Blodsukkerverdier tabell

Denne blodsukkertabellen viser normale blodsukkernivåer før og etter måltider og anbefalte nivåer for personer med og uten diabetes.

Blodsukkerverdier tabell

Fastende 
Normalt for person uten diabetes70–99 mg/dl (3.9–5.5 mmol/L)
Offisielle anbefalinger for de med diabetes80–130 mg/dl (4.4–7.2 mmol/L)
1 to 2 timer etter måltider 
Normalt for personer uten diabetesMindre enn 140 mg/dl (7.8 mmol/L)
Offisielle anbefalinger for de med diabetesMindre enn 180 mg/dl (10.0 mmol/L)
HbA1c 
Normalt for person uten diabetesMindre enn 5.7%
Offisielle anbefalinger for de med diabetesMindre enn 7.0%

Fastende blodsukker

Et fastende blodsukker, er blodsukker som måles etter faste (ikke spise eller drikke noe, bortsett fra vann) i minst 8 timer. Hensikten med å gjøre en fastende blodsukkertest er å bestemme hvor mye glukose (sukker) som er i blodet, og denne testen brukes ofte for å sjekke for diabetes eller prediabetes. Blodprøven måles vanligvis på et laboratorium, på legekontoret eller på et sykehus.

Normalt fastende blodsukker for personer uten diabetes

En normal fastende blodsukker for en som ikke har diabetes varierer fra 70 til 99 mg / dl. Det er anbefalt en rutinemessig screening for diabetes type 2 som starter i en alder av 45. Hvis resultatene er normale, bør screeningen gjentas hvert tredje år.

Hvis du har risikofaktorer for diabetes, som inkluderer overvekt, familiehistorie med diabetes type 2, har en historie med svangerskapsdiabetes eller har en viss rase / etnisitet (afroamerikansk, latino eller asiatisk amerikaner, bør du bli screenet for diabetes før 45 års alder.

Blodsukker etter måltid for noen uten diabetes

Et normalt blodsukker er lavere enn 140 mg / dl. Et blodsukker mellom 140 og 199 mg / dl anses å være prediabetes, og et blodsukker på 200 mg / dl eller høyere kan indikere diabetes. Det er usannsynlig at noen som ikke har diabetes, sjekker blodsukkeret. En av screeningtestene for diabetes kalles imidlertid en oral glukosetoleransetest, eller OGTT. (En litt annen versjon av OGTT brukes også til å diagnostisere svangerskapsdiabetes, som er diabetes som utvikler seg under graviditet). For denne testen må personen faste over natten og gå til legekontoret eller et laboratorium om morgenen. En blodprøve vil bli brukt til å måle fastende blodsukker. Personen drikker deretter en sukkerholdig drikk som inneholder 75 gram sukker. To timer senere kontrolleres blodsukkeret igjen.

Normalt blodsukkernivå etter å ha spist for diabetikere

Det er anbefalt at blodsukkeret 1 til 2 timer etter begynnelsen av et måltid er mindre enn 180 mg / dl for de fleste ikke-gravide voksne med diabetes. Dette er typisk det høyeste blodsukkernivået hos noen med diabetes. Igjen kan dette målet må individualiseres for visse mennesker basert på faktorer som varighet av diabetes, alder og forventet levealder, kognitiv status, andre helsemessige forhold, kardiovaskulære komplikasjoner og hypoglykemi-ubevissthet. Det er viktig at personer med diabetes diskuterer målene for blodsukkeret med helsepersonell.

Relaterte artikler:

Normalt blodsukker etter måltid

Mat som senker blodsukkeret

Om forfatteren