Diaré og forkjølelse

Selv om det kanskje ikke er det første symptomet man tenker på når man blir forkjølet, kan diaré faktisk være en uventet følgesvenn til denne vanlige vinterplagen.

I denne artikkelen skal vi utforske forholdet mellom diaré og forkjølelse, hva som kan forårsake diaré under en forkjølelse, og hvordan man kan håndtere denne ubehagelige kombinasjonen av symptomer.

Adenovirusinfeksjoner

Adenovirusinfeksjoner er en gruppe virale infeksjoner forårsaket av adenoviruset. Disse infeksjonene kan påvirke ulike deler av kroppen og kan føre til et bredt spekter av symptomer. Her skal vi utforske adenovirusinfeksjoner mer detaljert, inkludert årsaker, symptomer, behandling og forebygging.

Hva er adenovirus?

Adenovirus er en gruppe av DNA-virus som kan infisere både mennesker og dyr. Det er mer enn 50 kjente serotyper av adenovirus som kan forårsake forskjellige typer infeksjoner. Disse virusene er svært smittsomme og kan overføres fra person til person gjennom dråpesmitte, direkte kontakt eller kontakt med forurensede overflater.

Relatert: Bli kvitt forkjølelse over natten

Typer adenovirusinfeksjoner

Adenovirusinfeksjoner kan påvirke ulike deler av kroppen og resultere i en rekke sykdommer. Noen vanlige typer inkluderer:

1. Øvre luftveisinfeksjoner:

 • Adenovirus er en vanlig årsak til luftveisinfeksjoner, spesielt hos barn. Dette kan føre til symptomer som sår hals, hoste, rennende nese, feber og konjunktivitt (øyekatarr).

2. Gastroenteritt:

 • Adenovirus kan også forårsake mage-tarminfeksjoner som gastroenteritt. Dette kan føre til diaré, oppkast, magesmerter og feber.

3. Øyeinfeksjoner:

 • Keratokonjunktivitt er en øyeinfeksjon forårsaket av adenovirus. Denne infeksjonen kan føre til røde øyne, lysfølsomhet og øyeutflod.

4. Urinveisinfeksjoner:

 • Noen ganger kan adenovirus forårsake urinveisinfeksjoner, som kan føre til symptomer som smerte ved vannlating og hyppig vannlating.

5. Andre infeksjoner:

 • Adenovirus kan også forårsake en rekke andre infeksjoner, inkludert lungebetennelse, hjernehinnebetennelse og infeksjoner i andre organer og vev.

Relatert: Tips mot begynnende forkjølelse

Symptomer på adenovirusinfeksjoner

Symptomene på en adenovirusinfeksjon kan variere avhengig av hvilken type infeksjon det er. Vanlige symptomer inkluderer:

 • Feber
 • Hoste
 • Sår hals
 • Rennende nese
 • Hodepine
 • Muskelverk
 • Tretthet
 • Diaré
 • Oppkast
 • Magesmerter
 • Røde øyne

Behandling av adenovirusinfeksjoner

Det finnes ingen spesifikk antiviral behandling for adenovirusinfeksjoner. Behandlingen er vanligvis rettet mot å lindre symptomene og støtte pasienten mens kroppens immunsystem bekjemper infeksjonen. Dette kan inkludere bruk av febernedsettende medisiner, rikelig med væskeinntak for å forhindre dehydrering, og hvile.

I noen tilfeller, spesielt hvis det oppstår alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse eller hjernehinnebetennelse, kan sykehusinnleggelse og spesialisert medisinsk behandling være nødvendig.

Forebygging av adenovirusinfeksjoner

Forebygging av adenovirusinfeksjoner er viktig, spesielt i situasjoner der viruset lett kan spre seg, for eksempel i barnehager eller militære forsamlinger. Her er noen måter å redusere risikoen for å bli smittet av adenovirus:

 • God håndhygiene: Vask hendene grundig med såpe og vann i minst 20 sekunder, spesielt før måltider og etter bruk av toalettet.
 • Unngå nærkontakt med syke personer: Forsøk å unngå å dele drikkevarer eller personlige gjenstander med personer som er syke.
 • Vaksinasjon: I noen militære sammenhenger er det en vaksine tilgjengelig for å beskytte mot enkelte serotyper av adenovirus.
 • Rengjøring og desinfisering: Sørg for å rense og desinfisere fellesområder og overflater regelmessig, spesielt i situasjoner der mange mennesker deler plass.

Relatert: Sår i ganen ved forkjølelse

Forkjølelse: En vanlig vinterplage

Før vi dykker dypere inn i sammenhengen mellom diaré og forkjølelse, la oss først forstå hva forkjølelse egentlig er. Forkjølelse er en av de mest vanlige infeksjonssykdommene i verden. Den rammer millioner av mennesker hvert år, spesielt i de kalde vintermånedene. Forkjølelse er forårsaket av en gruppe virus, hovedsakelig rhinovirus, som angriper slimhinnene i nese og hals. Dette fører til symptomer som nysing, rennende nese, hodepine, sår hals, hoste, og generell ubehag.

Forkjølelse er kjent for å være smittsom og lett overførbar fra person til person, vanligvis gjennom dråpesmitte når en infisert person hoster eller nyser. Selv om det ikke er en alvorlig sykdom, kan forkjølelse være svært plagsom og påvirke folks daglige aktiviteter negativt. Symptomene varierer fra person til person, og noen kan oppleve milde symptomer, mens andre kan bli mer alvorlig påvirket.

Diaré: Et uventet symptom ved forkjølelse

Nå som vi har fått en forståelse av hva forkjølelse er, la oss se nærmere på forholdet mellom diaré og forkjølelse. Diaré er vanligvis ikke en symptom man forventer å oppleve når man er forkjølet, men det er faktisk ikke uvanlig. Diaré er preget av hyppige, løse avføringsr, og kan føre til ubehag og dehydrering hvis den vedvarer over lengre tid.

Det er flere faktorer som kan forklare hvorfor noen mennesker opplever diaré når de har forkjølelse. En av hovedårsakene er at viruset som forårsaker forkjølelse, kan påvirke mage-tarmkanalen. Dette kan føre til en rekke mageproblemer, inkludert diaré. Virus kan irritere slimhinnen i mage-tarmkanalen, noe som fører til økt peristaltikk, eller tarmbevegelser, og dermed diaré.

Relatert: Piping i brystet ved forkjølelse

Diaré og immunsystemet

En annen faktor som spiller inn i sammenhengen mellom diaré og forkjølelse er immunsystemet. Når kroppen kjemper mot en infeksjon, som en forkjølelse, kan immunsystemet frigjøre betennelsesstoffer for å bekjempe viruset. Disse betennelsesstoffene kan også påvirke mage-tarmkanalen og føre til diaré. Kroppens forsvarsmekanismer kan noen ganger overreagere og forårsake ubehagelige bivirkninger som diaré.

Det er også verdt å merke seg at noen mennesker kan oppleve diaré som en reaksjon på medisiner de tar for å lindre forkjølelsessymptomer. Noen over-the-counter legemidler som brukes til å behandle forkjølelse og influensa, inneholder ingredienser som kan irritere magen og føre til diaré hos noen individer.

Dehydrering og diaré under forkjølelse

Når man har både diaré og forkjølelse, er det viktig å være oppmerksom på risikoen for dehydrering. Diaré kan føre til en betydelig tap av væske og elektrolytter fra kroppen. Samtidig kan feber, svette, og en redusert appetitt som ofte følger med forkjølelse, gjøre det vanskeligere å opprettholde væskebalansen.

Dehydrering kan ha alvorlige konsekvenser for helsen. Symptomer på dehydrering inkluderer tørst, mørk urin, tørr munn, svimmelhet, og forvirring. I alvorlige tilfeller kan dehydrering føre til besvimelse og kreve medisinsk behandling. Derfor er det viktig å ta de nødvendige skrittene for å unngå dehydrering når man har både diaré og forkjølelse.

Håndtering av diaré og forkjølelse

Når man opplever både diaré og forkjølelse, er det noen skritt man kan ta for å lindre symptomene og forhindre dehydrering. Her er noen nyttige tips:

1. Drikk rikelig med væske:

 • For å unngå dehydrering, må du sørge for å drikke mye vann gjennom dagen. Du kan også inkludere elektrolyttdrikker eller sportsdrikker for å gjenopprette elektrolyttbalansen.

2. Unngå koffein og alkohol:

 • Koffein og alkohol kan virke vanndrivende og forverre dehydrering, så det er best å begrense inntaket mens du er syk.

3. Spis lettfordøyelig mat:

 • Velg lettfordøyelig mat som ris, bananer, eplemos og toast (kjent som BRAT-dietten) for å skåne magen.

4. Ta reseptfrie medisiner med forsiktighet:

 • Hvis du tar medisiner for å lindre forkjølelsessymptomer, les nøye på etiketten og ta dem i samsvar med instruksjonene. Unngå å ta mer enn anbefalt dose.

5. Kontakt lege om nødvendig:

Hvis diaréen vedvarer i mer enn noen få dager, eller hvis du opplever alvorlig dehydreringssymptomer som svimmelhet eller forvirring, bør du oppsøke lege for råd og behandling.

Relatert: Gjentatte forkjølelser og kreft: Bør det være en bekymring?

Forebygging av forkjølelse og diaré

Nå som vi har diskutert hvordan man kan håndtere diaré og forkjølelse når man allerede er smittet, la oss se på noen forebyggende tiltak som kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle begge disse plagene.

1. God håndhygiene:

 • En av de mest effektive måtene å forebygge både forkjølelse og diaré på er å vaske hendene regelmessig med såpe og vann. Dette fjerner potensielt smittsomme stoffer fra hendene og reduserer sjansene for å overføre virus eller bakterier til munn eller nese.

2. Unngå nærkontakt med syke mennesker:

 • Forkjølelse er svært smittsomt, så det er lurt å unngå nærkontakt med personer som er forkjølet. Dette kan bidra til å redusere risikoen for å bli smittet.

3. Vaksinasjon:

 • For å forebygge forkjølelse er det også viktig å vurdere influensavaksinasjon. Influensa er en annen virusinfeksjon som kan føre til forkjølelseslignende symptomer, og en influensavaksine kan bidra til å redusere risikoen for å bli syk.

4. God mat- og drikkehygiene:

 • For å unngå diaré forårsaket av matforgiftning eller infeksjoner, bør du sørge for å praktisere god mat- og drikkehygiene. Dette inkluderer å unngå rått kjøtt, vaske frukt og grønnsaker grundig, og drikke rent vann.

5. Stressmestring og sunn livsstil:

 • Å opprettholde en sunn livsstil, inkludert nok søvn, regelmessig mosjon, og stressmestring, kan styrke immunforsvaret og redusere risikoen for å bli syk.

Når bør du søke medisinsk hjelp?

Mens de fleste tilfeller av diaré og forkjølelse kan håndteres hjemme med de nevnte forholdsreglene, er det tilfeller der det er nødvendig å oppsøke lege. Her er noen indikasjoner på når du bør søke medisinsk hjelp:

 • Hvis diaréen vedvarer i mer enn noen få dager, eller hvis den er svært alvorlig med blod i avføringen.
 • Hvis du opplever alvorlige dehydreringssymptomer som svimmelhet, forvirring, rask hjerterytme, eller tørr munn.
 • Hvis forkjølelsessymptomene forverres i stedet for å forbedres etter noen dager, eller hvis du utvikler høy feber.
 • Hvis du har underliggende helseproblemer eller er immunsvikt, bør du oppsøke lege tidligere for råd og behandling.

Avsluttende tanker

Diaré og forkjølelse er to plager som kan være ubehagelige når de oppstår samtidig. Mens det ikke er uvanlig å oppleve diaré som en følge av en forkjølelse, er det viktig å vite hvordan man kan håndtere begge disse tilstandene på en effektiv måte.

Forebygging spiller en viktig rolle i å redusere risikoen for både forkjølelse og diaré. God håndhygiene, unngåelse av nærkontakt med syke mennesker, vaksinasjon og sunn livsstil er alle tiltak som kan bidra til å beskytte deg mot disse plagene.

Husk at hver persons opplevelse med diaré og forkjølelse kan variere, og det er ingen en-størrelse-passer-alle løsning. Det er viktig å lytte til kroppens signaler, ta nødvendige forholdsregler, og søke medisinsk hjelp når det er nødvendig. Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan du komme deg gjennom både forkjølelse og diaré og komme tilbake til god helse.

Konklusjon

I denne artikkelen har vi utforsket forholdet mellom diaré og forkjølelse, og hvordan de to kan være uventet knyttet sammen. Forkjølelse, forårsaket av virus som angriper luftveiene, kan også påvirke mage-tarmkanalen og føre til diaré. Immunsystemets reaksjon på infeksjonen kan også spille en rolle i utviklingen av diaré. Det er viktig å være oppmerksom på risikoen for dehydrering når man har både diaré og forkjølelse, og ta nødvendige skritt for å opprettholde væskebalansen og lindre symptomene.

Husk at hver persons opplevelse med diaré og forkjølelse kan variere, og det er viktig å konsultere en lege hvis symptomene vedvarer eller forverres. Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan man komme seg gjennom både forkjølelse og diaré og komme tilbake til god helse.

Referanser

Om forfatteren