Blir man trøtt av paracet

Paracetamol (også kjent som acetaminophen) er vanligvis ikke kjent for å forårsake døsighet eller tretthet. Lær mer om man blir trøtt av paracet.

Paracetamol, kjent som Paracet i Norge, er en av de mest brukte smertestillende medisinene i verden. Det er lett tilgjengelig, brukes ofte uten resept, og er kjent for sin effektivitet i å lindre mild til moderat smerte samt redusere feber. Men mange har lurt på om denne vanlige medisinen kan føre til trøtthet. I denne artikkelen skal vi undersøke om det er noen sammenheng mellom inntak av Paracet og trøtthet, og hva vitenskapen sier om dette emnet.

Hva er paracetamol?

Paracetamol, kjemisk kjent som N-acetyl-p-aminophenol, er en aktiv ingrediens i mange reseptfrie smertestillende medisiner. Det er kjent for sine smertelindrende og febernedsettende egenskaper. Paracetamol virker hovedsakelig ved å hemme syntesen av prostaglandiner i hjernen, som er stoffer som bidrar til smerte og betennelse.

Blir man trøtt av paracet?

Paracetamol (også kjent som acetaminophen) er vanligvis ikke kjent for å forårsake døsighet eller tretthet. Paracetamol er en vanlig smertestillende medisin som brukes til å lindre milde til moderate smerter og feber. Det kan imidlertid ha andre bivirkninger som kvalme, mageproblemer eller hudutslett.

Hvis du føler deg trøtt etter å ha tatt paracetamol, kan det være en annen årsak til trettheten din. Det kan være en underliggende medisinsk tilstand eller bivirkninger fra andre medisiner du tar. Hvis trettheten vedvarer eller blir verre, bør du kontakte legen din for å få en riktig diagnose og behandling.

Relatert: Hjelper paracet mot kvalme

Vanlige bivirkninger av paracetamol

Paracetamol regnes generelt som trygt når det tas i anbefalte doser. Imidlertid kan det, som alle medisiner, ha bivirkninger. De vanligste bivirkningene inkluderer:

 • Kvalme
 • Utslett
 • Kløe
 • Leverproblemer ved høye doser

Mer alvorlige bivirkninger er sjeldne, men kan omfatte allergiske reaksjoner, alvorlige hudreaksjoner og leverskade ved overdosering.

Trøtthet som en bivirkning

Hva sier forskningen?

Forskningslitteraturen gir begrenset informasjon om trøtthet som en direkte bivirkning av paracetamol. De fleste studier og legemiddelbeskrivelser nevner ikke trøtthet som en vanlig eller kjent bivirkning. En gjennomgang av tilgjengelige data fra ulike kilder, inkludert kliniske studier og legemiddelovervåkningsrapporter, indikerer at trøtthet ikke er en primær bivirkning assosiert med paracetamolbruk.

Mulige indirekte årsaker til trøtthet

Selv om trøtthet ikke er en direkte bivirkning av paracetamol, kan det være flere indirekte årsaker til at man kan føle seg trøtt etter å ha tatt medisinen:

 1. Smerte og sykdom: Hvis paracetamol tas for å lindre smerte eller redusere feber, kan trøtthet være et symptom på den underliggende tilstanden snarere enn en bivirkning av medisinen.
 2. Kombinasjonsmedisiner: Mange reseptfrie medisiner kombinerer paracetamol med andre aktive ingredienser, som antihistaminer (som ofte brukes i forkjølelses- og influensamedisiner). Antihistaminer er kjent for å forårsake trøtthet, og det kan være disse stoffene, ikke paracetamol i seg selv, som fører til døsighet.
 3. Doseringsfrekvens og -mengde: Høye doser eller hyppig bruk av paracetamol kan potensielt forårsake bivirkninger som ikke er vanlige ved lavere doser. Selv om trøtthet ikke er vanlig, kan en individuell respons på medisinen variere.

Hvordan minimere risikoen for bivirkninger?

For å minimere risikoen for bivirkninger, inkludert potensielle indirekte effekter som trøtthet, bør man følge noen enkle retningslinjer:

 1. Følg doseringsanvisningene: Ta aldri mer enn den anbefalte dosen paracetamol. Voksne bør ikke ta mer enn 4 gram (4000 mg) per dag.
 2. Unngå kombinasjonsmedisiner uten grunn: Hvis du ikke trenger de andre ingrediensene i kombinasjonsmedisiner (som antihistaminer), bør du velge et rent paracetamolprodukt.
 3. Konsulter lege ved kroniske plager: Hvis du bruker paracetamol regelmessig for kroniske smerter eller andre helseproblemer, bør du rådføre deg med en lege for å finne den beste behandlingsplanen.

Kan man ta Paracet rett før man legger seg?

Ja, det er vanligvis trygt å ta paracetamol (acetaminophen) rett før du legger deg. Paracetamol er en vanlig smertestillende medisin som brukes til å lindre milde til moderate smerter og feber. Det kan tas når som helst på dagen, avhengig av behovet.

Men det er viktig å følge doseringsinstruksjonene som er angitt på pakningsvedlegget eller som er anbefalt av legen din. Ta ikke mer enn den anbefalte dosen, eller ta det for ofte eller i lengre perioder enn det som er anbefalt. Overdosering av paracetamol kan skade leveren og forårsake alvorlige bivirkninger, så det er viktig å ta medisinen på riktig måte.

Hvis du er usikker på når og hvordan du skal ta paracetamol, eller hvis du har spesielle helsemessige forhold eller tar andre medisiner, bør du kontakte legen din eller apoteket for råd.

Relatert: Er det farlig å ta for mye paracet

Fenazon-koffein og paracet

Fenazon-koffein er en kombinasjonsmedisin som inneholder fenazon, et smertestillende og betennelsesdempende middel, og koffein, som kan øke virkningen av fenazon. Paracetamol er også et smertestillende og feberreduserende middel.

Det er viktig å følge doseringsinstruksjonene som er angitt på pakningsvedlegget eller som er anbefalt av legen din når du tar medisiner. Du bør unngå å ta flere smertestillende medisiner samtidig uten å snakke med lege eller apotek først. Kombinasjonen av disse medisinene kan øke risikoen for bivirkninger, og det kan også være en risiko for overdosering av smertestillende midler.

Hvis du vurderer å ta fenazon-koffein sammen med paracetamol, bør du snakke med legen din eller apoteket ditt for å få råd om riktig dosering og eventuelle interaksjoner mellom medisinene.

Relatert: Hvor mye ibux og paracet kan man ta

Hvor ofte kan man ta paracet 1g

Dosen av paracetamol (acetaminophen) avhenger av individuelle faktorer som alder, vekt og helsestatus. Generelt bør voksne ta en dose på 1-2 tabletter (1 gram) paracetamol hver 4.-6. time ved behov, men ikke mer enn 4 doser (4 gram) per døgn.

Det er viktig å følge doseringsinstruksjonene som er angitt på pakningsvedlegget eller som er anbefalt av legen din, og ikke ta mer enn den anbefalte dosen eller ta det for ofte eller i lengre perioder enn det som er anbefalt. Overdosering av paracetamol kan skade leveren og forårsake alvorlige bivirkninger, så det er viktig å ta medisinen på riktig måte.

Hvis du er usikker på når og hvordan du skal ta paracetamol, eller hvis du har spesielle helsemessige forhold eller tar andre medisiner, bør du kontakte legen din eller apoteket for råd.

Relatert: Hvor ofte kan man ta paracet

Paracet dosering for barn

Doseringen av paracetamol (acetaminophen) for barn varierer avhengig av alder og vekt. Generelt bør doseringen beregnes ut fra barnets vekt og alder, og bør ikke overskride den anbefalte maksimaldosen.

Her er noen generelle retningslinjer for dosering av paracetamol til barn:

 • For spedbarn under 3 måneder, bør du alltid konsultere legen din før du gir paracetamol.
 • For barn fra 3 måneder til 1 år: 60-120 mg per dose, opptil 4 ganger om dagen.
 • For barn fra 1 til 6 år: 120-250 mg per dose, opptil 4 ganger om dagen.
 • For barn over 6 år: 250-500 mg per dose, opptil 4 ganger om dagen.

Husk at det er viktig å følge doseringsinstruksjonene som er angitt på pakningsvedlegget eller som er anbefalt av legen din, og ikke gi mer enn den anbefalte dosen. Overdosering av paracetamol kan skade leveren og forårsake alvorlige bivirkninger, så det er viktig å gi medisinen på riktig måte. Hvis du er usikker på doseringen eller har spesielle helsemessige forhold, bør du kontakte legen din eller apoteket for råd.

Symptomer på overdose av paracetamol

En overdose av paracetamol kan føre til alvorlige helseproblemer og i sjeldne tilfeller kan det være livstruende. Tegn og symptomer på overdose av paracetamol kan variere avhengig av mengden av medisinen som er tatt, men kan inkludere:

 • Kvalme og oppkast
 • Magesmerter
 • Tap av appetitt
 • Svimmelhet
 • Døsighet
 • Forvirring
 • Gul hud eller øyne
 • Utslett eller kløe
 • Pustevansker
 • Bevissthetstap

Hvis du eller noen du kjenner opplever noen av disse symptomene etter å ha tatt paracetamol, bør du kontakte legen din umiddelbart eller dra til nærmeste akuttmottak eller legevakt. Det er viktig å handle raskt for å unngå alvorlige komplikasjoner og skader på leveren.

Paracetamol forgiftning

Paracetamolforgiftning kan oppstå når for mye av medisinen tas, vanligvis mer enn 4 gram per dag. Dette kan skade leveren og forårsake alvorlige bivirkninger som kvalme, oppkast, magesmerter, forvirring, gulsott, blødninger og i alvorlige tilfeller leversvikt. Paracetamolforgiftning er vanligvis en akutt medisinsk tilstand og krever øyeblikkelig medisinsk hjelp.

Hvis du tror at du har tatt for mye paracetamol, eller hvis du opplever symptomer på paracetamolforgiftning, bør du kontakte legen din eller dra til nærmeste sykehus umiddelbart. Legen kan utføre tester for å diagnostisere tilstanden og gi deg nødvendig behandling for å redusere risikoen for alvorlige bivirkninger. Tidlig behandling er viktig for å forhindre komplikasjoner og skade på leveren.

Andre vanlige spørsmål om paracetamol

Er paracetamol trygt for alle?

Paracetamol er generelt trygt for de fleste mennesker når det brukes i henhold til anbefalingene. Men visse grupper bør være forsiktige:

 • Personer med leverproblemer: Paracetamol metaboliseres i leveren, så personer med leversykdom bør være forsiktige med doseringen.
 • Gravide og ammende kvinner: Selv om paracetamol regnes som trygt under graviditet og amming, bør disse gruppene alltid konsultere en lege før bruk.
 • Barn: Doseringen for barn er lavere enn for voksne, og det er viktig å følge anvisningene nøye.

Hva skjer ved overdose?

Overdosering av paracetamol kan føre til alvorlig leverskade, som kan være dødelig uten rask behandling. Tegn på overdosering inkluderer kvalme, oppkast, magesmerter og gulfarging av hud eller øyne (gulsott). Hvis en overdose mistenkes, er det viktig å søke medisinsk hjelp umiddelbart.

Alternativer til paracetamol

For de som opplever bivirkninger eller har kontraindikasjoner for bruk av paracetamol, finnes det flere alternativer for smertelindring og febernedsettelse:

 1. NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler): Ibuprofen og naproksen er vanlige NSAIDs som kan brukes som alternativer. Disse kan imidlertid ha sine egne bivirkninger, som mageproblemer og økt risiko for hjerteproblemer ved langvarig bruk.
 2. Naturlige smertelindrende midler: Noen mennesker finner lindring gjennom naturlige midler som ingefær, gurkemeie eller akupunktur. Det er viktig å diskutere slike alternativer med en lege for å sikre at de er trygge og effektive.
 3. Fysioterapi og trening: For kroniske smerter, som ryggsmerter eller leddsmerter, kan fysioterapi og regelmessig trening være effektive alternativer.

Konklusjon

Trøtthet er ikke en vanlig eller dokumentert direkte bivirkning av paracetamol, men det finnes flere indirekte faktorer som kan bidra til at noen opplever trøtthet etter inntak av denne medisinen. Disse inkluderer symptomene på den underliggende sykdommen som behandles, samt andre ingredienser i kombinasjonsmedisiner. Det er viktig å følge doseringsanvisningene nøye og være klar over potensielle interaksjoner med andre medisiner.

Paracetamol er generelt trygt for de fleste mennesker når det brukes riktig, men som med alle medisiner, er det viktig å være klar over individuelle helsetilstander som kan påvirke bruken. Personer med leverproblemer, gravide og ammende kvinner, samt barn, bør alltid konsultere en lege før bruk.

For de som søker alternativer til paracetamol på grunn av bivirkninger eller kontraindikasjoner, finnes det flere andre smertelindringsmetoder tilgjengelige, inkludert NSAIDs, naturlige midler og fysioterapi.

Ved å være godt informert om hvordan paracetamol virker og de potensielle bivirkningene, kan man trygt og effektivt bruke denne medisinen for å lindre smerte og redusere feber. Konsultasjon med helsepersonell er alltid anbefalt for å sikre at medisinen brukes på en trygg og hensiktsmessig måte.

Denne artikkelen har som mål å gi leserne en grundig forståelse av emnet og praktiske råd for trygg bruk av paracetamol, og håper å ha oppnådd dette gjennom en detaljert og informativ tilnærming.

Referanser

 1. Jones, A. L., & Vale, J. A. (1999). Paracetamol (acetaminophen) poisoning. Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 17(3), 203-219.
 2. Prescott, L. F. (2000). Paracetamol: past, present, and future. American Journal of Therapeutics, 7(2), 143-147.
 3. Chiew, A. L., Gluud, C., Brok, J., & Buckley, N. (2018). Interventions for paracetamol (acetaminophen) overdose. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2(1), CD003328.

Om forfatteren