Drikk vann og gå ned vekt

Mange studier støtter teorien om at vann er gunstig for vekttap. Nok vann er nøkkelen for mange faktorer som spiller en rolle i vekttap, inkludert fordøyelse og muskelfunksjon. Lær mer om hvorfor du bør drikke mer vann når du skal gå ned i vekt.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Det medisinske miljøet er imidlertid fortsatt usikker på hvor stor innflytelse vann har på vekttap. Her får du seks grunner til at vann kan hjelpe en person til å gå ned i vekt.

Grunner til at vann kan hjelpe deg å gå ned i vekt

Forskere er fortsatt usikre på hvorfor det å drikke mer vann hjelper en person å gå ned i vekt, men mange studier viser en positiv sammenheng mellom økt vannforbruk og vekttap.

Relatert: Blir man tynnere av å drikke vann

Vann er et naturlig appetittdempende middel

Drikkevann kan hjelpe vekttap. Når magen føler at den er full, sender den signaler til hjernen om å slutte å spise. Vann kan bidra til å ta opp plass i magen, noe som fører til metthetsfølelse og reduserer sult. En person kan også tenke at de er sultne når de faktisk er tørste. Å drikke et glass vann før du strekker deg etter noe å spise kan bidra til å dempe unødvendig småspising.

Vann øker kaloriforbrenningen

Noen undersøkelser indikerer at drikkevann kan bidra til å forbrenne kalorier. I en studie fra 2014 opplevde 12 personer som drakk 500 ml kaldt og romtemperatur vann en økning i energiforbruket. De forbrente mellom 2 og 3 prosent flere kalorier enn vanlig i løpet av de 90 minuttene etter å ha drukket vannet. Vann kan også midlertidig øke kroppens hvileenergiforbruk, eller antall kalorier som forbrennes mens du hviler. Å drikke kaldt vann kan ytterligere forbedre vannets kaloriforbrennende fordeler, fordi kroppen bruker energi, eller kalorier, ved å varme opp vannet for fordøyelsen.

Vann hjelper til med å fjerne avfall fra kroppen

Når kroppen er dehydrert, kan den ikke fjerne avfall som urin eller avføring på riktig måte. Vann hjelper nyrene med å filtrere giftstoffer og avfall, mens organet beholder viktige næringsstoffer og elektrolytter. Når kroppen er dehydrert, holder nyrene på væske. Dehydrering kan også føre til hard eller klumpete avføring og forstoppelse. Vann holder avfallet i bevegelse ved å myke opp eller løsne herdet avføring. Vann hjelper også kroppen til å komme seg etter fordøyelsesproblemer, som diaré og fordøyelsesbesvær.

Når avfall bygger seg opp i kroppen, kan folk føle seg oppblåste, hovne og trette. Oppblåsthet kan legge til centimeter til en persons midje. Å holde seg hydrert er en god måte å unngå å beholde avfall, som kan legge til noen ekstra kilo.

Relatert: Hvorfor er det viktig å drikke vann

Vann kan redusere det totale flytende kaloriinntaket

Vann er et kalorifritt alternativ til energidrikker eller juice. Det er lett å samle flytende kalorier ved å drikke brus, juice eller søtet kaffe eller te. De fleste ignorerer også hvor mange kalorier de inntar i sportsdrikker eller alkoholholdige drikker. Å erstatte til og med noen få kaloririke drikker hver dag med vann eller andre kalorifattige drikker, for eksempel urtete, kan ha langsiktige fordeler med vekttap.

Forfattere av en studie fra 2012 fant at å erstatte to eller flere kaloririke drikker med ikke-kaloriholdige drikker hver dag i 6 måneder, resulterte i et gjennomsnittlig vekttap på mellom 2 og 2,5 prosent i en gruppe kvinner med fedme.

I en studie fra 2015 drakk kvinnelige deltakere 250 ml vann etter lunsj hver dag mens de deltok på et 24-ukers vekttapsprogram. De gikk ned 13,6 prosent mer i vekt enn kvinner i samme program som drakk det samme volumet av diettdrikker etter lunsj.

Vann er nødvendig for å forbrenne fett

Uten vann kan ikke kroppen metabolisere lagret fett eller karbohydrater på riktig måte. Prosessen med å metabolisere fett kalles lipolyse. Det første trinnet i denne prosessen er hydrolyse, som oppstår når vannmolekyler interagerer med triglyserider (fett) for å lage glyserol og fettsyrer. Å drikke nok vann er avgjørende for å brenne av fett fra mat og drikke, samt lagret fett.

Vann hjelper med trening

En av de viktigste komponentene i enhver vekttapsplan er trening. Vann hjelper muskler, bindevev og ledd til å bevege seg riktig. Det hjelper også lungene, hjertet og andre organer til å fungere effektivt når de øker aktiviteten under trening. Å være hydrert reduserer risikoen for ting som kan komme i veien for en god treningsøkt, som muskelkramper og tretthet. Drikk alltid vann før, under og etter trening for å unngå dehydrering. Det er også viktig å ha vann for hånden, spesielt hvis du trener under varme, fuktige eller veldig solfylte forhold.

Relatert: Hva skjer når man drikker for lite vann

Referanser

Om forfatteren