Dempe halsbrann gravid

Du forventet morgenkvalme når du ble gravid, men hvor kom den brennende halsbrannen fra? Lær hvordan du skal dempe halsbrann når du er gravid.

Som navnet tilsier, føles halsbrann som en brennende følelse som starter bak brystbenet og oppover i spiserøret. Disse syrene kan til og med komme helt opp i halsen.

I tillegg til å ha en brennende følelse som kan vare fra flere minutter til flere timer, kan du også oppleve:

 • oppblåsthet
 • ha en syrlig smak i munnen
 • sår hals
 • hoste ofte

Hva er det som forårsaker halsbrann når du er gravid?

I følge en studie opplever opptil 45 prosent av vordende mødre halsbrann. Og hvis du hadde halsbrann før graviditeten, har du enda større sannsynlighet for å få det i løpet av graviditeten. Halsbrann kan oppstå når som helst i svangerskapet, men det er vanligst i andre og tredje trimester. Eksperter er ikke helt sikre på hva som forårsaker det, men de mistenker flere årsaker til problemet.

Hormoner

Progesteron, også kalt “graviditetshormon” kan være en viktig årsak til graviditetsrelatert halsbrann. Progesteron fungerer som en muskelavslappende middel. Når det gjelder halsbrann, kan hormonet løsne den tette muskelen (kalt den nedre øsofagusventilen) som lukker magen fra spiserøret. Når du spiser eller drikker, åpnes muskelen normalt for å slippe innholdet i magen før den lukkes. Men de økende progesteronnivåene som oppstår under graviditet kan gjøre at muskelen er slappere, slik at magesyre kan strømme opp spiserøret og til og med i halsen.

En baby som vokser

Når livmoren din utvides med den voksende babyen, konkurrerer den om plass med noen av de andre organene dine. Som et rør med tannkrem som blir klemt, legger din voksende livmor press på magen, noe som gjør det mer sannsynlig at magesyre vil presses ut, spesielt hvis du nettopp har spist. Jo mer livmoren din vokser, jo mer sannsynlig er det at magen blir klemt. Dette kan bidra til å forklare hvorfor halsbrann er mer vanlig under graviditet.

Tregere fordøyelse

Takket være progesteron holder mageinnholdet seg lenger enn normalt. Når fordøyelsen bremser opp, øker sjansene for halsbrann.

Dempe halsbrann gravid

Halsbrann kan være ubehagelig, men det finnes metoder for å dempe den:

 • Overvåke hva du spiser. Ikke overraskende skaper sur og krydret mat mer magesyre. Unngå sitrus, tomater, løk, hvitløk, koffein, sjokolade, brus og andre sure matvarer. Styr også unna stekt eller fet mat som bremser fordøyelsen.
 • Spis hyppige små måltider i stedet for tre større om dagen. Dette hjelper til med å unngå å fylle magen og lar den tømme seg raskere.
 • Ikke spis nærmere enn 3 timer før du skal legge deg. Gi fordøyelsen et forsprang før du legger deg, noe som hjlpe deg med å kontrollere halsbrann.
 • Ikke røyke. Det er mange grunner til at du ikke bør røyke under graviditet, og halsbrann er bare en av dem. Kjemikalier i sigaretter får ventilen som holder mageinnholdet nede til å slappe av. Dette lar syrer og ufordøyd mat sprute oppover og forårsake halsbrann.
 • Ha hodet høyere når du sover. Den enkleste måten å oppnå dette på er å plassere puter under skuldrene, eller kjøpe en spesiell kilepute.
 • Bruk løstsittende klær.
 • Drikk etter måltider, ikke under.
 • Ikke drikk alkohol. Foruten det faktum at eksponering for alkohol kan forårsake alle slags problemer for den utviklende babyen din, alt fra lav fødselsvekt til lærevansker, kan alkohol også slappe av ventilen som holder mageinnholdet nede i magen.
 • Snakk med legen din om hva du kan gjøre for å dempe halsbrann under graviditet.

Relaterte artikler:

Tørr i munnen gravid

Tidlig tegn på graviditet før mensen

Om forfatteren

Legg inn kommentar