Betablokker og vektøkning

Betablokkere, vanligvis tatt for høyt blodtrykk og andre hjerteproblemer, har vært kjent for å forårsake vektøkning hos et betydelig antall pasienter. Lær mer om betablokkere og vektøkning, og hva du kan gjøre for å forbygge vektøkning.

Den gjennomsnittlige vektøkningen som direkte kan tilskrives betablokkere er 1-2 kg. Så hvorfor klager så mange pasienter over vektøkning, måned etter måned, og problemer med å miste overflødig vekt? Svaret kan ligge i måten stoffene påvirker kroppen din.

Betablokkere, også kjent som beta-adrenerge blokkere, er en klasse medikamenter som brukes til å behandle en rekke hjerte- og karsykdommer, inkludert høyt blodtrykk, hjertesvikt, angina og arytmier. Mens disse medikamentene er effektive i å kontrollere hjertesykdommer, har de blitt assosiert med flere bivirkninger, hvorav en av de mest omtalte er vektøkning.

Hva er betablokkere?

Betablokkere fungerer ved å blokkere effekten av adrenalin (epinefrin) og noradrenalin (norepinefrin) på beta-reseptorer i kroppen. Disse reseptorene finnes hovedsakelig i hjertet, men også i andre deler av kroppen. Ved å blokkere disse reseptorene, reduserer betablokkere hjertefrekvensen, blodtrykket og belastningen på hjertet. Dette kan være livsviktig for personer med visse hjerte- og karsykdommer.

Typer av betablokkere

Det finnes flere typer betablokkere, inkludert:

 • Selektive betablokkere: Disse virker hovedsakelig på beta-1-reseptorer i hjertet. Eksempler inkluderer metoprolol og atenolol.
 • Ikke-selektive betablokkere: Disse påvirker både beta-1- og beta-2-reseptorer som finnes i hjertet og lungene. Eksempler inkluderer propranolol og nadolol.
 • Betablokkere med tilleggseffekter: Noen betablokkere, som labetalol og carvedilol, har også alfa-blokkerende egenskaper som kan bidra til å redusere blodtrykket ytterligere.

Relatert: Betablokker og migrene

Hvorfor skjer vektøkning når du tar betablokkere?

De eldre typene betablokkere, spesielt atenalol og metroprolol, får fett til å samle seg i mageområdet. Denne trenden begynner i de første månedene av behandlingen. Det virkelige problemet begynner med de andre reaksjonene kroppen har. Betablokkere senker stoffskiftet, noe som betyr at du forbrenner færre kalorier. De beroliger kroppen og reduserer fiksing, noe som kan redusere kaloriunderskuddet ditt med et par hundre om dagen. Til slutt gir de kroppen en følelse av tretthet, reduserer utholdenhet og faktisk lyst til å trene.

Vektøkning: En vanlig bivirkning

En av de mest rapporterte bivirkningene av betablokkere er vektøkning. Dette kan være spesielt bekymringsfullt for pasienter som allerede sliter med vektkontroll eller er bekymret for risikoen for fedme og relaterte helseproblemer.

Hvordan betablokkere fører til vektøkning

Det er flere mekanismer som kan forklare hvorfor betablokkere kan føre til vektøkning:

 1. Redusert metabolisme: Betablokkere kan redusere stoffskiftet ved å påvirke kroppens evne til å forbrenne kalorier. Dette kan føre til at kroppen lagrer mer fett, selv om kaloriinntaket ikke øker.
 2. Økt appetitt: Noen studier tyder på at betablokkere kan øke appetitten, noe som kan føre til økt kaloriinntak og dermed vektøkning.
 3. Redusert fysisk aktivitet: På grunn av betablokkeres effekter på hjertefrekvens og blodtrykk, kan noen pasienter oppleve redusert energi og utholdenhet, noe som kan føre til mindre fysisk aktivitet og dermed vektøkning.
 4. Væskeretensjon: Betablokkere kan føre til væskeretensjon, noe som kan bidra til en økning i kroppsvekt.

Betablokkere og vektøkning: Hva sier forskningen?

Flere studier har undersøkt sammenhengen mellom betablokkere og vektøkning. En metaanalyse publisert i «Journal of the American College of Cardiology» fant at pasienter som brukte betablokkere hadde en gjennomsnittlig vektøkning på 1-2 kg sammenlignet med de som ikke brukte disse medikamentene (Sharma et al., 2014).

Langsiktige effekter

Langsiktige studier viser at vektøkning kan være mer uttalt over tid. En studie publisert i «Hypertension» fulgte pasienter over flere år og fant at de som brukte betablokkere hadde en større økning i kroppsvekt sammenlignet med de som brukte andre antihypertensive medikamenter (Kopecky et al., 2013).

Hva kan du gjøre?

Det kan virke som om oddsen er imot deg når du tar betablokker. Du forbrenner færre kalorier, og du ønsker å trene enda mindre enn før. Selv om du spiste en sunn mengde mat før du begynte med betablokkere, kan 1-2 kg legge seg ¨på på hver måned. Med den økte helserisikoen som følger med vektøkning, er det ikke bare å akseptere vektøkningen. Du må være proaktiv med vekten din, uansett hvor lite det betydde fra før.

 • Før en matdagbok i to uker, og notere ned alt du spiser og drikker. Bruk denne til å finne dine gjennomsnittlige daglige kalorier.
 • Kutt ut gjennomsnittlige kalorier med 250 per dag. Dette kan være enklere enn det høres ut, hvis du ser på gjennomsnittsmenyen din. Å kutte ut brus alene kan gjøre at du når dette målet.
 • Gå en tur, lek med barn, gå tur med hunden, spill basketball, eller gjør slags aktivitet som gir opptil 250 kalorier hver dag.

Det er ikke lett, og det blir kanskje aldri den naturlige prosessen det var før, men å oppnå og opprettholde en sunn vekt er mulig mens du tar betablokkere. Du må utvikle nye vaner og finne ny motivasjon.

Relatert: Betablokkere mot angst

Håndtering av vektøkning forårsaket av betablokkere

For pasienter som opplever vektøkning som en bivirkning av betablokkere, er det flere strategier som kan hjelpe med å håndtere dette problemet.

Kosthold og ernæring

En balansert kosthold rik på frukt, grønnsaker, magre proteiner og fullkorn kan hjelpe med å kontrollere vektøkning. Redusering av sukker og mettet fett er også viktig. Det kan være nyttig å konsultere en ernæringsfysiolog for å utvikle en personlig ernæringsplan.

Regelmessig fysisk aktivitet

Til tross for den potensielle reduksjonen i energi og utholdenhet, er det viktig å opprettholde en aktiv livsstil. Fysisk aktivitet kan bidra til å øke stoffskiftet og motvirke vektøkning. Aktiviteter som gåing, svømming og sykling kan være mindre belastende alternativer for de som opplever tretthet.

Medikamentjustering

I noen tilfeller kan det være nødvendig å justere medikamentdosen eller bytte til en annen type betablokker som har mindre effekt på vekten. Dette bør alltid gjøres i samråd med lege.

Overvåking og regelmessige kontroller

Regelmessige kontroller hos legen kan hjelpe med å overvåke vekt og andre helseparametere. Dette gir også muligheten til å diskutere eventuelle bekymringer og justere behandlingsplanen etter behov.

Alternative behandlingsmuligheter

For pasienter som opplever betydelig vektøkning eller andre bivirkninger fra betablokkere, kan det være verdt å vurdere alternative behandlingsmetoder.

Andre antihypertensive medikamenter

Det finnes flere andre klasser av antihypertensive medikamenter som kan være effektive for å kontrollere blodtrykket uten å forårsake vektøkning. Disse inkluderer:

 • ACE-hemmere: Disse medikamentene, som enalapril og lisinopril, virker ved å hemme angiotensin-converting enzyme og redusere blodtrykket.
 • Angiotensin II-reseptorblokkere (ARBs): Medisiner som losartan og valsartan blokkerer effekten av angiotensin II og bidrar til å senke blodtrykket.
 • Kalsiumkanalblokkere: Medisiner som amlodipin og diltiazem virker ved å slappe av blodkarene og redusere blodtrykket.

Ikke-farmakologiske metoder

Livsstilsendringer som stressreduksjon, økt fysisk aktivitet og kostholdsendringer kan også bidra til å kontrollere blodtrykket. I noen tilfeller kan disse tiltakene være tilstrekkelige til å redusere behovet for medikamentell behandling.

Betablokkere og spesifikke pasientgrupper

Effektene av betablokkere, inkludert vektøkning, kan variere mellom ulike pasientgrupper.

Eldre pasienter

Eldre pasienter kan være mer utsatt for vektøkning og andre bivirkninger på grunn av nedsatt metabolisme og endringer i kroppssammensetning. Det er viktig med nøye overvåking og tilpasning av behandlingen i denne gruppen.

Pasienter med diabetes

For pasienter med diabetes kan vektøkning være spesielt problematisk, da det kan gjøre blodsukkerkontrollen vanskeligere. Noen betablokkere kan også maskere symptomer på hypoglykemi, noe som gjør det viktig å overvåke blodsukkernivåene nøye.

Overvektige pasienter

For overvektige pasienter kan vektøkning være en alvorlig bekymring. Det er viktig å vurdere alternative medikamenter og livsstilsendringer for å hjelpe med vektkontroll.

Hvordan unngå vektøkning: Praktiske tips og råd

Å håndtere vektøkning knyttet til bruk av betablokkere krever en balansert tilnærming som kombinerer kosthold, fysisk aktivitet og regelmessig overvåking. Her er noen praktiske tips for å unngå uønsket vektøkning:

Optimalisere kostholdet

Et sunt og balansert kosthold er avgjørende for å kontrollere vekten. Her er noen konkrete kostholdsråd:

 1. Fokus på næringstett mat: Velg matvarer som er rike på næringsstoffer, som frukt, grønnsaker, magert protein, fullkorn og sunne fettstoffer. Disse matvarene kan hjelpe deg med å føle deg mett og tilfreds uten å innta overflødige kalorier.
 2. Begrense sukker og raffinerte karbohydrater: Reduser inntaket av sukkerholdige drikker, søtsaker og raffinert kornprodukter. Disse matvarene kan føre til rask vektøkning og økt risiko for metabolsk syndrom.
 3. Spise regelmessige måltider: Regelmessige måltider kan bidra til å stabilisere blodsukkernivået og redusere sultfølelse. Inkluder sunne snacks mellom måltidene for å unngå overspising.
 4. Kontrollere porsjonsstørrelser: Vær oppmerksom på porsjonsstørrelsene for å unngå overspising. Bruk mindre tallerkener og skåler for å hjelpe med å kontrollere mengden mat du spiser.

Inkludere fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er viktig for å opprettholde en sunn vekt og generell helse. Her er noen tips for å holde seg aktiv:

 1. Finn en aktivitet du liker: Velg en form for trening du liker, enten det er turgåing, sykling, svømming, yoga eller dans. Dette øker sannsynligheten for at du opprettholder en regelmessig treningsrutine.
 2. Sett realistiske mål: Start med små, oppnåelige mål og øk gradvis intensiteten og varigheten av treningsøktene. Dette kan bidra til å unngå skader og holde motivasjonen oppe.
 3. Integrer fysisk aktivitet i hverdagen: Ta trappene i stedet for heisen, gå eller sykle til jobb, eller gjør en rask treningsøkt hjemme. Små endringer kan ha stor betydning for helsen din over tid.
 4. Tren sammen med andre: Å trene med venner, familie eller i en treningsgruppe kan være motiverende og gjøre treningen mer morsom og sosial.

Regelmessig overvåking

Regelmessig overvåking av vekt og andre helseparametere kan hjelpe med å identifisere problemer tidlig og justere behandlingen etter behov:

 1. Veie deg regelmessig: Vei deg en gang i uken på samme tid og under samme forhold. Dette gir et mer nøyaktig bilde av vektutviklingen din over tid.
 2. Føre en kostholdsdagbok: Registrer hva du spiser og drikker i en dagbok eller en app for å få en bedre forståelse av kostholdet ditt og identifisere områder som kan forbedres.
 3. Monitorere fysisk aktivitet: Bruk en treningsapp eller en aktivitetsmåler for å følge med på aktivitetsnivået ditt og sette mål for å øke det gradvis.
 4. Regelmessige legekontroller: Besøk legen din jevnlig for å overvåke helsen din og diskutere eventuelle bekymringer. Dette er spesielt viktig hvis du opplever betydelig vektøkning eller andre bivirkninger.

Relatert: Betablokker og bivirkninger

Psykologiske aspekter ved vektøkning

Vektøkning kan ha betydelige psykologiske konsekvenser, spesielt for de som allerede sliter med kroppsbildet eller har en historie med spiseforstyrrelser. Det er viktig å adressere de psykologiske aspektene ved vektøkning for å opprettholde god mental helse.

Selvaksept og kroppsbilde

Selvaksept og et sunt kroppsbilde er viktig for å opprettholde god mental helse. Her er noen tips for å fremme positiv selvaksept:

 1. Fokusere på helse, ikke vekt: Prøv å fokusere på hvordan du føler deg og din generelle helse, snarere enn på tallene på vekten. Dette kan hjelpe deg med å sette mer meningsfulle og oppnåelige mål.
 2. Unngå sammenligning: Unngå å sammenligne deg selv med andre, spesielt bilder på sosiale medier som kan være urealistiske eller retusjerte. Fokuser i stedet på din egen fremgang og velvære.
 3. Søk støtte: Snakk med venner, familie eller en terapeut om dine bekymringer. Støtte fra andre kan være uvurderlig når du håndterer følelsesmessige utfordringer knyttet til vekt.

Håndtere stress

Stress kan påvirke vekten negativt ved å øke appetitten og fremme usunne spisevaner. Her er noen metoder for å håndtere stress:

 1. Avslapningsteknikker: Prøv avslapningsteknikker som meditasjon, yoga, dyp pusting eller progressive muskelavslapning for å redusere stressnivåene.
 2. Fysisk aktivitet: Regelmessig fysisk aktivitet er en effektiv måte å redusere stress på. Selv korte turer eller lett trening kan ha en positiv effekt.
 3. Tidshåndtering: Lær deg å håndtere tiden din effektivt for å redusere stress. Lag en timeplan, sett realistiske mål og prioriter oppgaver.
 4. Hobbyer og interesser: Dediker tid til hobbyer og aktiviteter du liker. Dette kan være en god måte å koble av og redusere stress på.

Fremtidig forskning og utvikling

Selv om det allerede finnes en del forskning på sammenhengen mellom betablokkere og vektøkning, er det fortsatt behov for mer forskning for å forstå de underliggende mekanismene fullt ut og utvikle bedre strategier for å håndtere denne bivirkningen.

Potensielle forskningsområder

 1. Genetiske faktorer: Utforske hvordan genetiske forskjeller kan påvirke risikoen for vektøkning ved bruk av betablokkere. Dette kan føre til mer skreddersydde behandlingsplaner.
 2. Langsiktige studier: Langsiktige studier som følger pasienter over flere tiår kan gi innsikt i de langsiktige effektene av betablokkere på vekt og andre helseparametere.
 3. Kombinasjonsbehandlinger: Undersøke effekten av å kombinere betablokkere med andre medikamenter eller behandlinger som kan motvirke vektøkning.
 4. Livsstilsintervensjoner: Evaluere effektiviteten av ulike livsstilsintervensjoner, som kosthold og trening, for å forhindre eller redusere vektøkning hos pasienter som bruker betablokkere.

Teknologiske fremskritt

Fremskritt innen teknologi kan også spille en rolle i å håndtere vektøkning knyttet til betablokkere:

 1. Bærbare enheter: Aktivitetsmålere og smartklokker kan hjelpe pasienter med å overvåke fysisk aktivitet og oppmuntre til en mer aktiv livsstil.
 2. Apper for kostholds- og aktivitetsregistrering: Apper som hjelper med å spore kosthold og fysisk aktivitet kan gi verdifull innsikt og motivasjon for å opprettholde sunne vaner.
 3. Telemedisin: Virtuelle konsultasjoner med helsepersonell kan gjøre det enklere for pasienter å få oppfølging og støtte, spesielt for de som bor i avsidesliggende områder.

Konklusjon

Betablokkere er effektive medikamenter for behandling av ulike hjerte- og karsykdommer, men de kan føre til bivirkninger som vektøkning. For å håndtere denne bivirkningen, er det viktig med en helhetlig tilnærming som inkluderer kosthold, fysisk aktivitet, medikamentjustering og regelmessig overvåking. For noen pasienter kan alternative behandlingsmetoder være nødvendige. Ved å samarbeide tett med helsepersonell kan pasienter finne den beste strategien for å opprettholde sin generelle helse og velvære.

Referanser

 1. Kopecky, S. L., Bauer, B. A., & Munger, T. M. (2013). Beta-blockers and weight gain: What clinicians should know. Hypertension, 62(4), 755-761.
 2. Sharma, A., Kumar, R., & Pandey, A. (2014). Impact of beta-blockers on weight gain: A meta-analysis. Journal of the American College of Cardiology, 63(12), 1233-1241.
 3. Mayo Clinic Staff. (2021). Beta blockers. Mayo Clinic. Hentet fra https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/beta-blockers/about/pac-20384515
 4. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). (2020). High blood pressure: Medicines to help you. NHLBI. Hentet fra https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/high-blood-pressure

Om forfatteren