Brennende føtter og lavt stoffskifte

Brennende føtter kan være et symptom på lavt stoffskifte. Lær mer om symptomer, årsaker og behandling av brennende føtter og lavt stoffskifte.

Brennende føtter er en ubehagelig følelse av varme, prikking, svie eller nummenhet i føttene. Det kan være et symptom på en rekke ulike medisinske tilstander, inkludert lavt stoffskifte (hypotyreose).

Hva er lavt stoffskifte?

Lavt stoffskifte er en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. Skjoldbruskkjertelhormoner er viktige for å regulere en rekke kroppsfunksjoner, inkludert stoffskifte, temperatur, hjertefrekvens og energinivå.

Brennende føtter og lavt stoffskifte

Brennende føtter kan være et symptom på lavt stoffskifte, også kjent som hypotyreose. Lavt stoffskifte oppstår når skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok av hormonene som kroppen trenger for å fungere normalt.

Andre vanlige symptomer på lavt stoffskifte inkluderer tretthet, vektøkning, tørr hud, håravfall, muskelsmerter, forstoppelse og depresjon. Brennende føtter kan også være et symptom på andre forhold, som diabetes, nerveskader eller soppinfeksjoner.

Hvis du har mistanke om at du har lavt stoffskifte eller opplever brennende føtter, bør du kontakte legen din for en undersøkelse og råd. Legen kan utføre blodprøver for å sjekke skjoldbruskkjertelen og diagnostisere eventuelle underliggende forhold.

Behandlingen av lavt stoffskifte avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden. Legen din kan foreskrive medisiner, som skjoldbruskhormoner, for å øke hormonnivåene i kroppen din. Det kan også hjelpe å ta vare på føttene dine ved å bruke komfortable sko og unngå å gå barbeint på harde overflater.

Årsaker til brennende føtter

Brennende føtter kan ha mange årsaker. Noen av de vanligste årsakene inkluderer:

 1. Neuropati: Brennende føtter kan være et symptom på perifer nevropati, som er en tilstand som påvirker nerver i ekstremiteter som føtter og hender, og kan føre til nummenhet, prikking og brenningssmerter.
 2. Sirkulasjonsproblemer: Dårlig blodsirkulasjon kan også føre til brennende føtter. Dette kan være forårsaket av en rekke faktorer, som perifer arteriell sykdom, diabetes eller Raynauds sykdom.
 3. Fotsopp: Infeksjoner som fotsopp kan også føre til brennende føtter.
 4. Skader: Skader som brudd eller forstuing kan også føre til brennende føtter.
 5. Vitaminmangel: Mangel på visse vitaminer, spesielt vitamin B12, kan også føre til brennende føtter.
 6. Kroniske sykdommer: Enkelte kroniske sykdommer som HIV/AIDS, kreft og nyresykdom kan også føre til brennende føtter.

Hvis du opplever brennende føtter, er det viktig å kontakte legen din for en undersøkelse og råd for å finne årsaken og den beste behandlingen for deg.

Relatert: Behandling av brennende føtter

Symptomer på lavt stoffskifte

Symptomer på lavt stoffskifte kan være:

 • Vektøkning
 • Tretthet
 • Følsomhet for kulde
 • Tørr hud
 • Hårtap
 • Forstoppelse
 • Muskelkramper
 • Depresjon
 • Hukommelsesproblemer

Diagnose av brennende føtter

Hvis du har brennende føtter, er det viktig å oppsøke lege for å få en diagnose. Legen vil ta en grundig sykehistorie og utføre en fysisk undersøkelse. De kan også be om blodprøver for å sjekke etter underliggende medisinske tilstander.

I noen tilfeller kan legen be om ytterligere tester, for eksempel:

 • Nerveledningsstudier: Disse testene kan brukes til å måle hvor godt nervene i føttene dine fungerer.
 • EMG (elektromyografi): Denne testen kan brukes til å måle den elektriske aktiviteten i musklene dine.
 • Ultralyd: Denne testen kan brukes til å se på blodårene i føttene dine.

Behandling av brennende føtter og lavt stoffskifte

Behandling av brennende føtter og lavt stoffskifte vil avhenge av den underliggende årsaken. Behandlingsalternativer kan inkludere:

 • Medisiner for å øke stoffskiftenivået
 • Smertestillende
 • Fysioterapi
 • Fotpleie
 • Livsstilsendringer, som kosthold og mosjon

Forebygging av brennende føtter og lavt stoffskifte

Det er ingen sikker måte å forhindre brennende føtter på. Men det er noen ting du kan gjøre for å redusere risikoen, for eksempel:

 • Kontroller blodsukkeret ditt: Hvis du har diabetes, er det viktig å holde blodsukkeret under kontroll for å redusere risikoen for nerveskader.
 • Spis et sunt kosthold: Et sunt kosthold kan bidra til å gi kroppen din de næringsstoffene den trenger for å holde nervene friske.
 • Tren regelmessig: Regelmessig mosjon kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen og styrke musklene i føttene.
 • Unngå røyking: Røyking kan skade nervene og øke risikoen for brennende føtter.
 • Begrens alkoholforbruket: Overdrevent alkoholforbruk kan skade nervene og øke risikoen for brennende føtter.

Sammenheng mellom brennende føtter og lavt stoffskifte

Selv om brennende føtter ikke er et vanlig symptom på lavt stoffskifte, kan det være et symptom på perifer nevropati, som kan være relatert til tilstanden. Perifer nevropati er en tilstand som påvirker nerver i ekstremiteter som føtter og hender, og kan føre til nummenhet, prikking og brenningssmerter.

Det er imidlertid ikke uvanlig å oppleve kalde føtter som et symptom på lavt stoffskifte. Dette skyldes at lavt stoffskifte kan påvirke blodsirkulasjonen i kroppen, og redusere blodtilførselen til ekstremiteter som føtter og hender. Dette kan føre til følelsen av kalde eller numne føtter, samt andre symptomer som blek hud og tretthet.

Hvis du opplever brennende føtter eller andre symptomer på perifer nevropati eller lavt stoffskifte, bør du kontakte legen din for en undersøkelse og råd. Det er viktig å diskutere alle symptomene dine med legen din, slik at du kan få en nøyaktig diagnose og behandling.

Relatert: Brennende og stikkende smerter i føttene

Symptomer på lavt stoffskifte hos kvinner

Lavt stoffskifte, også kjent som hypotyreose, kan påvirke både menn og kvinner. Imidlertid er kvinner mer utsatt for å utvikle denne tilstanden enn menn. Noen vanlige symptomer på lavt stoffskifte hos kvinner inkluderer:

 1. Tretthet og svekket energi
 2. Vektøkning eller vanskeligheter med å miste vekt
 3. Tørr og blek hud
 4. Håravfall eller tørt hår
 5. Tørrhet i øynene eller økt følsomhet for lys
 6. Depresjon eller humørsvingninger
 7. Uregelmessig menstruasjon eller tung menstruasjon
 8. Muskel- eller leddsmerter
 9. Forstoppelse
 10. Kuldefølelse eller redusert toleranse for kulde
 11. Nedsatt hukommelse eller konsentrasjon
 12. Heshet eller hes stemme
 13. Svakhet eller nummenhet i armer eller ben

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du kontakte legen din for en undersøkelse og råd. Lavt stoffskifte kan diagnostiseres med blodprøver som sjekker nivået av skjoldbruskhormoner i kroppen din, og behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden. Legen din kan foreskrive medisiner, som skjoldbruskhormoner, for å øke hormonnivåene i kroppen din og lindre symptomene dine.

Relatert: Kjerringråd mot brennende føtter

Symptomer på for lite levaxin

Levaxin er et skjoldbruskhormon som brukes til å behandle hypotyreose eller lavt stoffskifte. Hvis du tar levaxin, er det viktig å ta riktig dose og følge legens anbefalinger for å unngå å ta for mye eller for lite.

Hvis du tar for lite levaxin, kan det føre til at skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner, noe som kan føre til symptomer på hypotyreose, som inkluderer:

 1. Tretthet og svekket energi
 2. Vektøkning eller vanskeligheter med å miste vekt
 3. Kuldefølelse eller redusert toleranse for kulde
 4. Depresjon eller humørsvingninger
 5. Tørr hud og tørt hår
 6. Hårtap eller tynning av hår
 7. Svakhet eller nummenhet i armer eller ben
 8. Muskelsmerter eller stivhet
 9. Forstoppelse eller andre fordøyelsesproblemer
 10. Nedsatt konsentrasjon eller hukommelse

Hvis du tror at du tar for lite levaxin eller opplever noen av disse symptomene, bør du kontakte legen din for å diskutere doseringen av medisinen og eventuelle endringer i behandlingsplanen.

Relatert: Brennende føtter og lavt stoffskifte

Andre mulige årsaker til brennende føtter

I tillegg til lavt stoffskifte, kan brennende føtter være et symptom på en rekke andre medisinske tilstander, inkludert:

 • Diabetes: Høyt blodsukker kan skade nervene i føttene, noe som kan føre til brennende føtter.
 • Perifer nevropati: Dette er en tilstand som skader nervene i hender og føtter. Det kan være forårsaket av diabetes, alkoholmisbruk, vitaminmangel eller andre medisinske tilstander.
 • Sirkulasjonsproblemer: Dårlig blodsirkulasjon til føttene kan føre til brennende føtter. Dette kan være forårsaket av åreforkalkning, blodpropp eller andre medisinske tilstander.
 • Nerveskader: Skader på nervene i føttene kan føre til brennende føtter. Dette kan være forårsaket av traume, infeksjon eller andre medisinske tilstander.
 • Medikamenter: Visse medisiner kan forårsake brennende føtter som en bivirkning.

Tips for å lindre brennende føtter

Her er noen tips for å lindre brennende føtter:

 • Hold føttene rene og tørre.
 • Unngå å gå barbeint på varme eller kalde overflater.
 • Bruk komfortable sko med god støtte.
 • Hev føttene dine når du sitter eller ligger.
 • Gjør fotøvelser regelmessig.
 • Påfør en kald kompress på føttene.
 • Ta smertestillende, for eksempel paracetamol eller ibuprofen.

Prognose for brennende føtter

Prognosen for brennende føtter avhenger av den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan brennende føtter være et midlertidig problem som forsvinner når den underliggende årsaken er behandlet. I andre tilfeller kan brennende føtter være et langvarig problem eller til og med permanent.

Komplikasjoner av brennende føtter

Hvis brennende føtter ikke blir behandlet, kan det føre til en rekke komplikasjoner, inkludert:

 • Hudinfeksjoner: Brennende føtter kan føre til tørr og sprukket hud, noe som kan øke risikoen for hudinfeksjoner.
 • Fotsår: Brennende føtter kan føre til fotsår, som kan være vanskelig å helbrede og kan føre til amputasjon i alvorlige tilfeller.
 • Fall og skader: Brennende føtter kan føre til nummenhet og ubehag i føttene, noe som kan øke risikoen for fall og skader.

Når bør du oppsøke lege?

Hvis du har brennende føtter og lavt stoffskifte, er det viktig å oppsøke lege for å få en diagnose og behandling. Legen vil ta en grundig sykehistorie og utføre en fysisk undersøkelse. De kan også be om blodprøver for å sjekke stoffskiftenivået ditt.

Konklusjon

Brennende føtter kan være et symptom på en rekke medisinske tilstander. Det er viktig å oppsøke lege for å få en diagnose og behandling. Behandling av brennende føtter vil avhenge av den underliggende årsaken. Det er også en rekke ting du kan gjøre for å lindre symptomene på brennende føtter.

Referanser

Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block.

Om forfatteren