Blåbær kalori

0
155
Blåbær kalori
Foto: Unsplash
Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

Blåbær er næringsrike og inneholder en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter. Lær mer om hvor mange kalorier det er i blåbær.

Raske fakta om blåbær

Blåbær kan spises nyplukket eller inkorporeres i en rekke oppskrifter. De kan også kjøpes frossent.

  • Blåbær inneholder en planteforbindelse som kalles antocyanin. Dette gir blåbær både deres blåfarge og mange av helsemessige fordeler.
  • Blåbær kan hjelpe hjertehelse, beinstyrke, hudhelse, blodtrykk, diabetesbehandling, kreftforebygging og mental helse.
  • Én kopp blåbær gir 24 prosent av anbefalt daglig kvote av vitamin C.
  • Bruk blåbær til å toppe vafler, pannekaker, yoghurt, havregryn eller frokostblandinger, bland dem i en smoothie eller sirup, eller brett dem i muffins og søte brød.
  • Personer som bruker blodfortynnende midler, som warfarin, bør snakke med legen sin før de øker inntaket av blåbær, da det høye vitamin K-innholdet kan påvirke blodproppene.

Næringsinnhold i blåbær

En kopp ferske blåbær inneholder:

  • 84 kalorier
  • 0 g kolesterol
  • 1,1 g protein
  • 0,49 g fett
  • 21,45 g karbohydrat
  • 3,6 g kostfiber
  • 14,74 g totalt sukker

Den samme serveringen med en kopp gir:

Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

HØSTSALG!


  • 24 prosent av daglig vitamin C
  • 5 prosent av daglig vitamin B6
  • 36 prosent av daglig K-vitamin

Blåbær gir også:

  • 9 milligram (mg) kalsium
  • 0,41 mg jern
  • 114 mg kalium
  • 9 mg magnesium
  • 18 mg fosfor
  • 1 mg natrium
  • 0,24 mg sink
  • 9 mg folat

Blåbær inneholder også kobber, betakaroten, folat, kolin, vitamin A og E, og mangan.

I tillegg til antocyaniner, vitaminer og mineraler, inneholder blåbær et mangfoldig utvalg av fenoliske forbindelser som quercetin, kaempferol, myricetin og klorogensyre. Disse bidrar til antioxidantkapasiteten til blåbær. De store mengdene med bioaktive forbindelser plasserer blåbær høyt på Aggregate Nutrient Density Index (ANDI). Denne indeksen vurderer mat basert på vitamin- og mineralinnhold, fytokjemisk sammensetning og antioksidantkapasitet. Mat med flest næringsstoffer per kalori har høyest rangering, og blåbær er plassert blant topp frukt og grønnsaker for næringstetthet, med en ANDI-score på 132. ANDI er et av flere rangeringssystemer for maternæring, men videre forskning er nødvendig for å bestemme hvilken rolle spesifikke matvarer har i sykdomsforebygging.

Relaterte artikler:

Blåbær karbohydrater

Vitaminer i blåbær

Annonse fra X-LIFE