Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

D vitamin mangel overvekt

En ny studie avdekker at personer med høyere nivåer av magefett og større midjemål, har større sannsynlighet for lavere D-vitaminnivå.

D vitamin mangel og overvekt

Produsert i huden vår ved kontakt med sollys, spiller D-vitamin et utall roller i menneskekroppen. For eksempel har nyere studier funnet at vitamin D kan beskytte mot hjertesvikt, diabetes og kreft, og at D-vitaminmangel forårsaker håravfall. D-vitaminmangel har tradisjonelt vært knyttet til beinhelse, men det kan også ha en rolle å spille i luftveisinfeksjoner og autoimmun sykdom, blant andre. Med mer enn 40 prosent av befolkningen som mangler vitamin D, er dette et alvorlig spørsmål. Noen forfattere har omtalt den som “en ignorert epidemi”, og anslår at over 1 milliard mennesker over hele verden har utilstrekkelige nivåer av D vitamin.

Forstå D-vitaminmangel

Når D-vitaminets betydning blir stadig tydeligere, bruker forskerne mer og mer tid på å forstå hvem som kan være mest utsatt for mangel, og jobber ut måter å forhindre det på. Fordi vitaminet ser ut til å spille en rolle under så mange forhold, kan det å få tak i mangelspørsmålet ha betydelig innvirkning på befolkningen for øvrig.

En sammenheng mellom overvekt og lavere vitamin D-nivåer har tidligere blitt oppdaget. Forskere tok sikte på å forstå om typen og plasseringen av fett spilte en rolle. For å gjøre dette tok de data fra den nederlandske Epidemiology of Obesity-studien, inkludert tusenvis av menn og kvinner i alderen 45–65 år. Forskerne fokuserte på totalt fett, subkutant fettvev i buken (magefett under huden), visceralt fettvev (rundt organene) og leverfett (i leveren). Under analysen justerte de dataene for en rekke potensielt forvirrende variabler, som alkoholinntak, røyking, etnisitet, utdanningsnivå, kronisk sykdom og fysisk aktivitetsnivå.

D-vitamin og magefett

Forskerne oppdaget at hos kvinner var magefett assosiert med lavere vitamin D-nivåer. Hos menn var imidlertid lavere vitamin D-nivåer betydelig forbundet med fett i leveren og magen. Det sterke forholdet mellom økende mengde magefett og lavere nivåer av D-vitamin, antyder at individer med større midje har større risiko for å utvikle mangel, og bør vurdere å få kontrollert D-vitamin-nivåene. Neste trinn er å forstå hvorfor dette forholdet eksisterer. Forårsaket mangel på vitamin D at fett blir lagret i mageregionen, eller reduserer magefettet nivåer av vitamin D?

På grunn av den observasjonsmessige karakteren av denne studien, kan vi ikke trekke en konklusjon om retningen eller årsaken til assosiasjonen mellom overvekt og D-vitamin nivåer. Imidlertid kan denne sterke sammenhengen peke på en mulig rolle for vitamin D i bukfettlagring og -funksjon. Koblingene mellom overvekt og vitamin D-mangel blir stadig mer robuste. Neste utfordring er å jobbe frem en måte å effektivt takle dette problemet på.

Relaterte artikler:

Løping når du er overvektig

Hvorfor er det viktig med fysisk aktivitet

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE