BMI ved sykelig overvekt

Sykelig fedme er en alvorlig helsetilstand som kan forstyrre grunnleggende fysiske funksjoner som å puste eller gå.

Sykelig overvekt eller fedme er en alvorlig helsetilstand som kan forstyrre grunnleggende fysiske funksjoner som å puste eller gå. De som er sykelig overvektige har større risiko for sykdommer, inkludert diabetes, høyt blodtrykk, søvnapné, gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), gallestein, slitasjegikt, hjertesykdom og kreft.

Syklig fedme diagnostiseres ved å bestemme Body Mass Index (BMI). BMI er definert av forholdet mellom individets høyde og hans eller hennes vekt. Normal BMI varierer fra 20-25. Et individ betraktes som sykelig overvektig hvis han eller hun er 50 kg eller mer over sin ideelle kroppsvekt, har en BMI på 40 eller mer, eller 35 eller mer og opplever fedme-relaterte helsemessige forhold, for eksempel høyt blodtrykk eller diabetes.

Beregne din BMI med BMI kalkulator

Legg inn din vekt og lengde i kalkulatoren under, og du vil få din BMI, samt en beskrivelse hva dine BMI tall betyr.

Vanlige forhold knyttet til fedme

Fedme-relaterte helsemessige forhold reduserer forventet levealder. Her er noen av de vanligste forholdene. Hvis du ønsker mer informasjon, snakk med legen din.

Type 2 diabetes. Mennesker som er overvektige blir resistente mot insulin, som regulerer blodsukkernivået. De ender opp med høyt blodsukker, noe som forårsaker type 2-diabetes.

Høyt blodtrykk / hjertesykdom. Hjertet fungerer ikke riktig når kroppen bærer på overflødig vekt. Så, den overvektige får vanligvis hypertensjon (høyt blodtrykk), noe som kan føre til hjerneslag og skader hjerte og nyrer.

Slitasjegikt i vektbærende ledd. Ekstra vekt på leddene – spesielt knær og hofter – forårsaker rask slitasje, sammen med smerter og betennelser. På samme måte fører belastningen på bein og muskler i ryggen til diskproblemer, smerte og nedsatt mobilitet. Lær mer om slitasjegikt.

Søvnapné / luftveisproblemer. Fettavleiringer i tungen og nakken kan blokkere luftveiene, spesielt hos pasienter som sover på ryggen. Dette fører til at de mister søvn og resulterer i døsighet og hodepine på dagtid. Lær mer om søvnapné.

Gastroøsofageal reflukssykdom (hiatal brokk og halsbrann). Overvekt svekker og overbelaster ventilen øverst i magen, som deretter lar magesyre rømme ut i spiserøret. Dette kalles gastroøsofageal refluks, og “halsbrann” og dårlig fordøyelsesbesvær er vanlige symptomer. Omtrent 10-15% av pasientene med til og med mild halsbrann utvikler Barretts spiserør, som er en pre-malign endring i slimhinnen og en årsak til spiserørskreft.

Depresjon. Folk som er overvektige må takle konstante, deprimerende følelsesmessige utfordringer: mislykkede dietter, misbilligelse fra familie og venner, bemerkninger fra fremmede. I tillegg opplever de ofte diskriminering og kan ikke passe komfortabelt på offentlige steder.

Infertilitet. Fedme ødelegger med mannlige og kvinnelige hormoner, forstyrrer normale sykluser og funksjon, og fører til vanskeligheter eller manglende evne til å bli gravid.

Inkontinens i urinstress. Et stort, tungt underliv slapper av bekkenmusklene og forsterker effekten av fødsel. Dette svekker ventilen på urinblæren, slik at det lekkasje når du hoster, nyser eller ler. Lær mer om urinstressinkontinens.

Relaterte artikler:

Sykelig overvekt og fedme

Kalorier per dag

Om forfatteren