C vitaminer i mat

C-vitamin er et vannløselig vitamin som finnes i mange matvarer, spesielt frukt og grønnsaker. Lær mer om C-vitaminer du finner i mat.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

C vitaminer i mat

C-vitaminer er kjent for å være en kraftig antioksidant, i tillegg til at det har positive effekter på hudens helse og immunfunksjon. Det er også viktig for kollagensyntese, bindevev, bein, tenner og dine små blodkar. Menneskekroppen kan ikke produsere eller lagre vitamin C, derfor er det viktig å konsumere det regelmessig og i tilstrekkelige mengder.

Daglig behov for C-vitamin er 90 mg. Mangelsymptomer inkluderer blødende tannkjøtt, hyppige blåmerker og infeksjoner, dårlig sårheling, anemi og skjørbuk.

Her er de beste matvarene som inneholder mye vitamin C:

Kakadu-plommer

Kakadu-plommer inneholder opptil 5.300 mg C-vitamin per 100 gram, noe som gjør det til den rikeste kjente kilden til dette vitaminet. Bare en plomme leverer rundt 530% av dagsbehovet for vitamin C.

Acerola-kirsebær

Bare en halv kopp acerola-kirsebær leverer 913% av anbefalt dagsbehov for vitamin C. Frukten kan til og med ha kreftbekjempende egenskaper, selv om menneskelig basert forskning mangler.

Grønn chili

Grønne chilipepper inneholder 242 mg C-vitamin per 100 gram. Derfor gir en grønn chilipepper 121% av dagsbehovet, mens en rød chilipepper gir 72%.

Gul paprika

Gul paprika inneholder den høyeste vitamin C-konsentrasjonen av alle søte paprika med 183 mg per 100 gram. En halv kopp søt, gul paprika leverer 152% av anbefalt dagsbehov.

Solbær

Solbær inneholder 181 mg C-vitamin per 100 gram. En halv kopp solbær gir 112% av dagsbehov for vitamin C, og kan bidra til å redusere kronisk betennelse.

Timian

Timian inneholder mer C-vitamin enn de fleste kulinariske urter med 160 mg per 100 gram. 28 gram fersk timian gir 50% av dagsbehovet for vitamin C. Timian og andre matvarer med høyt vitamin C øker immuniteten din.

Persille

Persille inneholder 133 mg C-vitamin per 100 gram. Å strø to ss fersk persille på måltidet ditt gir 11% av dagsbehovet for vitamin C, noe som bidrar til å øke jernabsorpsjonen.

Sennpsspinat

Sennepsspinat inneholder 130 mg C-vitamin per 100 gram. En kopp av denne grønnsaken gir 217% av dagsbehovet for vitamin C når den er rå, eller 130% når den tilberedes.

Grønnkål

Grønnkål inneholder 120 mg C-vitamin per 100 gram. Én kopp rå grønnkål leverer 89% av dagsbehovet for vitamin C, mens en lett dampet kopp gir 59%.

Kiwi

Kiwi inneholder 93 mg C-vitamin per 100 gram. En mellomstor kiwi gir 79% av dagsbehovet for vitamin C, noe som gir fordel for blodsirkulasjonen og immuniteten.

Brokkoli

Brokkoli inneholder 89 mg C-vitamin per 100 gram. En halv kopp dampet brokkoli gir 57% av dagsbehovet for vitamin C og kan redusere risikoen for inflammatoriske sykdommer.

Rosenkål

Rosenkål inneholder 85 mg C-vitamin per 100 gram. En halv kopp dampede rosenkål gir 54% av dagsbehovet for vitamin C, noe som kan forbedre beinstyrken.

Sitroner

Sitroner inneholder 77 mg C-vitamin per 100 gram, med en middels stor sitron som gir 92% av dagsbehovet. C-vitamin har kraftige antioksidantfordeler og kan hindre at kuttede frukt og grønnsaker blir brune.

Papaya

Papaya inneholder 62 mg C-vitamin per 100 gram. Én kopp papaya gi 87 mg C-vitamin, noe som kan bidra til å forbedre hukommelsen.

Jordbær

Jordbær inneholder 59 mg C-vitamin per 100 gram. Én kopp jordbærhalver gir 89 mg vitamin C. Denne næringsrike frukten kan hjelpe på hjerte- og hjernehelsen.

Relaterte artikler:

Vitaminer i appelsin

Vitaminer i eple

Om forfatteren

Legg inn kommentar