20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT

Blodpropp i armen

Blodpropp forekommer vanligvis i vener i beina, men kan også utvikle seg i armene. Lær mer om blodpropp i armen.

Hva er en blodpropp?

Når du får en sårskade, klumper komponenter av blodet seg sammen for å danne en koagulering. Dette stopper blødningen. Noen ganger kan blod i venene eller arteriene danne en halvfast klump og forårsake en blodpropp som ikke tjener noe formål. Dette kan være skadelig. Hvis du får en blodpropp i venene, dypt i kroppen din, kalles det dyp venetrombose (DVT). Hvis du får en blodpropp i venene nær overflaten av huden med betennelse, kalles det overfladisk tromboflebitt. Klumper som løsner og blir fraktet til andre steder i kroppen kalles emboli.

Blodpropp forekommer vanligvis i vener i beina, men det kan utvikle seg i armene dine også. Når det skjer i armene, kalles det DVT for de øvre ekstremiteter (DVT-UE). Av alle DVT-tilfeller er 4 til 10 prosent DVT-UE.

Hva er symptomene på en blodpropp i armen?

Så mange som 60 prosent av mennesker med en blodpropp i armen, opplever ikke symptomer i det hele tatt. Symptomer kan også komme etter hvert.

Du vil kanskje merke noen eller alle av disse symptomene når du har blodpropp i armen:

 • hevelse, vanligvis i en arm
 • smerter
 • ømhet mot berøring
 • rødlig eller blåaktig tone på huden
 • varm å ta på

Hvis du opplever noen av disse symptomene, må du øyeblikkelig oppsøke lege.

Hva får blodpropp til å dannes i armen?

Det oppstår blodpropp når blodlegemer som kalles blodplater og forskjellige proteiner får blodet til å koagulere til en halvfast masse. Blodpropp i armene er klassifisert som primær eller sekundær, avhengig av hva som fikk blodet til å koagulere. Det kan enten skyldes tromboser, også kalt Paget-Schroetter syndrom, eller det kan være idiopatisk. Dette betyr at det ikke er noen åpenbar årsak eller trigger som forårsaker blodproppen. Personer med anstrengelsestrombose utvikler en blodpropp – vanligvis i sin dominerende arm – etter en anstrengende aktivitet som roing, bryting eller vektløfting. Sekundært kan denne type blodpropp oppstå når noe forstyrrer venen, og setter i gang koagulering av blodet.

Disse utløserne kan omfatte:

 • sentrale venekateter
 • pacemakere
 • tumorer

Hvem er i faresonen for å utvikle en blodpropp i armen?

Blodpropp i armen er blitt mer vanlig på grunn av økt plassering av medisinske redskaper i venene. Mer enn halvparten av personer med DVT-UE har en hjertepacemaker eller et sentralt venekateter i området med blodproppen. Opp til en fjerdedel av personer med et sentralt venekateter vil utvikle en blodpropp. Den nest hyppigste risikofaktoren for blodpropp i armen er kreft. Opptil 49 prosent av personer med DVT-UE har en svulst. Kirurgi er en annen risikofaktor for blodpropp. Så mange som 54 prosent av mennesker med disse blodproppene utviklet dem postoperativt.

Andre faktorer som kan øke risikoen for blodpropp i armene er:

 • å være over 40 år gammel
 • Lite bevegelse
 • røyking
 • en historie med annen blodpropp

Hvordan diagnostiseres blodpropp?

Hvis du har hatt en operasjon, en sentral linje implantert eller en pacemaker satt inn, vil helseteamet ditt se etter tegn på blodpropp. De vil kunne diagnostisere og behandle deg raskt. Hvis du er hjemme og merker symptomer på en blodpropp, kan du avtale tid med legen din. Legen din vil starte med en fysisk undersøkelse og stille deg en serie spørsmål om når symptomene startet, hva du gjorde før de startet og andre symptomer du måtte ha. Da vil du sannsynligvis ta en avbildningstest. En ultralyd er den raskeste, enkleste og billigste måten å se etter en blodpropp i armen din. I denne testen trenger lydbølger gjennom huden din for å se venene dine.

Andre avbildningstester som legen din kan bruke for å stille en diagnose eller for å veilede behandlingen inkluderer:

 • CT skanning. Denne avbildningstesten kan brukes til å utelukke blodpropp i andre deler av kroppen din enn armen. Den bruker røntgenstråler for å ta tverrsnittsbilder av kroppen din.
 • MR-skanning. En MR bruker radiobølger og magneter for å ta bilder av kroppen din. Denne testen kan brukes til å se venene dine.
 • Kontrast venografi. For denne prosedyren injiseres et kontrastfargestoff, og deretter brukes røntgenstråler for å se venene dine.

Hvilke behandlingsalternativer er tilgjengelige?

Hvis du får en diagnose med dyp blodpropp i armen din, vil det primære behandlingsmålet være å stoppe veksten av blodproppen, lindre symptomene dine og forhindre at blodproppen beveger seg til lungene eller andre deler av kroppen din der den kan forårsake skade.

Dette gjøres med følgende:

 • Heve armen. Dette vil bidra til å redusere hevelse og lette smerter.
 • Gradert kompresjonsarmhylse. Dette er som en tett sokk for armen. Det øker blodstrømmen fra hånden tilbake mot hjertet.
 • Blodfortynnende medisiner. Selv om disse medisinene ikke “tynner” blodet, reduserer de dannelsen av nye blodpropper og forhindrer at eksisterende blodpropp blir større.

Hvis disse behandlingene ikke løser problemet, eller hvis blodproppen din er veldig stor, kan legen din anbefale fjerning av blodpropp. Blodproppen kan brytes opp ved å injisere medisiner i venen med blodpropp, eller den kan brytes opp og fjernes.

Når den første behandlingen er fullført, fortsetter du sannsynligvis vedlikeholdsbehandling. Dette kan vare fra minimum 3 til 6 måneder, avhengig av situasjonen. Hvis du holder deg på blodfortynnende medisiner og bruker kompresjonshylsen din, vil det forhindre at din eksisterende blodpropp vokser. Det vil også forhindre at det dannes nye koagulater.

Er komplikasjoner mulig?

Den farligste komplikasjonen av en DVT i armen din er hvis et stykke av koagulatet bryter av og reiser til lungene og danner en lungeemboli. Opptil en tredjedel av personer med DVT-UE vil ha lungeemboli. Dette er en nødsituasjon og kan være livstruende. Hvis du har plutselig kortpustethet og en skarp, stikkende smerte i brystet, må du øyeblikkelig søke lege.

Post-trombotisk syndrom kan oppstå hvis ventilene i den koagulerte venen er skadet og forårsaker høyt blodtrykk i venen. Symptomene varierer fra mild væskeansamling med lite ubehag til svekket arm med smerter og dannelse av hudsår. Å følge behandlingsplanen din – inkludert å ta medisiner og bruke kompresjonshylser – kan forhindre eller begrense post-trombotisk syndrom.

Hva er utsiktene etter diagnosen?

Hvis du følger behandlingen, er dine generelle utsikter etter en blodpropp i armen gode. Men de er kjent for å gjenta seg, spesielt hvis du trenger å beholde det sentrale venekateteret ditt for pågående behandlinger. Hvis du begynner å oppleve noen uvanlige symptomer, må du oppsøke legen din.

Hvordan forebygge at blodpropp oppstår

Det er flere praktiske skritt du kan ta for å forhindre at blodpropp dannes i armene:

 • Hvis du blir innlagt på sykehuset, kan du spørre legen din om du trenger blodfortynnende og kompresjonsplagg.
 • Hvis du trenger et sentralt venekateter eller en pacemaker, kan du spørre legen din om å hvordan forebygge blodpropp.
 • Hold deg aktiv og trene.
 • Oppretthold en sunn vekt.
 • Ikke sitte stille for lenge. Bevege føttene, anklene, hendene, håndleddene og armene for å god blodgjennomstrømning.
 • Få regelmessige kontroller for å se etter og behandle hjertesykdommer, diabetes og kreft.

Relaterte artikler:

Blodpropp i beina

Trening etter blodpropp i lungene

Om forfatteren

Legg inn kommentar

20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%