Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*HENT KUPONGKODE OG FÅ 20% PÅ ALLE JAKKER!

De sunneste bærene du kan spise

Bær er små, myke, runde frukt i forskjellige farger, hovedsakelig blå, rød eller lilla. Lær hvilke bær som er blant de sunneste du kan spise!

Bær er søte eller sure på smak, og brukes ofte i syltetøy og desserter. De inneholder vanligvis fiber, vitamin C og antioksidanter. Som et resultat kan det å inkludere bær i kostholdet bidra til å forebygge og redusere symptomer på mange kroniske sykdommer.

Her er noen de sunneste bærene du kan spise.

Blåbær

Båbær er populære bær og er en rik kilde til vitamin K. Én kopp (148 gram) blåbær gir følgende næringsstoffer:

 • Kalorier: 84
 • Fiber: 3,6 gram
 • C-vitamin: 16%
 • K-vitamin: 24%
 • Mangan: 22%

Blåbær inneholder også antioksidant polyfenoler kalt antocyaniner. Anthocyaniner fra blåbær kan redusere oksidativt stress, og dermed redusere risikoen for hjertesykdom hos både friske mennesker og de som har høy risiko for sykdommen.

I tillegg kan blåbær forbedre andre sider av hjertehelsen ved å senke dårlig kolesterol i blodet, redusere risikoen for hjerteinfarkt og forbedre funksjonen til arterier. Blåbær kan også redusere risikoen for diabetes. Studier har vist at blåbær eller bioaktive blåbærforbindelser kan forbedre insulinfølsomheten og redusere risikoen for diabetes type 2 med opptil 26%.

Bringebær

Bingebær brukes ofte i desserter og syltetøy, og er en veldig god kilde til fiber. En kopp (123 gram) bringebær gir:

 • Kalorier: 64
 • Fiber: 8 gram
 • C-vitamin: 36%
 • K-vitamin: 8%
 • Mangan: 36%

Bringebær inneholder også antioksidant polyfenoler, kalt ellagitannins, som kan bidra til å redusere oksidativt stress. En studie viste at når syklister konsumerte en drink som inneholder bringebær og andre bær, reduserte oksidativt stress forårsaket av trening betydelig.

De mest konsumerte bringebærene er de amerikanske røde eller europeiske røde variantene. Imidlertid er det mange forskjellige typer bringebær, og bjørnebær har også vist seg å ha en rekke helsemessige fordeler.

Bjørnebær kan være spesielt bra for hjertehelsen. Studier har vist at bjørnebær kan redusere risikofaktorer for hjertesykdommer, for eksempel høyt blodtrykk og kolesterol i blodet. Andre studier har vist at bjørnebær kan redusere betennelse hos personer med metabolsk syndrom.

Jordbær

Jordbær er en av de mest konsumerte bærene i verden, og også en av de beste kildene til C-vitamin. Én kopp (144 gram) hele jordbær gir:

Kalorier: 46
Fiber: 3 gram
C-vitamin: 97%
Mangan: 24%

Jordbær er bra for hjertehelsen. En studie med over 93 000 kvinner fant ut at de som spiste mer enn 3 porsjoner jordbær og blåbær per uke hadde over 30% lavere risiko for hjerteinfarkt. Andre studier har vist at jordbær kan redusere en rekke risikofaktorer for hjertesykdommer inkludert blodkolesterol og oksidativt stress. Jordbær kan dessuten bidra til å kontrollere blodsukkernivået, noe som er viktig for å forhindre diabetes.

Tranebær

Tranebær er en ekstremt sunn frukt med en syrlig smak. De blir sjelden spist rå. I stedet blir de ofte konsumert som juice.

1 kopp (110 gram) rå tyttebær gir:

 • Kalorier: 46
 • Fiber: 3,6 gram
 • C-vitamin: 16%
 • Mangan: 12%

Som andre bær inneholder tranebær antioksidanten polyfenoler. Imidlertid er de fleste av disse antioksidantene i skallet på tranebæret. Derfor inneholder ikke tranebærjuice like mange polyfenoler. Den mest kjente helsemessige fordelen med tranebær er deres evne til å redusere risikoen for urinveisinfeksjoner.

Enkelte kjemikalier i tyttebær forhindrer bakteriene E. coli i å feste seg til veggen i blæren eller urinveiene, og reduserer derfor risikoen for infeksjon. Tranebærjuice kan også redusere risikoen for andre infeksjoner. H. pylori er en type bakterier som kan forårsake magesår og kreft. En rekke studier har vist at tranebærjuice kan forhindre H. pylori i å feste seg til mageveggen og dermed forhindre infeksjon.

Tranebærjuice har også vist forskjellige fordeler for hjertehelsen. Mange studier har funnet at å drikke tranebærjuice kan redusere kolesterol, blodtrykk, oksidativt stress og stivhet i arteriene. Imidlertid er det best å unngå varianter av tranebærjuice med mye tilsatt sukker.

Druer

Druer blir mye konsumert enten som hel, rå frukt eller som juice og rosiner. Én kopp (151 gram) hele, rå druer gir:

 • Kalorier: 104
 • Fiber: 1,4 gram
 • C-vitamin: 5%
 • K-vitamin: 18%

Skallet og frøene til druer er en utmerket kilde til antioksidant polyfenoler. En rekke studier har vist at polyfenolekstrakter fra druefrø kan senke både blodtrykk og hjerterytme. Imidlertid var mange av disse studiene små. Andre studier hevder at effekten av polyfenoler på blodtrykket forblir uklar. En stor observasjonsstudie fant at å spise druer eller rosiner 3 ganger per uke var assosiert med en reduksjon på 12% i risikoen for diabetes type 2. En annen studie fant at å spise 17 gram druer per dag i 8 uker reduserte kolesterol og oksidativt stress hos personer med høyt kolesterol. Druesaft kan til og med være til fordel for hjernehelsen. En liten studie av 25 kvinner fant at å drikke 12 gram (355 ml) Concord-druesaft hver dag i 12 uker forbedret minnet betydelig.

Relaterte artikler:

Hvorfor spise bær

Gode grunner til å spise grønnsaker

Om forfatteren

Legg inn kommentar

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

20-50% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OPPTIL 40% RABATT!

20-50% RABATT!