ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Besvime av stress

Selv om årsaken til besvimelse ofte kan være mindre alvorlig, som stress, kan besvimelse også være et tegn på noe mer alvorlig.

Alvorlige årsaker

Besvimelse er vanligvis forårsaket av et midlertidig blodtrykksfall. I løpet av den korte perioden får ikke hjernen den blodstrømmen den trenger, og du mister bevisstheten. En alvorlig årsak til blodtrykksfallet kan være blødning, for eksempel i mage eller tarm, eller fra et brudd i kroppens hovedpulsåren, aorta. Flere forskjellige hjerteproblemer kan også senke blodtrykket midlertidig. Den ene er hjerteblokk, der hjertet slår for sakte for å pumpe nok blod. En uregelmessig rytme i hjertets viktigste pumpekamre, ventriklene, kan føre til at hjertet pumper blod mindre effektivt. Unormaliteter i en hjerteklaff, spesielt en avstivning av aortaklaffen, kan også forårsake et midlertidig tap av trykk.

Alle disse hjerteproblemene gir ofte symptomer som hjertebank (en følelse av at hjertet hopper over et slag eller slår veldig fort), pustebesvær eller tetthet i brystet. Hvis du har noen av disse symptomene, er det presserende at du kommer deg til sykehuset. En annen alvorlig årsak til et plutselig besvimelse, er et anfall, som er en unormalitet i hjernen, ikke relatert til blodtrykk. Noen anfall produserer dramatiske ristebevegelser og tap av bevissthet i lengre tid enn de fleste besvimelser. Imidlertid kan andre anfall være mer subtile og vanskelig å gjenkjenne som anfall.

Relatert: Plutselig følelse av å besvime

Besvime av stress

Noen ganger besvimelse er forårsaket av stimulering av vagusnerven, som kortvarig kan redusere både hjerterytmen og blodtrykket. Det kan oppstå hvis får blod, en injeksjon, hører dårlige nyheter eller til og med ler for hardt. Denne typen besvimelsesepisoder rammer ofte unge mennesker, men kan også forekomme hos eldre voksne. Rett før en person besvimer fra vasovagalt synkope, føler han eller hun ofte kvalm eller bryter ut i en kald svette.

Du kan miste bevisstheten bare et øyeblikk hvis blodtrykket synker når du står, en tilstand som kalles ortostatisk hypotensjon. Tyngdekraften trekker blodet midlertidig ned i venene på bena og føttene. Dette reduserer mengden blod som kommer tilbake til hjertet og som deretter kan pumpes til hjernen din. Medisiner, spesielt blodtrykksmedisiner, forårsaker ofte ortostatisk hypotensjon. Det samme gjelde for dehydrering, skjoldbrusk lidelser og nevrologiske tilstander som Parkinsons sykdom.

Relatert: Besvimelse uten forvarsel

Hva bør du gjøre

Hovedpoenget er at du trenger medisinsk evaluering hvis du besvimer, eller hvis du føler gjentatte ganger at du er i ferd med å besvime. Legg nøye merke til symptomer du husker før eller etter at du har besvimt. Be alle som kan ha sett deg besvime beskrive hva de så. All informasjon vil hjelpe legen med å stille en diagnose.

Om forfatteren

Legg inn kommentar