Bivirkninger av å slutte med snus

Mange mennesker vet av erfaring at snusing er en tøff vane å bli kvitt. Lær mer om abstinenser når du slutter med snus.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Abstinenser når du slutter å snuse

Årsaken til bivirkninger når du slutter å snuse, er snus inneholder nikotin, og nikotin er vanedannende. Selv om nikotin ikke er så ille som kokain eller heroin, er den like vanedannende som de ulovlige stoffene. Og abstinenser av nikotin er veldig reelle. Det er grunnen til at så mange snusere prøver mange ganger før de gir opp for godt.

Nikotin påvirker alle områder av kroppen din, fra hjertet og blodkarene til hormonene, stoffskiftet og hjernen. Når du ikke har det lenger, går du gjennom abstinenser. Du vil fysisk føle det på kroppen og bli irritabel.

Hvordan nikotinabstinenser virker

Nikotin er så kraftig at selv om du bare har snust i noen uker, vil du fremdeles kjenne abstinenser når du slutter. Avhengig av hvor lenge du har snust og hvor mye, kan abstinenssymptomer vare fra flere dager til flere uker. Nikotinabstinens innebærer fysiske, mentale og emosjonelle symptomer. Den første uken, spesielt etter 3 til 5 dager, er alltid de verste. Det er da nikotinet endelig er blitt ryddet ut av kroppen din, og du vil begynne å få hodepine, sug og søvnløshet.

Hvis du kan komme over den kneika, vil de fysiske symptomene gradvis forsvinne, men du må fremdeles takle mentale og emosjonelle utfordringer som angst, depresjon og irritabilitet. De vil også avta etter noen uker.

Fysiske abstinenssymptomer

Alle er forskjellige, og symptomer på abstinens avhenger av mange ting, for eksempel hvor lenge og hvor mye om dagen du har snust. Men for det meste kan du forvente å få disse fysiske utfordringene når du slutter:

 • Appetitt. I løpet av et døgn etter den siste snusen, vil appetitten øke en stund. Snus inneholder kjemikalier (serotonin og dopamin) som reduserer sult, så når de er utenfor systemet ditt, vil du spise mer. Mange mennesker opplever også at de spiser for å fylle tiden da de pleide å snuse. Og dessverre vil du kanskje ha mer karbohydrater og søtsaker. De første 2 ukene er de verste. Mange går opp i vekt når de prøver å slutte å snuse.
 • Cravings. Nikotintrang er symptomet du må takle lengst, og de kan starte bare 30 minutter etter den siste snusen. Hver cravings vil vare i omtrent 15 til 20 minutter, men de vil fortsette å komme. Du må gjøre ditt beste for å unngå triggere (som å drikke alkohol eller være i nærheten av mennesker som snuser) og finne måter å få deg gjennom hver lyst på.
 • Hodepine og svimmelhet. Disse er vanligvis på den milde delen av abstinensene, og de er ofte det første abstinenssymptomet som dukker opp og først.
 • Utmattelse. Nikotin er et sentralstimulerende middel, så du vil sannsynligvis føle deg trøtt uten det. Men du vil også være rastløs og ha søvnløshet.
 • Forstoppelse. For den første måneden kan forstoppelse være en annen ubehagelig bivirkning.
 • Psykiske, følelsesmessige og atferdsmessige symptomer
 • Som fysiske symptomer, hvor mye du blir påvirket mentalt og følelsesmessig når du slutter å røyke, vil være forskjellig for alle.

Men antar at du vil takle noen eller alle følgende tegn på tilbaketrekning:

 • Angst. Snus lindrer stress, så du kan få angst når du slutter. Det har en tendens til å dukke opp etter 3 dager og kan vare et par uker.
 • Depresjon. Det kan starte den første dagen du slutter, men er vanligvis borte i løpet av en måned. Men hvis du har en historie med angst og / eller depresjon, kan din vare lenger og du kan trenge ekstra hjelp fra legen din til å håndtere symptomene dine.
 • Irritabilitet. Det kan hende du har en kort sikring – til og med at du er sint – fra tid til annen når du takler de fysiske symptomene. Det er normalt og bør passere.
 • Mental tåke. Du vil sannsynligvis ha vanskelig for å konsentrere deg når nikotinet slites av og forlater kroppen din.

Tidslinje for bivirkninger når du slutter med snus

Dette er hva du kan forvente når du er ferdig med den endelige sigaretten din:

 • 30 minutter til 4 timer: Abstinensene fra nikotinet begynner å gjøre seg gjeldende, og du begynner å får lyst på snus.
 • 10 timer: Du vil være veldig rastløs, higer etter snus og lurer på hvordan du skal fylle tiden. Du kan føle deg trist og håpløs.
 • 24 timer: Irritabilitet slår inn og appetitten øker.
 • 2 dager: Du vil ha hodepine fordi nikotinet forlater systemet ditt.
 • 3 dager: Nikotinet skal være borte nå. Trangen etter snus vil avta, men angsten vil begynne å øke.
 • 1 uke: Du har greid det en uke. Klapp deg selv på skulderen og unngå triggere.
 • 2 til 4 uker: Du har fremdeles ikke mye energi, men hjernetåken vil lette opp og appetitten din vil avta. Depresjon og angst vil også bli bedre.
 • 5 uker: Utfordringen nå er å holde det gående og unngå triggere.

Du bør gjennom hele perioden trene regelmessig. Det kan lindre abstinensene og få fokuset vekk fra snus.

Relaterte artikler:

Fordeler med å slutte å snuse

Hva er farlig med snus

Om forfatteren

Legg inn kommentar