Blodtrykk tabell

Lær mer om hva blodtrykk er og bruk en blodtrykktabell for å finne ut hva som er normalt blodtrykk for kvinner og menn.

Du kan ha høyt blodtrykk, eller hypertensjon, og fortsatt føle deg helt bra. Det er fordi høyt blodtrykk ofte ikke gir tegn på sykdom som du kan se eller føle. Men høyt blodtrykk er veldig vanlig hos eldre mennesker og et stort helseproblem. Hvis høyt blodtrykk ikke kontrolleres med livsstilsendringer, kan det føre til hjerneslag, hjertesykdommer, øyeproblemer, nyresvikt og andre helseproblemer. Høyt blodtrykk kan også forårsake pustebesvær ved lett fysisk aktivitet eller trening.

Hva er blodtrykk?

Blodtrykk er kraften av blodet som skyver mot veggene i arteriene, når hjertet pumper blodet rundt i kroppen. Når legen måler blodtrykket ditt, blir resultatene gitt i to tall. Det første tallet, kalt systolisk blodtrykk, er trykket forårsaket av at hjertet ditt trekker seg sammen og pumper ut blod.

Det andre tallet, kalt diastolisk blodtrykk, er trykket når hjertet slapper av og fylles med blod.

Blodtrykksavlesningen din blir vanligvis gitt som det systoliske blodtrykkstallet over det diastoliske blodtrykkstallet, for eksempel 138/72. Normalt blodtrykk for voksne er definert som et systolisk trykk på under 120 og et diastolisk trykk på under 80. Dette er oppgitt som 120/80.

Relatert: Hvor høyt blodtrykk er farlig

Blodtrykkets rolle i generell helse

Blodtrykkets innvirkning på generell helse kan ikke undervurderes. Høyt blodtrykk er en ledende risikofaktor for flere alvorlige helseproblemer, inkludert hjerte- og karsykdommer, nyresykdommer og hjerneslag. Å forstå hvordan blodtrykket påvirker kroppen, og hvordan man kan holde det under kontroll, er essensielt for langsiktig helse og velvære.

Hjertets helse

Hjertet, som er kroppens viktigste muskel, er direkte påvirket av blodtrykket. Kronisk høyt blodtrykk kan føre til:

 • Hypertrofi av venstre ventrikkel: Økt belastning på hjertet kan føre til at hjertemuskelen i venstre ventrikkel blir tykkere. Dette kan forstyrre hjertets evne til å pumpe blod effektivt og øker risikoen for hjerteinfarkt.
 • Koronar hjertesykdom: Høyt blodtrykk kan skade arteriene, gjøre dem smalere og stivere, noe som øker risikoen for at hjerteinfarkt eller andre hjerteproblemer oppstår.

Nyrenes funksjon

Nyrene spiller en viktig rolle i å regulere blodtrykket gjennom balansen av væsker og salter. Høyt blodtrykk kan skade blodårene i nyrene, noe som fører til:

 • Nedsatt nyrefunksjon: Over tid kan høyt blodtrykk redusere nyrenes evne til å filtrere avfallsstoffer fra blodet.
 • Nyresvikt: I alvorlige tilfeller kan nyrene miste sin funksjon helt, noe som krever dialyse eller transplantasjon.

Hjerneslag

Høyt blodtrykk er en av de største risikofaktorene for hjerneslag. Det kan føre til:

 • Iskemisk hjerneslag: Høyt blodtrykk kan forårsake blokkeringer i blodårene som fører til hjernen, noe som reduserer blodtilførselen og fører til hjerneslag.
 • Hemoragisk hjerneslag: Høyt blodtrykk kan svekke blodårene i hjernen, noe som kan føre til at de sprekker og forårsaker blødninger i hjernen.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Symptomer på høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk, også kjent som hypertensjon, er ofte kjent som en “stille morder” fordi det sjelden har merkbare symptomer før det har forårsaket betydelig skade på hjertet og blodårene. Noen mennesker kan imidlertid oppleve:

 • Hodepine
 • Svimmelhet
 • Neseblod
 • Kortpustethet

Blodtrykkstabell

Blodtrykkstabeller brukes til å klassifisere blodtrykket i ulike kategorier. Dette hjelper både helsepersonell og pasienter med å forstå hvorvidt blodtrykket er innenfor en sunn rekkevidde, eller om det krever oppmerksomhet og behandling.

Klassifisering av blodtrykk

Blodtrykket kan klassifiseres i flere kategorier basert på målingene:

 1. Normalt blodtrykk: Systolisk <120 mmHg og diastolisk <80 mmHg
 2. Forhøyet blodtrykk: Systolisk 120-129 mmHg og diastolisk <80 mmHg
 3. Hypertensjon stadium 1: Systolisk 130-139 mmHg eller diastolisk 80-89 mmHg
 4. Hypertensjon stadium 2: Systolisk ≥140 mmHg eller diastolisk ≥90 mmHg
 5. Hypertensiv krise: Systolisk >180 mmHg og/eller diastolisk >120 mmHg (krever øyeblikkelig medisinsk oppmerksomhet)

Blodtrykkstabell

Her er en detaljert tabell som viser disse klassifiseringene:

KategoriSystolisk (mmHg)Diastolisk (mmHg)
Normalt< 120< 80
Forhøyet120-129< 80
Hypertensjon stadium 1130-13980-89
Hypertensjon stadium 2≥ 140≥ 90
Hypertensiv krise> 180> 120

Faktorer som påvirker blodtrykket

Blodtrykket påvirkes av en rekke faktorer, inkludert livsstil, genetikk, kosthold og medisinske tilstander. Her er noen av de mest betydningsfulle faktorene:

Livsstilsfaktorer

 1. Kosthold: Et kosthold rikt på natrium (salt) kan øke blodtrykket, mens et kosthold rik på kalium kan bidra til å senke det.
 2. Fysisk aktivitet: Regelmessig trening styrker hjertet og kan senke blodtrykket.
 3. Vekt: Overvekt og fedme øker risikoen for høyt blodtrykk.
 4. Alkohol og røyking: Overdrevent alkoholinntak og røyking kan øke blodtrykket.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Genetiske faktorer

Blodtrykk kan også være påvirket av genetiske faktorer. En familiehistorie med høyt blodtrykk kan øke risikoen for å utvikle tilstanden selv.

Medisinske tilstander

En rekke medisinske tilstander kan påvirke blodtrykket, inkludert:

 • Nyresykdom: Nyrene spiller en viktig rolle i å regulere blodtrykket.
 • Diabetes: Personer med diabetes har økt risiko for høyt blodtrykk.
 • Hormonforstyrrelser: Forstyrrelser i hormonbalansen kan påvirke blodtrykket.

Har du høyt blodtrykk?

En grunn til å besøke legen din regelmessig er å få blodtrykket kontrollert. Rutinekontroll av blodtrykket ditt vil hjelpe deg med å fange opp en tidlig økning i blodtrykket, selv om du kanskje føler deg bra. Hvis det er en indikasjon på at blodtrykket ditt er høyt ved to eller flere kontroller, kan legen be deg om å sjekke blodtrykket ditt hjemme på forskjellige tider av døgnet. Hvis blodtrykket holder seg høyt, selv når du er avslappet, kan legen foreslå trening, endringer i kostholdet ditt. Dette er to tiltak som ofte gjør det unødvendig å gå på medisiner.

Relatert: Symptomer på høyt blodtrykk

Blodtrykk hos eldre

Høyt blodtrykk er nå generelt definert som 130 eller høyere for det første tallet, eller 80 eller høyere for det andre tallet (tidligere var det 140/90). Imidlertid er det viktige hensyn for eldre når de skal avgjøre om de skal starte behandling av for høyt blodtrykk, inkludert andre helsemessige forhold og generell kondisjon. Hvis blodtrykket ditt er over 130/80, vil legen din evaluere helsen din for å finne ut hvilken behandling som er nødvendig for å balansere risiko og fordeler i akkurat din situasjon.

Hva om bare det første blodtrykkstallet er høyt?

For eldre mennesker er ofte det første tallet (systolisk) 130 eller høyere, men det andre tallet (diastolisk) er mindre enn 80. Dette problemet kalles isolert systolisk hypertensjon, som skyldes aldersrelatert avstivning av de viktigste arteriene. Det er den vanligste formen for høyt blodtrykk hos eldre mennesker og kan føre til alvorlige helseproblemer (hjerneslag, hjertesykdom, øyeproblemer og nyresvikt) i tillegg til pustebesvær ved lett fysisk aktivitet, svimmelhet når du står for fort, og faller. Isolert systolisk hypertensjon behandles på samme måte som vanlig høyt blodtrykk (130 eller høyere for det første tallet, eller 80 eller høyere for det andre tallet), men kan kreve mer enn en type blodtrykksmedisinering. Hvis legen din bestemmer at det systoliske trykket ditt er over et normalt nivå for alderen din, kan du spørre hvordan du kan senke det.

Hva hvis blodtrykket mitt er lavt?

Hvis blodtrykket ditt er lavere enn 90/60, har du lavt blodtrykk eller hypotensjon. Du kan føle deg svimmel eller svak. Lavt blodtrykk kan være forårsaket av å ikke drikke nok væske (dehydrering), blodtap, noen medisinske tilstander eller for mye medisiner.

Relatert: Symptomer på lavt blodtrykk

KAMPANJER HOS MILRAB |

Noen blodtrykksrisikoer du ikke kan endre

Hvem som helst kan få høyt blodtrykk. Men noen mennesker har større sjanse for å få det på grunn av ting de ikke kan endre. Disse er:

 • Alder. Sjansen for å ha høyt blodtrykk øker når du blir eldre.
 • Kjønn. Før fylte 55 år har menn større sjanse for å få høyt blodtrykk. Det er mer sannsynlig at kvinner har høyt blodtrykk etter overgangsalderen.
 • Arvlighet. Høyt blodtrykk har en tendens til å være i noen familier.
 • Rase. Afroamerikanere har økt risiko for høyt blodtrykk.

Relatert: Hvordan senke blodtrykket raskt

Hvordan kan jeg kontrollere blodtrykket mitt?

Høyt blodtrykk er veldig vanlig hos eldre mennesker. Når vi eldes, endres det vaskulære systemet vårt. Arterier blir stivere, så blodtrykket går opp. Dette gjelder selv for mennesker som har hjerte-sunne vaner. Den gode nyheten er at blodtrykket kan kontrolleres hos de fleste.

Å leve med høyt blodtrykk krever kontinuerlig oppmerksomhet og innsats. Her er noen praktiske tips og strategier for å håndtere tilstanden effektivt:

Regelmessig oppfølging

 • Besøk legen jevnlig: Planlegg regelmessige besøk hos legen for å overvåke blodtrykket og justere behandlinger etter behov.
 • Bruk hjemmeblodtrykksmonitorer: Å ha en blodtrykksmåler hjemme kan hjelpe deg med å holde oversikt over blodtrykket mellom legebesøkene.

Kostholdsendringer

 • Reduser natriuminntaket: Begrens salt i kosten ved å unngå bearbeidet mat og ikke tilsette ekstra salt i maten.
 • Øk inntaket av kalium: Spis mer frukt og grønnsaker som bananer, appelsiner, poteter og spinat, som er rike på kalium.

Livsstilsjusteringer

 • Oppretthold en sunn vekt: Å oppnå og opprettholde en sunn vekt gjennom kosthold og trening kan bidra til å redusere blodtrykket.
 • Unngå tobakk: Røyking øker blodtrykket og skader blodårene. Å slutte å røyke gir umiddelbare og langsiktige helsefordeler.
 • Reduser stress: Kronisk stress kan bidra til høyt blodtrykk. Prøv avspenningsøvelser som meditasjon, yoga eller dype pusteøvelser.

Det er mange livsstilsendringer du kan gjøre for å redusere risikoen for høyt blodtrykk:

 • Ha en sunn vekt. Å være overvektig øker risikoen for høyt blodtrykk. Spør legen din om du trenger å gå ned i vekt.
 • Trening hver dag. Moderat trening kan redusere risikoen for høyt blodtrykk. Sett deg noen mål og øke treningsmengden slik at du kan trene minst 30 minutter om dagen. Kontakt legen din før du starter en treningsplan hvis du har helseplager som ikke blir behandlet.
 • Spis et sunt kosthold. Et kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og melkeprodukter med lite fett kan bidra til å senke blodtrykket.
 • Kutt ned på salt. Når du blir eldre, blir kroppen og blodtrykket mer følsom for salt (natrium), slik at du kanskje må se hvor mye salt som er i kostholdet ditt. Det meste av saltet kommer fra bearbeidet mat (for eksempel suppe og bakevarer). Et lite salt kosthold, som DASH-kostholdet, kan bidra til å senke blodtrykket.
 • Drikk mindre alkohol. Å drikke alkohol kan påvirke blodtrykket ditt. Menn skal ikke ha mer enn to drinker om dagen, og kvinner ikke mer enn en om dagen for å redusere risikoen for høyt blodtrykk.
 • Slutte å røyke. Røyking øker risikoen for høyt blodtrykk, hjertesykdom, hjerneslag og andre helseproblemer. Hvis du røyker, slutter du. Du er aldri for gammel til å slutte, og oppnår helsemessige fordeler.
 • Få en god natts søvn. Fortell legen din hvis du har blitt fortalt at du snorker eller høres ut som om du slutter å puste i øyeblikk når du sover. Dette kan være et tegn på et problem som kalles søvnapné. Å behandle søvnapné og få en god natts søvn kan bidra til å senke blodtrykket.
 • Redusere stress. Å slappe av og takle problemer kan bidra til å senke høyt blodtrykk.

Medisinering

 • Følg legens råd: Ta medisiner nøyaktig som foreskrevet av legen. Ikke endre dosen eller slutte å ta medisiner uten å konsultere legen først.
 • Forstå bivirkningene: Vær oppmerksom på mulige bivirkninger av blodtrykksmedisiner og diskuter dem med legen.

Relatert: Hvordan senke blodtrykket med trening

Forebygging og behandling

Forebygging og behandling av høyt blodtrykk innebærer ofte livsstilsendringer og, i noen tilfeller, medisiner. Her er noen viktige tiltak:

Livsstilsendringer

 1. Sunt kosthold: Følg et kosthold som er lavt på salt, mettet fett og kolesterol. DASH-dietten (Dietary Approaches to Stop Hypertension) anbefales ofte.
 2. Regelmessig trening: Engasjer deg i minst 150 minutter med moderat intens fysisk aktivitet per uke.
 3. Røykeslutt: Slutt å røyke for å forbedre hjertes helse.
 4. Begrens alkoholinntak: Drikk alkohol med måte.

Medisiner

Hvis livsstilsendringer ikke er nok til å kontrollere blodtrykket, kan leger foreskrive medisiner som:

 • Diuretika
 • Betablokkere
 • ACE-hemmere
 • Angiotensin II-reseptorblokkere
 • Kalsiumkanalblokkere

Viktigheten av regelmessige blodtrykksmålinger

Regelmessige blodtrykksmålinger er avgjørende for å oppdage og håndtere hypertensjon tidlig. Her er noen tips for nøyaktige målinger:

 • Mål blodtrykket på samme tid hver dag.
 • Sitt stille i minst fem minutter før målingen.
 • Plasser armen i hjertehøyde.
 • Unngå koffein, alkohol og trening minst 30 minutter før målingen.

Konklusjon

Blodtrykk er en kritisk helseindikator som krever regelmessig overvåking og forståelse. Å kjenne til hva som utgjør normale og unormale blodtrykksverdier, de faktorene som påvirker blodtrykket, og hvordan man kan forebygge og behandle høyt blodtrykk, er avgjørende for god helse. Ved å følge en sunn livsstil og oppsøke medisinsk hjelp ved behov, kan man effektivt kontrollere blodtrykket og redusere risikoen for alvorlige helsetilstander som hjerneslag og hjerteinfarkt.

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar