Bli raskere på maraton med bedre løpeteknikk

Bli raskere på maraton med bedre løpeteknikk. Lær hvorfor og hvordan du kan forbedre løpeteknikken for å bli raskere på maraton.

Riktig løpeteknikk for å bli en raskere løper

Å trene på løpeteknikk er noe alle løpere uansett nivå bør bruke tid på. Riktig løpeteknikk vil gi deg en bedre løpsøkonomi, og du kan løpe et raskere maraton uten å nødvendigvis bruke mer krefter.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan øve opp løpeteknikk for å bli raskere på maraton.

Hvordan løpe maraton raskere

Det er flere treningsmetoder du kan bruke for å bli en bedre løper, enten du er nybegynner eller en mer erfaren løper. Åpenbart må du trene på å løpe for å bli en bedre løper, eksempelvis gjennom variert intervalltrening og motbakketrening.

Men det er også andre former for trening som vil være viktig for hvilken fremgang du vil ha som løper. Variert styrke- og spensttrening vil blant annet bidra til å styrke kjernemuskulatur og fremme bedre løpsøkonomi. Økt styrke kan også virke skadeforebyggende. Øvelser for å forbedre løpeteknikken kan bedre din løpsøkonomi, som igjen kan gjøre deg til en raskere løper.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan bli raskere med bedre løpeteknikk.

Hvorfor bedre løpeteknikk vil gjøre deg raskere på maraton

Bedre løpeteknikk vil gjøre at du for hvert steg bruker mindre krefter. Den oppsparte energien vil gjøre det mulig for deg å løpe raskere. Riktig løpeteknikk vil bidra til mindre kontakt med underlag, noe som betyr mindre friksjon for hvert løpesteg du tar. Når foten treffer underlaget rett under kroppen, i motsetning til når hælen treffer bakken fremfor kroppen, vil kroppen være i balanse og du reduserer belastningen muskulatur, sener, ledd og leddbånd. Riktig løpeteknikk vil bidra sterkt til å redusere risikoen for løpeskader.

Øke frekvensen på løpesteget

Mange løpere har for lav stegfrekvens. Stegfrekvens måles i antall steg per minutt. Når du løper vil du bruke minst mulig tid på beina. Jo lenger tid du bruker på hvert steg, jo lenger tid er foten din i kontakt med underlaget, og desto mer energi må beina dine bruke på å holde kroppsvekten din for hvert steg du tar. Dette kan du gjøre noe med ved å øke frekvensen på stegene.

Løpehastighet er et resultat av steglengde multiplisert med frekvensen på steget. Under optimale forhold er det ideelle at du har omtrent 180 steg in minuttet. Den enkleste måten å måle stegfrekvensen din er å telle antall steg i 15 sekunder, og gange med 4.

I stedet for å telle antall steg du løper per minutt når du er ute og løper, kan du gjennomføre 2-3 økter per måned der du helt bevisst jobber med å øke frekvensen. Hurtighetstrening gjennom intervaller kan bidra til å øke frekvensen på steget, ved at du får mer fart i beina.

Når hælen treffer bakken først

Lav stegfrekvens går ofte hånd i hånd med at hælen treffer bakken først når du er ute og løper.  Dette skjer fordi hofta ligger bak føttene dine. Hofta må komme over, og skal ligge over foten når den treffer bakken, for å få en best mulig bevegelse fremover i løpesteget. Tenk deg at det skal gå en rett linje fra hofta, gjennom kneet og ned til foten, når foten treffer bakken.

Prøv å løpe lett fremoverlent, og jobb med å skyve hofta fremover i løpesteget. Tenk igjennom lengden på løpesteget ditt. Det kan hjelpe å korte ned på steglengden, for lettere å komme over føttene med hofta.

Enkelte kretser sverger til minimalist løpesko, eller barfotløping, for å få en bedre løpeteknikk. Løper du på denne måten vil du mer naturlig lande på forfot. Dette er imidlertid ikke å anbefale, siden løping med sko uten demping, eller barfot, vil øke risikoen for skader.

Spent overkropp

Det kan være vanskelig for løpere, erfarne og nybegynnere, å løpe fort, samtidig som du er avslappet. Her er noen tips som kan gjøre det enklere å slappe av samtidig som du løper fort.

Vinkelen på albuen skal være omtrent 90 grader når du løper, og pass på at du ikke endrer denne posisjonen når du svinger armen bakover.

Løft skuldrene for annenhver km under et løp, og slipp dem ned igjen til avslappet posisjon.

«Hendene på hode» øvelse. Legg hendene på hodet. Stå rett, med hofter og skuldre i avslappet posisjon. Begynne å jogge. Denne øvelsen vil hjelpe deg eliminere en venstre til høyre bevegelse, eller vugging fra side til side. Jobb for at bevegelsen skal være mest mulig fremover, og minst mulig opp og ned.

Bli raskere på maraton med bedre løpeteknikk

Et maraton er langt, og du vil kunne spare mye på å forbedre løpeteknikken din. Energi du sparer på en forbedret løpeteknikk kan du bruke på å løpe et raskere maraton. I tillegg reduserer du risikoen betydelig for å pådra deg løpeskader.

Relaterte artikler:

Hvordan bli raskere med riktig løpeteknikk

Trening for å bli raskere på maraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar