HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Beste underlag for å trene løping

Lær hvilke fordeler og ulemper det er med å løpe på ulike typer underlag, og få tips til hvilket underlag som er best når du trener løping.

Noe av det beste med løping er at du kan løpe hvor som helst, på nesten hva slags underlag. Alt du trenger er gode sko og treningstøy. Men hvilket underlag du løper på vil variere, og noen underlag er mer skånsomme å løpe på enn andre.

Hva som er det beste underlaget å løpe på vil nok variere fra løper til løper, men for å unngå overbelastning og skader, bør du variere med hvilket underlag du gjennomfører løpetreningen på, og unngå underlagene som er hardest.

I denne artikkelen vil du få en oversikt over forskjellige underlag du kan trene løping, og fordeler og ulemper med å løpe akkurat på dette underlaget.

Gress

På sitt beste om sommeren, er gress i parker, fotballbaner og enger noe av det mest naturlige underlaget du kan løpe på.

Fordeler med å løpe på gress er at det er mykt, og gjør at du får en naturlig støtdemping når du løper på det. Likevel må muskulaturen jobbe hardt, noe som vil bygge opp styrke. Du vil merke forskjellen når du går over til å løpe på hardere underlag. Flate partier er fine å gjennomfører fartstrening på.

Ulemper med å løpe på gress er at det kan være glatt når det er vått, og er du allergisk, er ikke løping på gress det beste alternativet. Det er ikke sikkert grunneiere synes det er greit at du løper på deres eiendom heller.

Likevel er gress noe av det mest skånsomme underlaget du kan løpe på, spesielt dersom du tidligere har vært skadet.

Skogsløyper

For å løpe i omgivelser som hele tiden skifter, med et mykt og skånsomt underlag, er skogsløyper og sti perfekt for løping. Løping i fjellterreng er også et godt alternativ, selv om underlaget kan være noe hardere.

Fordeler med å løpe på sti eller i løyper i skog og fjell er at terrenget hele tiden varierer. Du må variere på steg og steglengde hele tiden. I tillegg har disse løypene ofte mykt underlag. Denne kombinasjonen bidrar til at du bygger opp styrke i muskulaturen, samtidig som løping i terreng er skadeforebyggende.

Det er ikke mange ulemper med å løpe på dette underlaget, bortsett fra at du må være forsiktig så du ikke snubler i røtter eller steiner, og det er en viss fare for å tråkke over. I vått vær kan slike løyper være glatte og gjørmete.

Konklusjonen må likevel være at løping i variert terreng er noe det beste, samtidig som underlaget er skånsomt å løpe på. Å løpe ute i naturen er motiverende i seg selv, og gjør det enklere og mer motiverende å gjennomføre treningsøkta.

Jord

Jord er mykt å løpe på, og du kan veksle mellom å løpe på pløyde åkrer eller halmstubb på høsten. I vått vær er slikt underlag ofte for gjørmete å løpe på, og å løpe i en pløyd åker, øker faren for å tråkke over.

Fordelen med å løpe på jord er at underlaget reduserer risikoen for overbelastningsskader, og belastningen er mindre når du løper i nedoverbakke. Stier med jord som underlag er et godt alternativ.

Ulempen med å løpe på jord er at det fort blir gjørmete når det er vått vær, noe som også gjør det glatt. Bor du i byen, kan det være mer utfordrende å finne denne type underlag å trene på.

Kunstdekke

Flere og flere anlegg i Norge får tartandekke, som er løpebaner konstruert med syntetiske materialer. Dette er anlegg du bør bruke, om du har et i nærheten.

Fordelen med å løpe på kunstdekke er at det absorberer støt godt, og er relativt skånsomt for beina. Det er lett å måle hvor langt du løper, i og med at en runde er 400 meter.

Ulempen er at knær og hofter blir utsatt for mer belastning i svingene, og det kan til tider være lite motiverende å løpe mye på bane, runde etter runde.

Løpebaner er ideelle når du skal trene fart, men du bør ikke gjennomføre for mye løpetrening der, på grunn belastningen det er på knær og hofter.

Tredemølle

Å løpe på tredemølle er et godt innendørs alternativ for løpere. Fordeler med å løpe inne er at du kan løpe med perfekt temperatur året rundt, og du kan løpe med konstant fart når du trener løping med hard intensitet. Du kan også stille inn stigning på mølla, telle kalorier og til enhver tid se hvor langt du har løpt. Tredemøller absorberer også godt støt, og kan være skånsomt for beina. Du har heller ingen eksterne faktorer som påvirker løpingen, som vær og vind.

Ulemper ved å trene på tredemølle er at det kan være lite inspirerende å løpe lenge på mølle. Du mangler også det naturlige frasparket du har når du trener ute. Det kan være vanskelig å vite hvor du står formmessig etter at du har trent en hel vinter inne på tredemølle. Ofte når du begynner å trene ute, vil du finne ut at farten du greier å holde på en tredemølle, ikke nødvendigvis er synonymt med farten du greier å holde ute.

Løping på tredemølle kan være et alternativ til løping ute når det er glatt og iskaldt, og som en treningsøkt innimellom vanlig trening ute. Det kan også være hensiktsmessig å ta noen fartsøkter på mølle i løpet av en treningsperiode.

Asfalt

Asfalt er det underlaget mange løpere gjennomfører mye av løpetreningen sin på. Det er ikke det mykeste underlaget å løpe på, men det er vanskelig å unngå noe løping på dette underlaget, spesielt hvis du bor i en by.

Fordeler med å løpe på asfalt er at det noe av det raskeste underlaget du kan løpe på. Det er enkelt å måle opp distanser, og enkelt å holde en god rytme mens du løper.

Ulemper med løping på asfalt er at det er et hardt underlag og løpe på, og kan være belastende på kropp og muskulatur. Mye ensidig løping på asfalt øker risikoen for overbelastning og skader.

Løpetrening på asfalt er helt nødvendig dersom du trener for et løp på asfalt, men du bør så mye som mulig variere med andre, mykere underlag å løpe på.

Sand

Å løpe på sand er annerledes. Hvis sanden er myk og dyp er det veldig god trening for leggmuskulaturen, uten å løpe noen stor risk for skader. Løper du på stranden er en frisk bris og omgivelsene ren bonus.

Å løpe på sand muliggjør også barfotløping, og løping på dette underlaget gir god motstandstrening og styrker leggmuskulaturen.

Å løpe i myk sand kan øke risikoen for skader i akilles. Pass på at du ikke får gnagsår dersom du løper barfot.

Prøv å begrense løping på sand til kortere distanser, og ikke for ofte. Ujevnt fotfeste kan skape overbelastning i muskulaturen.

Betong

Betongdekke er ikke så utbredt i Norge, og er et av dekkene som gir størst belastning når du løper på det. Betong er omtrent 10 ganger hardere enn asfalt. Du bør i minst mulig grad løpe på betong. Løping på så hardt dekke øker risikoen for skader.

Snø

Å løpe på snø tvinger deg til å senke farten, som passer bra dersom du trener deg opp igjen etter en skade.

Ulemper med å løpe på is eller snø er at det er glatt. Å løpe på glatt føre kan også føre til at du løper med feil teknikk, at du spenner deg, som igjen kan bidra til at du pådrar overbelastningsskader.

Bruk joggesko med pigger for å unngå fall når du løper på is og snø.

Konklusjon

Vær bevisst på hvilke underlag du skal trene løping på. Ensidig trening på hardt underlag øker risikoen dramatisk for overbelastning og skader. Du skal variere med hvilket underlag du løper på, og hovedvekten av treningen bør bli gjennomført på mykere underlag. Det er også viktig at du varierer med terreng du løper i, og ikke bare gjennomfører trening i flate partier.

Relaterte artikler:

Løpetrening som forebygger skader og holder deg skadefri

10 tips for å forebygge skader ved løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Av Spurt

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet