Dødelig høy puls

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Høy puls kan forstyrre normal hjertefunksjon og føre til potensielt dødelige komplikasjoner. Lær mer om dødelig høy puls.

Dødelig høy puls

Takykardi er den medisinske betegnelsen for en hjertefrekvens over 100 slag per minutt. Det er mange hjerterytmeforstyrrelser (arytmier) som kan forårsake takykardi. Noen ganger er det normalt at du får en rask hjerterytme. For eksempel er det normalt at pulsen øker under trening eller som et svar på stress, traumer eller sykdom. Men ved takykardi slår hjertet raskere enn normalt på grunn av forhold som ikke er relatert til normalt fysiologisk stress.

I noen tilfeller vil takykardi ikke forårsake noen symptomer eller komplikasjoner. Men hvis ubehandlet, kan høy puls forstyrre normal hjertefunksjon og føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert:

 • Hjertefeil
 • Slag
 • Plutselig hjertestans eller død

Behandlinger, som medisiner, medisinske prosedyrer eller kirurgi, kan bidra til å kontrollere en rask hjerterytme eller håndtere andre tilstander som bidrar til takykardi.

Typer takykardi

Det er mange forskjellige typer takykardi. De er gruppert i henhold til den delen av hjertet som er ansvarlig for den raske hjerterytmen og årsaken til den unormalt raske hjerterytmen. Vanlige typer takykardi inkluderer:

 • Atrieflimmer. Atrieflimmer er en rask hjerterytme forårsaket av uregelmessige elektriske impulser i de øvre kamrene i hjertet (atria). Disse signalene resulterer i raske, ukoordinerte, svake sammentrekninger av atriene. Atrieflimmer kan være midlertidig, men noen episoder slutter ikke med mindre de behandles. Atrieflimmer er den vanligste typen takykardi.
 • Atrieflutter. Ved atrieflutter slår hjertets atria veldig raskt, men med jevn takt. Den raske frekvensen resulterer i svake sammentrekninger av atriene. Atrieflutter er forårsaket av uregelmessige kretsløp i atriene. Episoder med atrieflutter kan forsvinne eller kan kreve behandling. Mennesker som har atrieflutter har også atrieflimmer på andre tidspunkter.
 • Supraventrikulær takykardi (SVT). Supraventrikulær takykardi er en unormalt rask hjerterytme som starter et sted over de nedre kamrene i hjertet (ventriklene). Det er forårsaket av unormale kretsløp i hjertet som vanligvis er til stede ved fødselen og skaper en løkke av overlappende signaler.
  Ventrikulær takykardi. Ventrikulær takykardi er en rask hjerterytme som starter med unormale elektriske signaler i hjertets nedre kammer (ventrikler). Den raske hjerterytmen lar ikke ventriklene fylle seg og trekke seg sammen effektivt for å pumpe nok blod til kroppen. Episoder med ventrikulær takykardi kan være korte og varer bare et par sekunder uten å forårsake skade. Men episoder som varer mer enn noen få sekunder, kan bli en livstruende medisinsk nødsituasjon.
 • Ventrikkelflimmer. Ventrikkelflimmer oppstår når raske elektriske impulser får de nedre hjertekamrene (ventriklene) til å dirre i stedet for å pumpe nødvendig blod til kroppen. Dette kan være livsfarlig hvis hjertet ikke gjenopprettes til en normal rytme i løpet av minutter med et elektrisk støt i hjertet (hjertestarter). Ventrikkelflimmer kan oppstå under eller etter et hjerteinfarkt. De fleste som har ventrikkelflimmer har en underliggende hjertesykdom eller har opplevd alvorlige traumer, for eksempel å bli rammet av lynet.

Symptomer

Når hjertet ditt banker for fort, kan det hende at det ikke pumper nok blod til resten av kroppen. Dette kan «sulte» organer og vev for oksygen og kan forårsake følgende takykardirelaterte tegn og symptomer:

 • Kortpustethet
 • Svimmelhet
 • Rask puls
 • Hjertebank, ubehagelig eller uregelmessig hjerterytme
 • Brystsmerter
 • Besvimelse (synkope)

Noen mennesker med takykardi har ingen symptomer, og tilstanden blir bare oppdaget under en fysisk undersøkelse eller med en hjerteovervåkningstest kalt et elektrokardiogram.

Når du skal oppsøke lege

En rekke forhold kan forårsake en høy puls og takykardi-symptomer. Det er viktig å få en rask, nøyaktig diagnose og passende behandling. Kontakt legen din hvis du eller barnet ditt har noen symptomer på takykardi. Hvis du besvimer, har problemer med å puste eller har smerter i brystet som varer mer enn noen få minutter, kan du kontakte legevakt, eller ringe nødnummer.

Relaterte artikler:

Høy puls angst

Lavt blodtrykk høy puls

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar