Karbohydrater i bringebær

Lær mer om hvor mye karbohydrater det er i bringebær, og hvilken næringsverdi og helsesfordeler du kan ha av å spise disse bærene.

Bringebær er den spiselige frukten av en planteart i rosefamilien. Det er mange typer bringebær – inkludert svart, lilla og gyllen – men det røde bringebæret, Rubus idaeus, er det vanligste. Røde bringebær er hjemmehørende i Europa og Nord-Asia og dyrkes i tempererte områder over hele verden.

Disse søte bærene har en kort holdbarhet og høstes bare om sommeren og høsten. Av disse grunner spises bringebær best kort tid etter du har kjøpt dem.

Denne artikkelen undersøker næringsverdien og helsefordelene med bringebær.

Lavt kaloriinnhold og fulle med næringsstoffer

Bringebær kan skilte med mange næringsstoffer til tross for at de har lite kalorier. En kopp (123 gram) røde bringebær inneholder:

  • Kalorier: 64
  • Karbohydrater: 14,7 gram
  • Fiber: 8 gram
  • Protein: 1,5 gram
  • Fett: 0,8 gram
  • C-vitamin: 54% av daglig inntak
  • Mangan: 41% av daglig inntak
  • K-vitamin: 12% av daglig inntak
  • E-vitamin: 5% av daglig inntak
  • B-vitaminer: 4–6% av daglig inntak
  • Jern: 5% av daglig inntak
  • Magnesium: 7% av daglig inntak
  • Fosfor: 4% av daglig inntak
  • Kalium: 5% av daglig inntak
  • Kobber: 6% av daglig inntak

Bringebær er en god kilde til fiber, og pakker 8 gram per 1-kopp servering, eller 32% og 21% av daglig inntak for henholdsvis kvinner og menn. De gir mer enn halvparten av daglig inntak av vitamin C, et vannløselig næringsstoff som er viktig for immunfunksjon og jernabsorpsjon. Bringebær inneholder også små mengder vitamin A, tiamin, riboflavin, vitamin B6, kalsium og sink.

Potente antioksidanter kan redusere sykdomsrisikoen

Antioksidanter er planteforbindelser som hjelper cellene dine å bekjempe og komme seg etter oksidativt stress. Oksidativt stress er knyttet til en høyere risiko for kreft, diabetes, hjertesykdommer og andre sykdommer. Bringebær inneholder mange kraftige antioksidantforbindelser, inkludert C-vitamin, quercetin og ellaginsyre. Sammenlignet med andre bær har bringebær et lignende antioksidantinnhold som jordbær, men bare halvparten så mye som bjørnebær og en firedel så mye som blåbær. En gjennomgang av dyreforsøk tyder på at bringebær og bringebærekstrakter har antiinflammatoriske og antioksidative effekter som kan redusere risikoen for kroniske sykdommer, som hjertesykdommer, diabetes, overvekt og kreft.

Innhold av høyt fiber og tannin kan ha fordel for blodsukkerkontroll

Bringebær inneholder lite karbohydrater og inneholder mye fiber, noe som gjør dem til et smart valg for alle som er opptatt av mengden karbohydrater de spiser. En kopp (123 gram) bringebær har 14,7 gram karbohydrater og 8 gram fiber, noe som betyr at de bare har 6,7 gram nett fordøybare karbohydrater per porsjon.

Bringebær vil heller ikke øke blodsukkernivået. Den glykemiske indeksen (GI) er et mål på hvor raskt en gitt mat øker blodsukkeret ditt. Selv om GI for bringebær ikke er bestemt, faller de fleste bær i den lavglykemiske kategorien. I tillegg viser studier at bringebær kan senke blodsukkeret og forbedre insulinresistensen.

Videre er bringebær rik på tanniner, som blokkerer alfa-amylase, et fordøyelsesenzym som er nødvendig for å bryte ned stivelse. Ved å blokkere alfa-amylase, kan bringebær redusere antall karbohydrater som blir absorbert etter et måltid, noe som reduserer påvirkningen på blodsukkeret.

Hvordan legge bringebær til kostholdet ditt

Ferske bringebær har kort holdbarhet, så du bør kjøpe lokalt dyrkede bær når det er mulig, og spise dem i løpet av en til to dager. Siden bringebær høstes om sommeren og høsten, vil friske bringebær være best på disse tidspunktene. Når du velger bringebær, må du huske å unngå alle som ser knust eller mugne ut. Bringebær skal kjøles i emballasje som beskytter dem mot skader. Husk at du kan spise bringebær året rundt ved å kjøpe dem frosne. Disse bærene fryses umiddelbart etter høsting. Les etiketter nøye for å sikre at du ikke får tilsatt sukker i bærene. Bringebær er også en populær ingrediens i syltetøy og gelé.

Her er noen måter å inkorporere bringebær i kostholdet ditt:

  • Spis friske bringebær som mellommåltid.
  • Topp yoghurt med friske bringebær og granola.
  • Legg bringebær i kornblanding eller havregryn.
  • Topp helkornpannekaker eller vafler med bringebær.
  • Legg frosne bringebær til en smoothie.
  • Lag en frisk bærsalat med bringebær, blåbær, jordbær og bjørnebær.
  • Legg bringebær i en salat med kylling og geitost.
  • Bland bringebær med vann og bruk som saus til kjøtt eller fisk.
  • Kombinere bringebær med mørk sjokoladechips for en søt godbit.

Relaterte artikler:

Blåbær karbohydrater

Energibarer med jordbær

Om forfatteren

Legg inn kommentar