Blir man syk av å fryse

Kald luft kan gjøre deg syk. Det kan påvirke deg på forskjellige måter, ved medisinske forhold du måtte ha, og hvor lenge du er ute.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Blir man syk av å fryse?

Her er en oversikt over de vanligste sykdommene relaterte til kulde.

Frostknuter

Frostknuter, eller pernio som det også kalles, skjer når de små blodkarene i huden din blir betent etter å ha blitt utsatt for kalde – men ikke frysetemperaturer. Disse klyngene med små blodkar (kapillærbed) blir røde og kløende, eller så svulmer de opp. Det vises vanligvis på fingrene, tærne, ørene og kinnene. Blemmer også oppstå. I alvorlige tilfeller kan det dannes magesår. De blir vanligvis borte i løpet av 1 til 3 uker – spesielt hvis temperaturen stiger. Men rødhet og kløe kan komme tilbake neste gang det er lave temperaturer.

Kløende utslett

Unge voksne har sannsynligvis denne tilstanden. Det skjer når huden reagerer på kulde og bryter ut i salter. Områdene er rødlige og kløende, som elveblest. Eller halsen og leppene dine kan hovne opp når du spiser eller drikker noe kaldt. Tilstanden forsvinner ofte med alderen, men reaksjonene kan være alvorlige. Svømming i kaldt vann kan føre til alvorlige reaksjoner.

Frostskader

Dette er krevende fordi du ikke kan føle det. Den berørte huden og vevet blir nummen. Det er mest sannsynlig å ramme fingrene eller tærne, eller en del av ansiktet som stikker ut, som ørene, kinnene, haken eller nesen. Eksponeringen kan føre til alvorlig skade. De verste tilfellene trenger amputasjon. Vær oppmerksom på gulgrå eller hvit hud med en fast eller voksaktig følelse, eller mangel på følelse i en del av kroppen din. For å forhindre dette, må du passe på å kle deg passende, spesielt hvis du har dårlig blodsirkulasjon.

Hypotermi

Hypotermi betyr at kroppstemperaturen din har sunket under det normale. Dette er forårsaket av langvarig eksponering for kalde temperaturer. Kroppen din mister varmen raskere enn den kan produsere. Denne tilstanden beveger seg i trinn. Hvor langt den kommer, avhenger an på hvor lenge kroppen din blir utsatt for kulde. Kaldt vær kan også sette en belastning på hjertet ditt. Personer med hjertesykdommer kan ha smerter i brystet og ubehag.

Tidlige tegn på hypotermi inkluderer å få frysninger eller skjelvinger. Dette er sannsynligvis din første ledetråd om at vikarer synker. Blant de andre symptomene på mild hypotermi:

  • Svimmel og forvirret
  • Har problemer med å flytte og snakke
  • Føler meg sulten og sliten
  • Kvalme
  • En rask hjerterytme

Sent tegn på hypotermi inkluderer at skjelvingen stopper opp. Også:

  • Talen din er sløret.
  • Du blir søvnig og begynner ikke å bry deg om hva som skjer.
  • Pusten din blir langsom og grunn.
  • Hjertefrekvensen går saktere og blir svakere.

Relaterte artikler:

Kulde astma symptomer

Hard trening når det er kaldt

Om forfatteren

Legg inn kommentar