De 12 sunneste grønnsakene

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Grønnsaker er kjent for å være bra for helsen din, har lite kalorier, men mye vitaminer, mineraler og fiber. Lær mer om de sunneste grønnsakene og hvorfor du bør spise dem!

Noen grønnsaker skiller seg imidlertid ut fra resten med ytterligere påviste helsefordeler, for eksempel evnen til å bekjempe betennelse eller redusere risikoen for sykdom.

Her er en oversikt over de 12 sunneste grønnsakene du bør la bli en viktig del av kostholdet ditt.

Spinat

Spinat er en av de sunneste grønnsakene. Én kopp (30 gram) rå spinat gir 56% av ditt daglige vitamin A-behov pluss hele ditt daglige vitamin K-behov – alt med bare 7 kalorier. Spinat har mye antioksidanter, noe som kan bidra til å redusere risikoen for kronisk sykdom. En studie fant at mørkegrønne bladgrønnsaker som spinat inneholder mye betakaroten og lutein, to typer antioksidanter som har blitt assosiert med redusert risiko for kreft.

Gulrøtter

Gulrøtter er fulle av vitamin A, og gir 428% av den anbefalte daglige verdien på bare en kopp (128 gram). Gulrøtter inneholder betakaroten, en antioksidant som gir gulrøtter den oransje fargen og kan hjelpe i kreftforebygging. Faktisk avslørte en studie at for hver porsjon gulrøtter per uke, deltok risikoen for prostatakreft med 5%. En annen studie viste at å spise gulrøtter også kan redusere risikoen for lungekreft hos røykere. Sammenlignet med de som spiste gulrøtter minst en gang i uken, hadde røykere som ikke spiste gulrøtter en tre ganger større risiko for å utvikle lungekreft. Gulrøtter inneholder også C-vitamin, K-vitamin og kalium.

Brokkoli

Brokkoli er rik på en svovelholdig planteforbindelse kjent som glukosinolat, så vel som sulforafan, et biprodukt av glukosinolat. Sulforafan er betydelig ved at det har vist seg å ha en beskyttende effekt mot kreft. Å spise brokkoli kan også bidra til å forhindre andre typer kronisk sykdom.

En kopp (91 gram) rå brokkoli gir 116% av ditt daglige vitamin K-behov, 135% av det daglige vitamin C-behovet og en god mengde folat, mangan og kalium.

Hvitløk

Hvitløk har en lang historie med bruk som medisinplante, med røtter som spores helt tilbake til det gamle Kina og Egypt. Den viktigste aktive forbindelsen i hvitløk er allicin, en planteforbindelse som i stor grad er ansvarlig for hvitløkens forskjellige helsemessige fordeler. Flere studier har vist at hvitløk kan regulere blodsukkeret i tillegg til å fremme hjertets helse. Hvitløk kan også være nyttig i forebygging av kreft.

Rosenkål

Som brokkoli er rosenkål medlem av den Cruciferous grønnsaksfamilien og inneholder de samme helsefremmende planteforbindelsene. Rosenkål inneholder også en antioksidant som kan være spesielt effektiv for å forhindre skade på celler. I tillegg er rosenkål veldig næringstett. Hver servering gir en god mengde mange vitaminer og mineraler, inkludert vitamin K, vitamin A, vitamin C, folat, mangan og kalium.

Grønnkål

I likhet med andre grønne grønnsaker, er grønnkål kjent for sine helsefremmende egenskaper, inkludert dens næringstetthet og antioksidantinnhold. En kopp (67 gram) rå grønnkål inneholder rikelig med B-vitaminer, kalium, kalsium og kobber. Det oppfyller også hele ditt daglige behov for vitamin A, C og K. På grunn av sin høye mengde antioksidanter, kan grønnkål også være gunstig for å fremme hjertets helse.

Grønne erter

Erter regnes som en stivelsesholdig grønnsak. Dette betyr at de har en høyere mengde karbohydrater og kalorier enn ikke-stivelsesholdige grønnsaker, og kan påvirke blodsukkernivået når de spises i store mengder. Likevel er grønne erter utrolig næringsrike. En kopp (160 gram) kokte grønne erter inneholder 9 gram fiber, 9 gram protein og vitamin A, C og K, riboflavin, tiamin, niacin og folat. Erter er dessuten rike på saponiner, en gruppe av planteforbindelser kjent for sine kreftforebyggende effekter.

Ingefær

Ingefærrot brukes som et krydder i alt fra grønnsaksretter til desserter. Historisk har ingefær også blitt brukt som et naturlig middel mot bevegelsessyke. Flere studier har bekreftet de gunstige effektene av ingefær på kvalme. I en gjennomgang bestående av 12 studier og nesten 1.300 gravide kvinner, reduserte ingefær kvalmen betydelig sammenlignet med en placebo. Ingefær inneholder også potente betennelsesdempende egenskaper, som kan være nyttige i behandling av betennelsesrelaterte lidelser som leddgikt.

Asparges

Denne vårgrønnsaken er rik på flere vitaminer og mineraler, noe som gjør den til et utmerket tillegg i ethvert kosthold. Bare en halv kopp (90 gram) asparges gir en tredjedel av det daglige folatbehovet ditt. Denne mengden gir også rikelig med selen, vitamin K, tiamin og riboflavin. Å få nok folat fra kilder som asparges kan tilby beskyttelse mot sykdom og kan forhindre fødselsdefekter i nevrale rør under graviditet.

Rødkål

Denne grønnsaken tilhører den Cruciferous familien av grønnsaker, og er full av antioksidanter med helsefremmende egenskaper. Én kopp (89 gram) rå rødkål inneholder 2 gram fiber i tillegg til 85% av det daglige vitamin C-behovet. Rødkål er også rik på antocyaniner, en gruppe planteforbindelser som bidrar til dens distinkte farge så vel som en hel rekke helsemessige fordeler.

Søtpoteter

Søtpoteter er klassifisert som rotgrønnsak og skiller seg ut med sin oransje farge, søte smak og imponerende helsemessige fordeler. En middels stor søtpotet inneholder 4 gram fiber, 2 gram protein og en god mengde vitamin C, vitamin B6, kalium og mangan. Det er også høyt i en form for vitamin A som kalles betakaroten. En søtpotet oppfyller faktisk 438% av dine daglige vitamin A-behov.

Kålrabi

Også kjent som kålrot eller tysk kålrot, er kålrabi en grønnsak beslektet med kålen som kan spises rå eller tilberedt. Rå kårlrabi er rik på fiber, og gir 5 gram i hver kopp (135 gram). Den er også full av C-vitamin, og gir 140% av den daglige verdien per kopp. Selv om det er forskjellige typer kålrabi tilgjengelig, viser studier at rød kålrabi har nesten dobbelt så mye fenoliske antioksidanter og viser sterkere anti-diabetiske og antiinflammatoriske effekter.

Relaterte artikler:

Viktige næringsstoffer i grønnsaker

Hvordan spise mer grønnsaker

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar