HØSTSALG!

PÅ KLOKKER, BRILLER, SKO OG TURFAVORITTER!

OPPTIL 50%


Diare etter trening

Diaré under og etter trening kan komme av en rekke årsaker. Lær mer om hva som forårsaker diaré under og etter trening.

Diare etter trening

Du kan ha diaré etter å ha trent på grunn av svingende fordøyelseshormoner, redusert blodstrøm til fordøyelsen og brå bevegelser i fordøyelsesorganene. Enkelte måter å trene på får mat til å passere fordøyelseskanalen raskere enn normalt. Dette kan føre til redusert intestinal absorpsjon av næringsstoffer, mindre vann blir reabsorbert av tykktarmen og løsere avføring. Diaré forekommer oftere hos mennesker som løper lange avstander, spesielt maraton. Mennesker som trener i lengre perioder kan også oppleve diaré. Det forekommer ofte under eller etter intense treningsformer som løping, vektløfting og sykling. Selv om det ikke er ønskelig, er diaré forbundet med å trene relativt normalt, og er vanligvis ingen grunn til bekymring. Heldigvis er det ting du kan gjøre for å håndtere symptomene dine og redusere alvorlighetsgraden.

Årsaker til diaré under trening

Vanligvis er diaré relatert til trening forårsaket av tarmens blodflom som bremser ned og blir rettet bort fra tarmen. I stedet går blodstrømmen mot beina eller andre deler av kroppen din. Du kan også oppleve magesmerter, kvalme og oppkast. Her er noen av måtene visse aktiviteter påvirker fordøyelsen under treningsøkter.

Etter trening av magemuskler

Å stimulere og legge press på fordøyelsesorganene dine under trening av magemuskler, kan føre til tarmproblemer, for eksempel diaré og magesmerter. Dette er spesielt vanlig hvis du målretter deg mot mage. La det være perioder med muskelavslapping under denne typen trening.

Etter løpetrening

Mange løpere opplever diaré under eller umiddelbart etter et langløp. Når du beveger kroppen opp og ned, kan du stimulere fordøyelsessystemet, noe som kan føre til at du må gå på do oftere. Du kan også oppleve krampe, gass og sure oppstøt. Dette skjer delvis fordi blodstrømmen blir omdirigert til beina i stedet for fordøyelsessystemet.

Etter trening med høy intensitet

Diaré og fordøyelsessituasjoner er utbredt hos personer som gjør anstrengende trening over lengre perioder. Dette inkluderer løpere, svømmere, syklister og triatleter. Intense aktiviteter som aerobics, dans og ski kan også føre til økt stimulering av fordøyelsen.

Dehydrering

Å miste vann og væsker gjennom trening kan føre til dehydrering og diaré. Innta rikelig med sunne væsker før, under og etter treningen. Fyll på tapt væske med vann og sunne drikker som kokosnøttvann, buljong eller fruktjuice.

Når du er gravid

Diaré og andre fordøyelsesproblemer oppstår ofte under graviditet, spesielt når termin nærmer seg. Hvis du allerede opplever fordøyelsesproblemer under graviditet, kan det å trene forverre symptomene dine. Husk at det kan henge sammen med trening. Svingende hormoner, økt stressnivå, vitaminer eller utvikling av nye følsomhet for mat, kan også forårsake diaré under graviditet. Vær forsiktig med trening under graviditet, og legg merke til endringer i fordøyelsen, inkludert diaré. Behandle diaré så snart som mulig, siden det er spesielt viktig å opprettholde riktig væskenivå når du er gravid.

Behandling

Vanligvis går diaré over av seg selv i løpet av noen dager, og er ikke noen grunn til bekymring, men du kan fremdeles prøve forskjellige behandlinger for å fremskynde bedring.

Spise bestemte matvarer

Spis mat som er lett fordøyelig, som ikke stimulerer eller irriterer fordøyelsen. Følg BRAT-dietten (bananer, ris, eplesaus og toast) når du trener mye eller har symptomer. Andre egnede matvarer inkluderer grønnsaksuppe, magert kjøtt og poteter. For å fylle på sunne tarmbakterier, ta et probiotisk tilskudd eller spise probiotisk rik mat som vanlig yoghurt eller surkål.

Planlegge treningsøktene dine

Hvis du har regelmessig avføring, kan du planlegge treningsøktene etter dette. Hvis du er usikker på vanene dine, kan du følge med i noen dager for å se om du merker et mønster.

Redusere intensiteten

Hvis du har et anfall av diaré, kan du prøve å redusere intensiteten eller varigheten av treningen, for å bedre kunne håndtere symptomene dine. Eksperimentere for å se hvilke metoder eller endringer som fungerer best for å få fordøyelsen din under kontroll før du går tilbake til vanlig trening igjen.

Forebygging av diaré under og etter trening

Unngå problematisk mat i 3 til 6 timer før du løper. Ikke spis noe i minst 2 timer før du løper.

Ting å unngå:

  • gassproduserende mat og drikke, for eksempel fiberrike matvarer som bønner, kli, fersk frukt og grønnsaker
  • stekt, fettfattig og krydret mat og proteinpulver som påvirker magen
  • meieriprodukter, da effekten av laktoseintoleranse kan forsterkes under treningsøkter
  • koffeinholdige, kullsyreholdige eller varme drikker, og sportsdrikker søtet med fruktose og kunstige søtstoffer, som isomalt, mannitol eller sorbitol
  • medisiner som ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve), aspirin eller antibiotika

Relaterte artikler:

Vondt i muskler etter trening

Mat før trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar

SISTE SJANSE!


HØSTKUPP!

SISTE SJANSE!

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT AV FRITIDSSKO, LØPESKO OG FJELLSTØVLER!