve uten vann

Om forfatteren

Legg inn kommentar