De 8 beste løpetipsene du kan få

Lær mer om hva du kan gjøre for å få mest mulig ut av løpetreningen, og hvordan du kan trene for å komme i ditt livs løpeform.

De beste løpetipsene

Å trene løping på en måte som gir deg best mulig treningseffekt, og på samme tid holder deg unna skader, er kanskje det viktigste du kan gjøre som løper. Hvordan du trener vil også ha innvirkning på motivasjonen din, som kan være alfa og omega og helt avgjørende for om du kommer til å trene løping eller ikke. Når på døgnet du trener løping, kan ha betydning for om du får trening til å gå opp med alt annet du har å gjøre i løpet av en dag. Spenn deg fast og ta i mot de beste løpetipsene du kan få!

Tips 1: Trene løping med utgangspunkt i eget formnivå

Å trene løping på det formnivået du til enhver tid er, er kanskje det viktigste løpetipset du kan få. Å ha en progresjon i løpetreningen som hele tiden er i takt med hva kroppen din tåler av belastning, kan bety et være eller ikke være med tanke på om du fortsetter med løpetrening, og avgjørende for at du skal holde deg skadefri. Alt for mange løpere trener for mye, for hardt, og gjør det uten å ta hensyn til hva kroppen faktisk tåler av trening. Lytt til kroppen for å bestemme hvor mye og hvor hardt du skal trene.

Tips 2: Ha en gradvis økning i treningsmengde

Dette tipset er henger sammen med det første, men er så viktig at det ikke kan bli understreket godt nok. Økning i treningsmengde må være i takt med hva kroppen din tåler av trening. For mye trening vil over tid føre til et akkumulert behov for restitusjon, og kan øke risikoen for at du blir skadet dramatisk. Test ut og ha en økning i treningsmengde fra uke til uke som ikke er større enn hva du tåler. Lytt til kroppen for å bestemme hvor mye. Er du sliten, kan du gå ned på treningsmengde en uke, slik at kroppen får tid til å hente seg inn igjen.

Tips 3: Restituere, restituere, restituere

Du vil på et eller annet tidspunkt stagnere dersom du ikke restituerer tilstrekkelig. I verste fall blir du skadet dersom du ikke tar restitusjon på alvor. Kroppen din trenger tid for å reparere ødelagt muskelvev og mikroskopiske avrivninger i sener. Det er når du restituerer at du blir i bedre form. Trene for å restituere, ikke omvendt. Se på restitusjon som en bonus for all treningen du har gjennomført, og planlegge når du skal restituere. Ha også hviledager når du føler for det. Kroppen din vil si ifra når nok er nok, og du må ta disse signalene på alvor.

Tips 4: Variere hvordan du trener løping

Variasjon når du trener løping vil være avgjørende for din formutvikling, og vil også bidra til at du reduserer risikoen for skader. Når du varierer løpetreningen, kan det bidra til å utsette stagnasjon, fordi du ikke lar kroppen få tid til å venne seg til en type trening. Samme prinsipp gjelder med tanke på skader; Du belaster forskjellig når du trener variert. Variere med tanke på hva du trener av løping, med hvilken intensitet, og på hvilket underlag du trener. Ha som mål å variere løpetreningen så mye som mulig.

Tips 5: Trene løping regelmessig

Kontinuitet i løpetreningen er viktig for at du skal ha jevn og god formutvikling. Når du trener løping jevnlig, kan du gjøre det på en måte som sikrer fremgang, sakte, men sikkert. Ikke for mye trening med for hard intensitet. Ta utgangspunkt i den totale treningsmengden du gjennomfører i løpet av en uke, og fordel denne treningen på flere hyppige, men kanskje kortere treningsøkter.

Tips 6: Trene løping med lav intensitet

80 prosent av den totale treningsmengden eller mer bør være med lav intensitet. Trening med lav intensitet reduserer risikoen for skader, og bidrar til å bygge opp din aerobe kapasitet sakte, men sikkert. Trening med lav intensitet øker også fettforbrenningen din, spesielt når du løper lange turer. Å lære kroppen til å forbrenne mer fett er smart, fordi det kan gjøre den mer energieffektiv, og sikre at du har nok energi når du deltar i løp.

Tips 7: Trene langturer

Langturer har på mange måter alt du trenger som løper. Langturer øker din aerobe kapasitet og fettforbrenning, og gjør kroppen mer energieffektiv med tanke på omsetting og lagring av glykogen i kroppen. Å trene langturer forbrenner også masse kalorier, og kan være lurt å gjennomføre dersom målet ditt er å gå ned i vekt. Ta utgangspunkt i hvor langt du løper nå, og gjennomføre ukentlige langturer som du øker i lengde fra uke til uke.

Tips 8: Trene løping om morgenen

Å trene løping om morgenen vil frigjøre tid på ettermiddag og kveld til alt annet du har å gjøre i løpet av en dag. Når du trener løping om morgenen før frokost, kan det også øke fettforbrenningen din. Å løpe om morgenen er ikke så vanskelig som det for mange kan høres ut. Start med én morgen der du har bestemt deg for å trene. Legg deg tidligere kvelden i forveien. Gjør alt klart, slik at det bare er å kle seg og løpe ut. Stå opp tidligere, slik at du slipper stress med at du må rekke noe. Trene løping med lav intensitet. Nyt stillheten det er å løpe om morgenen.

Relaterte artikler:

Øvelser for å bli en bedre løper

Effekt av jogging

Om forfatteren

Legg inn kommentar