HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Blodpropp i lysken

Femoralåren går fra innsiden av beina fra lysken og nedover. Lær mer om blodpropp i lysken, og hvordan behandle og forebygge.

Blodpropp i beina

Har du noen gang hørt noen si ordet DVT med henvisning til beina og lurt på hva de snakker om? DVT står for dyp venetrombose. Det refererer til en blodpropp i venene dine.

Disse blodproppene forekommer vanligvis i:

 • legger
 • lår
 • bekken
 • lysken

Femoralåren din løper langs innsiden av beina fra lyskeområdet ditt og nedover. Femoral venetrombose refererer til en blodpropp som finnes i disse venene. Disse venene er overfladiske, eller nær overflaten av huden, og er ofte mer utsatt for blodpropp enn dypere årer.

Symptomer på trombose i femoralvenen

Symptomer på femoral trombose i lårene ligner symptomer på DVT.

De inkluderer:

 • merkbar hevelse i hele beinet
 • ømhet langs venene
 • unormal hevelse som forblir hoven når du trykker på den med fingeren, også kjent som pitting ødem
 • subfebril (lav feber)

I tillegg kan leggen på det berørte beinet svelle til en størrelse som er mer enn 3 centimeter større enn det ikke-berørte beinet.

Årsaker til trombose i femoralvenen

Femoral venetrombose kan oppstå som et resultat av kirurgi eller komplikasjoner fra sykdom. Det kan også oppstå uten kjent årsak eller hendelse.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for å få blodåre-trombose inkluderer:

 • immobilitet
 • viktige medisinske tilstander som krever at du ligger i sengeleie i lengre tid
 • nyere kirurgi eller leg traume
 • en eksisterende, underliggende blodproppsykdom
 • kreftdiagnose
 • historie med tidligere dyp venetrombose

Diagnostisering av trombose i femoralvenen

Din helsepersonell kan være i stand til å gjenkjenne tegn og symptomer på en blodåre-trombose fra en fysisk undersøkelse, men de må gjøre ytterligere tester for å diagnostisere tilstanden.

Kompresjon ultrasonografi

Kompresjon ultrasonografi er den mest brukte avbildningsteknikken for å diagnostisere en blodpropp. Det er en ikke-invasiv test som lar helsepersonell se et bilde av lårvenene dine ned til leggene. Det vil vise et bilde på skjermen i forskjellige farger. Hvis du har en blokkering, kan helsepersonell bruke dette bildet for å finne blodproppen.

Venografi

Venografi er en invasiv diagnostisk diagnostisk test som brukes til å se etter dyp venetrombose. Det kan være smertefullt og dyrt. Denne testen er mindre sannsynlig brukt på grunn av ubehag og kostnader. Ditt helsepersonell kan anbefale venografi hvis resultatene fra en ultralydgrafikk er tvetydige.

MR

En MR er en ikke-invasiv diagnostisk test som ser på et høyoppløselig bilde av din anatomi. Det kan hende at helsepersonellet bestiller MR dersom resultatene fra ultralyd er uklare.

Behandling av lårvenetrombose

Behandling mot lårvenetrombose er hovedsakelig fokusert på å forhindre dannelse av en blodpropp. Behandlingen består vanligvis av antikoagulasjonsbehandling for å tynne blodet ditt for å forhindre koagulasjonsformasjoner. Til å begynne med kan legen din ordinere heparininjeksjoner eller fondaparinux (Arixtra) injeksjoner. Etter en periode vil de avbryte heparinet og gå over til warfarin (Coumadin).

Hvis du utvikler en blodpropp, kan helsepersonellet også foreskrive smertestillende medisiner for å redusere ubehaget forårsaket av blodproppen. Hvis du ikke kan ta blodfortynnende, kan det hende at helsepersonellet ditt legger et indre vena cava-filteri blodårene. Filteret er designet for å fange en blodpropp hvis den begynner å bevege seg gjennom venen. Hvis du er planlagt kirurgi eller hvis du har begrenset eller redusert mobilitet, kan du snakke med helsepersonellet om metoder for forebygging av blodpropp. Å forebygge blodpropp er din beste behandlingsform.

Forebygge blodpropp i lysken

Den beste forebyggingsmetoden for lårbenetrombose er å prøve å forbli så mobil som mulig. Jo mer inaktiv du er, jo høyere er risikoen for å utvikle en blodpropp i lysken.

Her er noen tips:

 • Hvis du reiser over lengre avstander, må du reise deg og bevege beina regelmessig. Hvis du er på et fly, kan du gå opp og ned midtgangen hver time. Hvis du er i en bil, ha hyppige stopp slik at du kan komme deg ut av bilen og bevege deg rundt.
 • Hold deg hydrert, spesielt når du reiser. Ikke bare vil dette hjelpe deg med å bevege deg fordi du trenger å ta turer til toalettet, men det vil også bidra til å fremme blodstrømmen.
 • Snakk med helsepersonellet om elastiske strømper eller kompresjonsstrømper. De kan bidra til å forbedre sirkulasjonen i beina.
 • Hvis helsepersonellet foreskriver blodfortynnende medisiner, ta dem som anvist.

Relaterte artikler:

Blodpropp i beina

Blodpropp i kneet

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet