Blødninger etter samleie når du er gravid

Noen kvinner kan oppleve blødning etter samleie mens de er gravide. Lær mer om årsaker og hva du kan gjøre for å forebygge.

Blødninger etter samleie gravid

En positiv graviditetstest betyr ikke at du må gi opp alt du liker. Å ha sex mens du er gravid er helt trygt, og for mange kvinner er det ganske lystbetont. Noen kvinner kan imidlertid oppleve blødning etter samleie mens de er gravide, og lurer på om det er normalt og hva de kan gjøre for å forhindre at det skjer.

Typiske årsaker til blødning etter samleie

Med mindre legen din har fortalt deg noe annet, er det trygt å ha sex i alle tre trimester. Selv om du kanskje trenger å eksperimentere med nye stillinger, spesielt når magen vokser, bør ikke en hel del endres fra soveromsøktene dine før svangerskapet.

Når det er sagt, kan du oppleve noen nye bivirkninger, som blødning etter å ha hatt sex. Lett blødning i første trimester er ganske vanlig. Faktisk rapporteres det om at omtrent 15 til 25 prosent av kvinner vil oppleve blødning i løpet av de første 12 ukene av svangerskapet. Med det i bakhodet, er her typiske årsaker til blødning etter sex.

Implantasjonsblødning

Du kan oppleve blødning etter de befruktede eggimplantatene i slimhinnen i livmoren. Denne blødningen kan vare i 2-7 dager. Det er ikke uvanlig å ha blødning etter å ha hatt sex, selv når du ikke er gravid.

Livmorhalsendringer

Kroppen din gjennomgår betydelige forandringer under graviditet, og livmorhalsen er ett spesielt områdevsom endrer seg mest. Smertefri, kortvarig, rosa, brun eller lys rød utflod etter samleie er en normal respons på endringer i livmorhalsen, spesielt de første månedene.

Cervical ektropion

Under svangerskapet sier Gaither at livmorhalsen kan bli mer følsom og lett blø under samleie. Livmorhalsekropropion er også den vanligste årsaken til blødning mot slutten av svangerskapet.

Infeksjon

Traumer eller en infeksjon kan forårsake blødning etter samleie. Hvis du har en infeksjon, kan livmorhalsbetennelse, som er en betennelse i livmorhalsen, være skylden. Cervicitis symptomer inkluderer:

  • kløe
  • blodig vaginal utflod
  • vaginal spotting
  • smerter med samleie

Tidlig tegn på fødsel

Blødning etter samleie trenger ikke nødvendigvis ha noe å gjøre med den nylige aktiviteten din, men det kan være et tidlig tegn på fødsel. Blodig slimutslipp kan oppstå når du kommer mot slutten av svangerskapet. Dette skjer som et resultat av at slimproppen løsner. Hvis du merker dette etter å hatt sex, og du er i løpet av noen dager (eller til og med timer) etter termin, markerer du i kalenderen, fordi babyen gjør seg klar til å komme ut.

Mer alvorlige årsaker til blødning etter sex

I noen tilfeller kan blødning etter sex peke på et alvorligere problem, spesielt hvis blodmengden er større. Kraftige blødninger etter sex er ikke normalt og bør tas opp med en gang. De understreker også at jo lenger du er i svangerskapet, jo mer alvorlige blir konsekvensene. Hvis du opplever kraftig eller langvarig blødning etter seksuell aktivitet, må du kontakte legen din. Du kan ha en av disse mer alvorlige medisinske tilstandene. Det er viktig å merke seg at alle disse mer alvorlige forholdene kan forekomme fra sex.

Placental abrupt

Hvis morkaken løsner fra livmorveggen under graviditet, kan du ha å gjøre med placentabrudd, en potensielt livstruende tilstand for både mor og baby. Med placentabrudd kan du oppleve magesmerter eller ryggsmerter under og etter sex, sammen med blødninger i skjeden.

Morkake previa

Når morkaken ligger over livmorhalsen, vil helsepersonellet sannsynligvis diagnostisere deg med morkake previa. Dette kan forårsake livstruende blødninger ved samleie. Dette skjer vanligvis i andre til tredje trimester. Sex er ikke en årsak til placenta previa, men penetrering kan føre til blødning. Det som gjør placenta previa noen ganger vanskelig å få øye på, er at blødningen kommer uten smerter. Det er derfor det er viktig å ta hensyn til mengden blod.

Spontanabort

Selv om sex ikke får deg til å spontanabortere, kan du risikere det hvis du merker kraftig blødning etter penetrering. Kraftig vaginal blødning som varer i flere timer eller dager er det vanligste tegnet på en spontanabort. Kontakt legen din med en gang hvis du opplever disse symptomene.

Hva bør du gjøre med blødning etter samleie?

Enhver mengde vaginal blødning etter sex utløser sannsynligvis en viss bekymring hos de fleste mødre, og du bør snakke med legen din. Imidlertid, hvis blødningen er kraftig og konsistent eller ledsaget av smerter i magen eller ryggen, bør du kontakte legevakten umiddelbart, slik at legen kan gjøre en full evaluering for å bestemme årsaken til blødningen.

Behandling av blødning etter sex

Den første du bør gjøre for å behandle blødninger etter sex er å avstå fra samleie, spesielt hvis du har å gjøre med en mer alvorlig tilstand som for eksempel morkake previa eller abrupt placenta. Legen din kan anbefale bekkenhvile, ved å unngå noe i skjeden inntil videre, eller antibiotika hvis du behandler en infeksjon.

Avhengig av stadium og alvorlighetsgrad, kan medisinske inngrep være nødvendig for å behandle følgende tilstander:

  • For ektopisk graviditet kan medisinsk eller kirurgisk behandling og blodoverføring være nødvendig.
  • For vaginale sårdannelser med rik blødning kan kirurgisk behandling og blodoverføring være nødvendig.
  • For placenta previa og placenta abrupt kan det være nødvendig med keisersnitt og en blodoverføring.

Relaterte artikler:

Kan man bli gravid under mens

Tett i nesen gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar