HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Blod i urinen etter trening

Det kan være alarmerende å se blod i urinen din. Selv om årsaken i mange tilfeller er ufarlig, kan det indikere en alvorlig lidelse.

Blod i urinen

Blod som du kan se kalles grov hematuri. Blod i urinen som bare er synlig under et mikroskop (mikroskopisk hematuri) blir funnet når legen din tester urinen. Uansett er det viktig å bestemme årsaken til blødningen. Behandlingen avhenger av årsaken.

Symptomer

Brutto hematuria produserer rosa, rød eller cola-farget urin på grunn av tilstedeværelsen av røde blodlegemer. Det krever lite blod for å produsere rød urin, og blødningen er vanligvis ikke smertefull. Å overføre blodpropp i urinen din kan imidlertid være smertefullt. Blodig urin forekommer ofte uten andre tegn eller symptomer.

Når du skal oppsøke lege

Gjør en avtale for å se legen din når du merker blod i urinen. Noen medisiner, som avføringsmiddel, og visse matvarer, inkludert rødbeter, rabarbra og bær, kan føre til at urinen din blir rød. En endring i urinfarge forårsaket av medisiner, mat eller trening kan forsvinne i løpet av få dager. Blodig urin ser annerledes ut, men det er ikke sikkert at du kan se forskjellen. Det er best å kontakte legen din når du ser rødfarget urin.

Årsaker

Ved hematuri lar nyrene dine – eller andre deler av urinveiene – blodcellene lekke ut i urinen. Ulike problemer kan forårsake denne lekkasjen, inkludert:

Urinveisinfeksjon. Disse oppstår når bakterier kommer inn i kroppen din gjennom urinrøret og formerer seg i blæren. Symptomer kan inkludere en vedvarende trang til å urinere, smerter og svie ved vannlating. For noen mennesker, spesielt eldre voksne, kan det eneste tegn på sykdom være mikroskopisk blod i urinen.

Nyreinfeksjoner (pyelonefritt). Disse kan oppstå når bakterier kommer inn i nyrene fra blodomløpet eller flytter fra urinlederne til nyrene. Tegn og symptomer ligner ofte på blæreinfeksjoner, selv om det er mer sannsynlig at nyreinfeksjoner forårsaker feber og flankesmerter.

En blære- eller nyrestein. Mineralene i konsentrert urin danner noen ganger krystaller på veggene i nyrene eller blæren. Over tid kan krystallene bli små, harde steiner. Steinene er generelt smertefrie, så du vet sannsynligvis ikke at du har dem med mindre de forårsaker blokkering eller blir passert. Da er det vanligvis ingen som tar feil av symptomene. Spesielt nyrestein kan forårsake ubehagelige smerter. Blære- eller nyrestein kan også forårsake både grov og mikroskopisk blødning.

Forstørret prostata. Prostatakjertelen – som ligger rett under blæren og omgir den øverste delen av urinrøret – utvides ofte når menn nærmer seg middelalderen. Den komprimerer deretter urinrøret, noe som delvis blokkerer urinstrømmen. Tegn og symptomer på en forstørret prostata (godartet prostatahyperplasi) inkluderer vanskeligheter med vannlating, et presserende eller vedvarende behov for å urinere, og enten synlig eller mikroskopisk blod i urinen. Infeksjon av prostata (prostatitt) kan forårsake de samme tegn og symptomer.

Nyresykdom. Mikroskopisk urinblødning er et vanlig symptom på glomerulonefritt, en betennelse i nyrenes filtreringssystem. Glomerulonephritis kan være en del av en systemisk sykdom, for eksempel diabetes, eller den kan oppstå på egen hånd. Virale eller strep-infeksjoner, sykdommer i blodkar (vaskulitt) og immunproblemer som IgA nefropati, som påvirker de små kapillærene som filtrerer blod i nyrene (glomeruli), kan utløse glomerulonefritt.

Kreft. Synlig urinblødning kan være et tegn på avansert nyre-, blære- eller prostatakreft. Dessverre har du kanskje ikke tegn eller symptomer i de tidlige stadiene, når disse kreftformene er mer behandlingsdyktige.

Arvelige lidelser. Sigdcelleanemi – en arvelig defekt av hemoglobin i røde blodlegemer – forårsaker blod i urin, både synlig og mikroskopisk hematuri. Det samme kan Alport syndrom, som påvirker filtreringsmembranene i glomeruli i nyrene.

Nyreskade. Et slag eller annen skade på nyrene dine fra en ulykke eller kontaktsport kan føre til synlig blod i urinen.

Medisiner. Kreftmedisinen cyklofosfamid og penicillin kan forårsake urinblødning. Synlig urinblod forekommer noen ganger hvis du tar en antikoagulant, for eksempel aspirin og det blodfortynnende heparinet, og du har også en tilstand som får blæren til å blø.

Hard trening. Det er sjelden at anstrengende trening fører til grov hematuri, og årsaken er ukjent. Det kan være knyttet til traumer i blæren, dehydrering eller nedbrytning av røde blodlegemer som oppstår ved vedvarende aerob trening. Løpere blir ofte rammet, selv om alle kan utvikle synlige urinblødninger etter en intens trening. Hvis du ser blod i urinen etter trening, og antar at det kommer fra å trene, kontakt legen din.

Ofte kan årsaken til hematuri ikke identifiseres.

Risikofaktorer

Nesten hvem som helst – inkludert barn og tenåringer – kan ha røde blodlegemer i urinen. Faktorer som gjør dette mer sannsynlig inkluderer:

  • Alder. Mange menn over 50 år har sporadisk hematuri på grunn av en forstørret prostatakjertel.
  • En nylig infeksjon. Nyrebetennelse etter en virus- eller bakteriell infeksjon (post-infeksiøs glomerulonefritt) er en av de viktigste årsakene til synlig urinblod hos barn.
  • Familiehistorie. Du kan være mer utsatt for urinblødning hvis du har en familiehistorie med nyresykdom eller nyrestein.
  • Visse medisiner. Aspirin, ikke-steroide antiinflammatoriske smertestillende midler og antibiotika som penicillin er kjent for å øke risikoen for urinblødning.
  • Hard trening. Langdistanseløpere er spesielt utsatt for treningsindusert urinblødning. Faktisk kalles tilstanden noen ganger “joggers hematuri”. Men alle som trener hardt kan utvikle symptomer.

Relaterte artikler:

Vondt i nakken etter trening

Hjertebank etter trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet