ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Diett ved lavt stoffskifte

Har du lavt stoffskifte, kan en lavkarbodiett fungere for deg. Mange studier viser at lavkarbodietter øker forbrenningen.

Diett ved lavt stoffskifte

Lavkarbo dietter fungerer. Minst 23 studier av høy kvalitet på mennesker har vist at dette er sant. I mange tilfeller forårsaker et lite karbohydratdiett 2-3 ganger mer vekttap som det vanlige kostholdet som vi fremdeles blir bedt om å følge. Studiene viser faktisk at disse diettene forårsaker store forbedringer og kan forebygge mange viktige risikofaktorer. Triglyserider går langt ned og HDL går langt opp. Blodtrykk og blodsukkernivå har også en tendens til å synke betydelig. En høy prosentandel av fettet som går tapt på en lavkarbo-diett, kommer fra mageområdet og leveren. Dette er det farlige viscerale fettet som bygger seg opp i og rundt organene, som fører til betennelse og sykdommer. Disse diettene er spesielt effektive for personer med metabolsk syndrom og / eller diabetes type 2. Bevisene er overveldende.

Imidlertid er det mye kontrovers om hvorfor disse diettene fungerer. Folk liker å diskutere mekanismen, de tingene som faktisk foregår i organene og cellene våre som får vekten til å gå ned. Dessverre er dette ikke helt kjent, og sjansen er stor for at det er multifaktorielt – som i er det mange forskjellige grunner til at disse diettene er så effektive.

I denne artikkelen ser vi på noen av de mest overbevisende forklaringene på effektiviteten til lavkarbodietter.

Lavkarbo-dietter er høyt på proteiner

I de fleste studier der dietter med lite karbohydrater og lite fett blir sammenlignet, ender de lave karbohydratgruppene med å spise mye mer protein. Dette er fordi folk erstatter mange matvarer med lite protein (korn, sukker) med mat med høyere protein som kjøtt, fisk og egg. Tallrike studier viser at protein kan redusere appetitten, øke metabolismen og bidra til å øke muskelmassen, som er metabolsk aktiv og forbrenner kalorier døgnet rundt. Mange ernæringseksperter mener at det høye proteininnholdet i lavkarbo-dietter er hovedårsaken til deres effektivitet.

Lavkarbo-dietter har en metabolsk fordel

Selv om dette er kontroversielt, tror mange eksperter at lavkarbodietter har en metabolsk fordel. Med andre ord, at lavkarbodietter øker energiforbruket ditt, og at folk mister mer vekt enn det som kan forklares med redusert kaloriinntak alene. Det er faktisk noen studier som støtter dette. En studie utført i 2012 fant at en diett på lite karbohydrater økte energiforbruket sammenlignet med en fettfattig diette i løpet av en periode for å opprettholde vekt. Økningen var på rundt 250 kalorier, noe som tilsvarer en times trening med moderat intensitet per dag! Imidlertid har en annen studie antydet at det kan være det høye proteininnholdet i kostholdet som forårsaker økningen i forbrenne kalorier.

Når det er sagt, er det andre mekanismer som kan forårsake en ekstra metabolsk fordel. Når det gjelder et lavt karbohydratisk, ketogent kosthold, når inntaket av karbohydrater holdes ekstremt lavt, blir mye protein omdannet til glukose i begynnelsen, en prosess som kalles glukoneogenese. Dette er en ineffektiv prosess, og kan føre til at hundrevis av kalorier blir «bortkastet.» Imidlertid er dette stort sett midlertidig, ettersom ketoner bør begynne å erstatte noe av den glukosen som hjernebrensel i løpet av noen dager.

Langsiktige virkninger på vekttap er ikke veldig imponerende

Selv om lavkarbodietter er veldig effektive på kort sikt, er de langsiktige resultatene ikke så gode. De fleste studier som varer i 1-2 år, viser at forskjellen mellom kosthold med lite karbohydrater og lite fett stort sett forsvinner. Det er mange mulige forklaringer på dette, men den mest sannsynlige er at folk har en tendens til å forlate kostholdet over tid, og begynne å opp igjen i vekt. Dette er ikke spesifikt for lavkarbodietter, og er et kjent problem i de fleste langsiktige vekttapsprogrammer. De fleste dietter er utrolig vanskelig å holde seg til.

Relaterte artikler:

Hvor mange gram karbohydrater om dagen på lavkarbo

Periodisk faste lavkarbo

Om forfatteren

Legg inn kommentar