Bli i bedre form i ferien enn du var før

Hva med å bli i enda bedre form i ferien enn du var før du startet ferien? Ved å trene smart og effektivt kan du utnytte de ekstra fridagene til å heve formnivået ytterligere.

Hvor fort forsvinner kondisjonen?

Hvor raskt kondisjonen dårligere avhenger ikke overraskende hvor lang tid det går uten trening. Du kan gå en uke uten trening uten at det vil ha noe større betydning for utholdenheten din. Etter 14 dager begynner forfallet, og en studie på syklister fant at utholdenheten ble 7 prosent dårligere. En måned uten trening var utholdenheten gått ned med hele 20 prosent. Så hvis du har lang sommerferie hvor du er inaktiv, i tillegg til et kosthold som ikke er det sunneste, kan det bli veldig tøft å begynne på trening igjen etter ferien. Så enten du har juleferie, påskeferie eller sommerferie, bør du ha som mål å trene regelmessig og ha et ambisiøst mål om å bli i enda bedre form i ferien.

Hvordan trene for å bli i bedre form i ferien

Prinsippet er enkelt. Du skal trene like ofte i ferien som du gjør utenom ferien. Du har tid til det. De aller fleste av oss har mer tid til trening i ferien enn ellers i året. Likevel vil det for mange være vanskelig å opprettholde kontinuitet i treningen når de har ferie. Løsningen er å gå ned på treningsmengden og trene kortere, men mer effektive treningøkter. Kortere treningsøkter kan gjøre det enklere å gjennomføre trening like ofte, og trener du med varierende intensitet, kan det gi deg tilnærmet like god treningseffekt som lengre treningsøkter. Trene løping med lav intensitet som før når du har ferie, med innslag av trening med høyere intensitet. Geriljaintervaller som har en varighet på 15-20 sekunder kan være effektiv trening med høyere intensitet. Disse intervallene blir gjerne løpt med maksimal intensitet, med 10-15 sekunder pauser mellom hvert intervall. Med oppvarming og nedjogging tar disse treningsøktene sjelden mer enn en halvtime. Treningseffekten er god, og du vil i tillegg ha god forbrenning av både fett og kalorier når du trener denne type intervaller.

Hvorfor du blir i bedre form i ferien enn før

Når du har ferie vil forhåpentligvis ha mindre stress med jobb og andre ting som opptar deg i hverdagen. Det kan gi deg et økt overskudd til blant annet trening. Bruk dette overskuddet til å trene smart med hyppige og kanskje kortere treningsøkter. Når du trener kortere, kan det bidra til mindre belastning, og du kan oftere legge inn korte perioder med høyere intensitet. Trening med høyere intensitet kan bidra til at du øker din aerobe kapasitet og utholdenhet. Har du tid til det, bør du også gjennomføre den ukentlige langturen i ferien. Den kan du også om ønskelig gjøre litt kortere. I tillegg bør prøve å la være å overspise i ferien. Du kan absolutt unne deg god mat og drikke i ferien, men ikke overdriv. Det siste du ønsker etter ferien er å drasse rundt på ekstra kilo du fint kan greie deg uten.

Relaterte artikler:

Utholdenhetstrening for løpere

1 uke uten trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar