Brunt sukker sunnere enn hvitt

Denne artikkelen tar sikte på å finne ut om brunt sukker virkelig er sunnere enn hvitt sukker ved å analysere deres kjemiske sammensetning, helseeffekter, og deres rolle i et balansert kosthold.

Brunt sukker og hvitt sukker er to av de mest brukte søtningsmidlene i moderne matlaging. De har lignende opprinnelser, men gjennomgår forskjellige prosesser som gir dem ulike fysiske egenskaper og ernæringsmessige profiler.

Hva er brunt og hvitt sukker?

Brunt sukker og hvitt sukker kommer begge fra sukkerrør eller sukkerbete. Hovedforskjellen mellom de to ligger i behandlingen og tilstedeværelsen av melasse.

 • Hvitt sukker: Etter høsting av sukkerroer eller sukkerrør, blir saften ekstrahert og deretter kokt for å danne en tykk sirup. Sirupen krystalliseres for å skille ut sukkerkrystallene, som deretter raffineres for å fjerne urenheter og gi det hvite sukkeret vi kjenner.
 • Brunt sukker: Dette er enten ufullstendig raffinert sukker eller hvitt sukker tilsatt melasse. Melassen gir brunt sukker sin karakteristiske farge og smak, samt noen flere næringsstoffer som jern, kalsium og kalium (FoodData Central, 2019).

Ernæringsmessige forskjeller

Kalorier og makronæringsstoffer

Ved første øyekast kan det virke som om brunt sukker er et sunnere alternativ på grunn av tilstedeværelsen av visse mineraler. Imidlertid er de ernæringsmessige forskjellene mellom brunt og hvitt sukker minimale:

 • Kaloriinnhold: Brunt sukker inneholder omtrent 17 kalorier per teskje, mens hvitt sukker inneholder rundt 16 kalorier per teskje (USDA, 2020). Denne forskjellen er ubetydelig i de fleste dietter.
 • Karbohydrater: Begge typene sukker består hovedsakelig av sukrose og har omtrent samme mengde karbohydrater, ca. 4 gram per teskje.

Mikronæringsstoffer

Brunt sukker inneholder små mengder mineraler på grunn av melassen:

 • Kalsium: Viktig for beinhelse og muskelfunksjon. Brunt sukker inneholder ca. 83 mg kalsium per 100 gram, sammenlignet med hvitt sukker som inneholder mindre enn 1 mg (FoodData Central, 2019).
 • Kalium: Essensielt for hjerte- og muskelhelse. Brunt sukker inneholder ca. 133 mg kalium per 100 gram, mens hvitt sukker inneholder mindre enn 1 mg (FoodData Central, 2019).
 • Jern: Nødvendig for å transportere oksygen i blodet. Brunt sukker inneholder ca. 0.71 mg jern per 100 gram, mens hvitt sukker inneholder mindre enn 0.1 mg (FoodData Central, 2019).

Selv om disse mineralene er til stede i brunt sukker, er mengdene så små at de ikke bidrar betydelig til det daglige behovet. For eksempel må man konsumere store mengder brunt sukker for å møte det daglige anbefalte inntaket av disse mineralene, noe som ikke er praktisk eller sunt.

Relatert: Frisk uten sukker

Helseeffekter av sukkerforbruk

Insulinrespons og blodsukkernivå

Både brunt og hvitt sukker har en høy glykemisk indeks (GI), noe som betyr at de raskt øker blodsukkernivået etter inntak. Dette kan være problematisk for personer med insulinresistens eller diabetes.

 • Glykemisk indeks: Brunt sukker har en GI på omtrent 64, mens hvitt sukker har en GI på omtrent 65 (Atkinson et al., 2008). Denne lille forskjellen er ikke signifikant nok til å påvirke helserisikoen assosiert med høy GI-matvarer.

Risiko for overvekt og metabolsk syndrom

Høyt sukkerinntak, uavhengig av typen sukker, er knyttet til økt risiko for overvekt, hjerte- og karsykdommer, og metabolsk syndrom (Malik et al., 2010). Overforbruk av sukker kan føre til vektøkning og fettakkumulering, spesielt rundt magen, som er en risikofaktor for metabolsk syndrom.

 • Fruktoseinnhold: Sukker består av 50 % glukose og 50 % fruktose. Fruktose metaboliseres forskjellig fra glukose og kan bidra til fettlever og insulinresistens når det konsumeres i store mengder (Stanhope, 2012).

Andre helseeffekter

Høyt sukkerinntak har også vært knyttet til:

 • Tannhelseproblemer: Sukker er en kjent årsak til tannråte og hulrom, da det gir næring til bakterier i munnen som produserer syrer som bryter ned tannemaljen (Sheiham, 2001).
 • Betennelse: Høyt sukkerinntak kan bidra til kronisk betennelse, som er assosiert med mange kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdom og kreft (Hu et al., 2004).

Praktiske anbefalinger for sukkerinntak

Moderasjon og balanse

Selv om brunt sukker inneholder flere mikronæringsstoffer enn hvitt sukker, er disse forskjellene små og bør ikke være den avgjørende faktoren i valg av søtningsmiddel. Det viktigste er å konsumere sukker i moderasjon.

 • Anbefalt daglig inntak: Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at sukkerinntaket skal begrenses til mindre enn 10 % av det totale daglige kaloriinntaket, og ideelt sett mindre enn 5 % for ytterligere helsefordeler (WHO, 2015).

Sunnere alternativer til sukker

For de som ønsker å redusere sukkerinntaket, finnes det flere sunnere alternativer:

 • Stevia: En naturlig søtningsmiddel som er kalori-fri og har ingen effekt på blodsukkernivået (Carakostas et al., 2008).
 • Xylitol: En sukkeralkohol som gir færre kalorier enn vanlig sukker og har en lavere GI (Livesey, 2003).
 • Honning: Selv om det inneholder sukker, gir honning noen antioksidanter og har lavere GI enn sukker (Bogdanov et al., 2008).

Relatert: Avhengig av sukker

Brunt sukker i ulike kulturer

Historisk sett har brunt sukker hatt en betydelig rolle i ulike kulturer og mattradisjoner. I mange deler av verden, spesielt i Asia og Latin-Amerika, har brunt sukker vært brukt som et viktig ingrediens i tradisjonelle retter og søtsaker.

 • India: I India er jaggery, en type urefinert brunt sukker, mye brukt i matlaging. Jaggery brukes i søtsaker, desserter og til og med i noen salte retter. Det er også en viktig ingrediens i ayurvedisk medisin, hvor det sies å ha fordeler for fordøyelsen og å hjelpe med å rense kroppen for giftstoffer (Krishna, 2015).
 • Latin-Amerika: I Latin-Amerika brukes piloncillo, en form for brunt sukker, i mange tradisjonelle retter som tamales og champurrado. Piloncillo gir en dyp, karamellaktig smak som er høyt verdsatt i det latinamerikanske kjøkkenet (González, 2014).

Økologisk brunt sukker

Med den økende bevisstheten rundt miljøvennlig og bærekraftig matproduksjon har økologisk brunt sukker blitt mer populært. Økologisk brunt sukker produseres uten bruk av syntetiske kjemikalier eller genmodifiserte organismer (GMO).

 • Miljøfordeler: Produksjon av økologisk sukker har en lavere miljøpåvirkning sammenlignet med konvensjonell sukkerproduksjon. Det bidrar til å redusere forurensning av jord og vannkilder og støtter biologisk mangfold (Gomiero et al., 2011).
 • Helsefordeler: Selv om de ernæringsmessige fordelene ved økologisk sukker er minimale sammenlignet med konvensjonelt sukker, kan noen forbrukere oppleve helsefordeler ved å unngå rester av pesticider og kjemikalier som kan være til stede i ikke-økologisk sukker (Smith-Spangler et al., 2012).

Hvordan inkludere brunt sukker i kostholdet?

Å inkludere brunt sukker i kostholdet på en sunn måte krever bevissthet og moderasjon. Her er noen praktiske tips for å bruke brunt sukker uten å overdrive:

 • Erstatning i oppskrifter: Brunt sukker kan erstatte hvitt sukker i de fleste oppskrifter. På grunn av melassen kan det gi en rikere smak til bakevarer, sauser og marinader.
 • Balanserte måltider: Når du bruker brunt sukker, sørg for at resten av måltidet er balansert med næringsrike ingredienser som fullkorn, magre proteiner, og frukt og grønnsaker. Dette bidrar til å opprettholde et balansert kosthold og forhindre overforbruk av sukker.
 • Reduser mengden: Prøv å redusere mengden sukker i oppskrifter gradvis. Ofte kan man bruke mindre sukker enn det som er angitt uten å ofre smak eller tekstur.

Fordeler og ulemper med brunt sukker

Selv om brunt sukker har noen små ernæringsmessige fordeler sammenlignet med hvitt sukker, er det viktig å veie disse opp mot de potensielle ulemper:

 • Fordeler:
  • Inneholder små mengder mineraler som kalsium, kalium og jern.
  • Kan gi en rikere smak til mat og bakevarer.
  • Økologisk brunt sukker er et mer bærekraftig valg.
 • Ulemper:
  • Høyt kaloriinnhold og høy glykemisk indeks, noe som kan bidra til vektøkning og metabolske problemer.
  • Minimal ernæringsmessig forskjell fra hvitt sukker.
  • Kan fortsatt føre til tannproblemer og betennelse ved overforbruk.

Brunt sukker og vekttap

For personer som prøver å gå ned i vekt, kan det være nyttig å vurdere rollen sukker spiller i kostholdet deres. Selv om brunt sukker kan virke som et bedre valg enn hvitt sukker, er det fortsatt en kilde til kalorier uten betydelig næringsverdi.

 • Kalorikontroll: Å redusere inntaket av tilsatt sukker, inkludert brunt sukker, kan være en effektiv strategi for vekttap. Dette betyr å begrense søtsaker, sukkerholdige drikker og bearbeidet mat som inneholder tilsatt sukker.
 • Bevisste valg: Velg naturlige søtningsmidler som frukt for å tilfredsstille søtsuget. Frukt gir ikke bare sødme, men også fiber, vitaminer og mineraler som er gunstige for helsen.

Myter og misforståelser

Det finnes mange myter og misforståelser rundt bruken av brunt og hvitt sukker. Noen av de vanligste inkluderer:

 • «Brunt sukker er alltid sunnere»: Som diskutert tidligere, er de ernæringsmessige forskjellene minimale. Hovedpoenget er å konsumere sukker i moderasjon, uavhengig av typen.
 • «Brunt sukker er mindre raffinert og derfor bedre»: Mens brunt sukker er mindre raffinert, betyr ikke dette nødvendigvis at det er sunnere. Det er viktigere å se på det totale sukkerinntaket.
 • «Brunt sukker kan hjelpe med vekttap»: Det er ingen vitenskapelig støtte for at brunt sukker direkte hjelper med vekttap. Nøkkelen til vekttap er kaloriunderskudd og balansert ernæring.

Fremtidig forskning

Med den økende bevisstheten rundt helse og ernæring, er det behov for mer forskning på søtningsmidler og deres helseeffekter. Fremtidig forskning kan fokusere på:

 • Langtidseffekter av ulike typer sukker: Mer studier trengs for å forstå de langsiktige helseeffektene av både brunt og hvitt sukker, spesielt i forhold til kroniske sykdommer.
 • Innovative søtningsmidler: Forskning på nye, naturlige søtningsmidler som kan gi sødme uten de negative helseeffektene av sukker er viktig. Dette inkluderer planter som stevia og sukkeralkoholer som xylitol.
 • Bærekraftig sukkerproduksjon: Å utvikle mer bærekraftige metoder for sukkerproduksjon kan bidra til å redusere miljøpåvirkningen og samtidig opprettholde ernæringskvaliteten.

Konklusjon

Mens brunt sukker har en marginalt bedre ernæringsprofil enn hvitt sukker på grunn av tilstedeværelsen av små mengder mineraler, er forskjellene så små at de har liten betydning for helsen. Begge typer sukker bør konsumeres i moderasjon, da overforbruk kan føre til alvorlige helseproblemer. For de som ønsker å redusere sukkerinntaket, finnes det flere sunnere alternativer tilgjengelig. Den viktigste strategien er å fokusere på et balansert kosthold og å begrense inntaket av tilsatt sukker, uavhengig av typen.

Referanser

 1. Atkinson, F. S., Foster-Powell, K., & Brand-Miller, J. C. (2008). International tables of glycemic index and glycemic load values: 2008. Diabetes Care, 31(12), 2281-2283.
 2. Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for nutrition and health: A review. Journal of the American College of Nutrition, 27(6), 677-689.
 3. Carakostas, M. C., Curry, L. L., Boileau, A. C., & Brusick, D. J. (2008). Overview: The history, technical function and safety of rebaudioside A, a naturally occurring steviol glycoside, for use in food and beverages. Food and Chemical Toxicology, 46, S1-S10.
 4. FoodData Central. (2019). U.S. Department of Agriculture. Retrieved from https://fdc.nal.usda.gov/
 5. Gomiero, T., Pimentel, D., & Paoletti, M. G. (2011). Environmental impact of different agricultural management practices: conventional vs. organic agriculture. Critical Reviews in Plant Sciences, 30(1-2), 95-124.
 6. González, A. M. (2014). Traditional foods in Latin America: The challenge of globalization and health. Nutrition Reviews, 72(11), 696-707.
 7. Hu, F. B., Meigs, J. B., Li, T. Y., Rifai, N., Manson, J. E., & Mukamal, K. J. (2004). Inflammatory markers and risk of developing type 2 diabetes in women. Diabetes, 53(3), 693-700.
 8. Krishna, K. R. (2015). Agricultural heritage of India: Sericulture, spices and sugarcane. CRC Press.
 9. Livesey, G. (2003). Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties. Nutrition Research Reviews, 16(2), 163-191.
 10. Malik, V. S., Schulze, M. B., & Hu, F. B. (2010). Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition, 84(2), 274-288.
 11. Sheiham, A. (2001). Dietary effects on dental diseases. Public Health Nutrition, 4(2b), 569-591.
 12. Smith-Spangler, C., Brandeau, M. L., Hunter, G. E., Bavinger, J. C., Pearson, M., Eschbach, P. J., … & Bravata, D. M. (2012). Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives? A systematic review. Annals of Internal Medicine, 157(5), 348-366.
 13. Stanhope, K. L. (2012). Role of fructose-containing sugars in the epidemics of obesity and metabolic syndrome. Annual Review of Medicine, 63, 329-343.
 14. USDA. (2020). United States Department of Agriculture. Retrieved from https://www.usda.gov/
 15. World Health Organization. (2015). Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: WHO.

Om forfatteren