Beste underlag for å trene løping

Lær hvilke fordeler og ulemper det er med å løpe på ulike typer underlag, og få tips til hvilket underlag som er best når du trener løping.

Noe av det beste med løping er at du kan løpe hvor som helst, på nesten hva slags underlag. Alt du trenger er gode sko og treningstøy. Men hvilket underlag du løper på vil variere, og noen underlag er mer skånsomme å løpe på enn andre.

Løping er en av de mest populære formene for trening verden over, og det er ikke uten grunn. Det krever lite utstyr, kan utføres nesten hvor som helst, og gir store helsefordeler. Men for å få mest mulig ut av løpingen og minimere risikoen for skader, er det viktig å velge riktig underlag å løpe på. Denne artikkelen vil dykke dypt inn i de forskjellige typer underlag, deres fordeler og ulemper, og hvordan de påvirker både ytelse og skaderisiko.

Når vi snakker om løping, tenker de fleste på asfalt, løpebaner eller kanskje stier i skogen. Men valget av underlag kan ha stor innvirkning på løpsopplevelsen og helsen din. Forskjellige underlag kan påvirke løperens biomekanikk, energiutnyttelse og skadefrekvens. For å kunne gi en helhetlig vurdering, vil denne artikkelen utforske de mest vanlige underlagene, inkludert asfalt, betong, tredemøller, grusveier, skogsstier, sand, og kunstgress.

Relatert: Løpetrening som forebygger skader og holder deg skadefri

Beste underlag for å trene løping

Hva som er det beste underlaget å løpe på vil nok variere fra løper til løper, men for å unngå overbelastning og skader, bør du variere med hvilket underlag du gjennomfører løpetreningen på, og unngå underlagene som er hardest.

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Gress

På sitt beste om sommeren, er gress i parker, fotballbaner og enger noe av det mest naturlige underlaget du kan løpe på.

Fordeler med å løpe på gress er at det er mykt, og gjør at du får en naturlig støtdemping når du løper på det. Likevel må muskulaturen jobbe hardt, noe som vil bygge opp styrke. Du vil merke forskjellen når du går over til å løpe på hardere underlag. Flate partier er fine å gjennomfører fartstrening på.

Ulemper med å løpe på gress er at det kan være glatt når det er vått, og er du allergisk, er ikke løping på gress det beste alternativet. Det er ikke sikkert grunneiere synes det er greit at du løper på deres eiendom heller.

Likevel er gress noe av det mest skånsomme underlaget du kan løpe på, spesielt dersom du tidligere har vært skadet.

Skogsløyper og -sti

For å løpe i omgivelser som hele tiden skifter, med et mykt og skånsomt underlag, er skogsløyper og sti perfekt for løping. Løping i fjellterreng er også et godt alternativ, selv om underlaget kan være noe hardere.

Fordeler med å løpe på sti eller i løyper i skog og fjell er at terrenget hele tiden varierer. Du må variere på steg og steglengde hele tiden. I tillegg har disse løypene ofte mykt underlag. Denne kombinasjonen bidrar til at du bygger opp styrke i muskulaturen, samtidig som løping i terreng er skadeforebyggende.

Det er ikke mange ulemper med å løpe på dette underlaget, bortsett fra at du må være forsiktig så du ikke snubler i røtter eller steiner, og det er en viss fare for å tråkke over. I vått vær kan slike løyper være glatte og gjørmete.

Konklusjonen må likevel være at løping i variert terreng er noe det beste, samtidig som underlaget er skånsomt å løpe på. Å løpe ute i naturen er motiverende i seg selv, og gjør det enklere og mer motiverende å gjennomføre treningsøkta.

Fordeler

Løping på skogsstier kan være en fantastisk opplevelse med mange helsemessige fordeler.

  1. Mykere underlag: Skogsstier har ofte et mykere underlag som gir god demping og reduserer belastningen på ledd og sener.
  2. Variasjon og utfordring: Terrenget på skogsstier er ofte variert med opp- og nedstigninger, noe som gir en mer helhetlig trening og utfordrer forskjellige muskelgrupper.
  3. Naturlig miljø: Å løpe i naturen kan redusere stress og øke mental velvære.

Ulemper

Selv om skogsstier har mange fordeler, er det også noen utfordringer å være klar over.

  1. Risiko for fall og skader: Ujevnt terreng, røtter og steiner kan øke risikoen for vridninger, fall og andre akutte skader.
  2. Væravhengig: Skogsstier kan bli gjørmete og glatte etter regn, noe som kan gjøre det vanskeligere å løpe trygt.
  3. Mindre tilgjengelighet: For de som bor i urbane områder, kan det være utfordrende å finne skogsstier i nærheten.

Jord

Jord er mykt å løpe på, og du kan veksle mellom å løpe på pløyde åkrer eller halmstubb på høsten. I vått vær er slikt underlag ofte for gjørmete å løpe på, og å løpe i en pløyd åker, øker faren for å tråkke over.

Fordelen med å løpe på jord er at underlaget reduserer risikoen for overbelastningsskader, og belastningen er mindre når du løper i nedoverbakke. Stier med jord som underlag er et godt alternativ.

Ulempen med å løpe på jord er at det fort blir gjørmete når det er vått vær, noe som også gjør det glatt. Bor du i byen, kan det være mer utfordrende å finne denne type underlag å trene på.

Kunstdekke

Flere og flere anlegg i Norge får tartandekke, som er løpebaner konstruert med syntetiske materialer. Dette er anlegg du bør bruke, om du har et i nærheten.

Fordelen med å løpe på kunstdekke er at det absorberer støt godt, og er relativt skånsomt for beina. Det er lett å måle hvor langt du løper, i og med at en runde er 400 meter.

Ulempen er at knær og hofter blir utsatt for mer belastning i svingene, og det kan til tider være lite motiverende å løpe mye på bane, runde etter runde.

Løpebaner er ideelle når du skal trene fart, men du bør ikke gjennomføre for mye løpetrening der, på grunn belastningen det er på knær og hofter.

Tredemølle

Å løpe på tredemølle er et godt innendørs alternativ for løpere. Fordeler med å løpe inne er at du kan løpe med perfekt temperatur året rundt, og du kan løpe med konstant fart når du trener løping med hard intensitet. Du kan også stille inn stigning på mølla, telle kalorier og til enhver tid se hvor langt du har løpt. Tredemøller absorberer også godt støt, og kan være skånsomt for beina. Du har heller ingen eksterne faktorer som påvirker løpingen, som vær og vind.

Ulemper ved å trene på tredemølle er at det kan være lite inspirerende å løpe lenge på mølle. Du mangler også det naturlige frasparket du har når du trener ute. Det kan være vanskelig å vite hvor du står formmessig etter at du har trent en hel vinter inne på tredemølle. Ofte når du begynner å trene ute, vil du finne ut at farten du greier å holde på en tredemølle, ikke nødvendigvis er synonymt med farten du greier å holde ute.

Løping på tredemølle kan være et alternativ til løping ute når det er glatt og iskaldt, og som en treningsøkt innimellom vanlig trening ute. Det kan også være hensiktsmessig å ta noen fartsøkter på mølle i løpet av en treningsperiode.

VINTEREN SKAL UT hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Fordeler

Tredemøller tilbyr en rekke fordeler som kan være attraktive for løpere, spesielt de som trener innendørs eller i områder med ugunstige værforhold.

  1. Kontrollert miljø: Tredemøller gir muligheten til å justere hastighet, stigning og ofte har dempende underlag som kan redusere belastningen på leddene.
  2. Redusert risiko for skader: Med et dempet løpebånd kan belastningen på knær og ankler reduseres, noe som kan hjelpe til med skadeforebygging.
  3. Fleksibilitet: Du kan trene uavhengig av værforhold, og det er enkelt å overvåke treningsdata som puls, hastighet og distanse.

Ulemper

Til tross for fordelene, kommer tredemøller med noen ulemper som kan påvirke løpeopplevelsen og treningsutbyttet.

  1. Mangel på variasjon: Løping på tredemølle kan bli monotont og mindre stimulerende enn utendørsløping, noe som kan påvirke motivasjonen.
  2. Biomekaniske forskjeller: Løping på tredemølle kan endre løpestilen din, da båndet beveger seg under deg. Dette kan påvirke muskelaktiveringen og løpsøkonomien.
  3. Plass og kostnad: Tredemøller kan være dyre og krever plass i hjemmet, noe som kan være en begrensning for noen.

Asfalt

Asfalt er det underlaget mange løpere gjennomfører mye av løpetreningen sin på. Det er ikke det mykeste underlaget å løpe på, men det er vanskelig å unngå noe løping på dette underlaget, spesielt hvis du bor i en by.

Fordeler med å løpe på asfalt er at det noe av det raskeste underlaget du kan løpe på. Det er enkelt å måle opp distanser, og enkelt å holde en god rytme mens du løper.

Ulemper med løping på asfalt er at det er et hardt underlag og løpe på, og kan være belastende på kropp og muskulatur. Mye ensidig løping på asfalt øker risikoen for overbelastning og skader.

Løpetrening på asfalt er helt nødvendig dersom du trener for et løp på asfalt, men du bør så mye som mulig variere med andre, mykere underlag å løpe på.

Fordeler

Asfalt er kanskje det mest vanlige underlaget for løpere, spesielt i urbane områder. Det er relativt jevnt og hardt, noe som gir en forutsigbar overflate å løpe på. Dette kan være en fordel for de som ønsker å fokusere på fart og effektivitet.

  1. Stabilitet og forutsigbarhet: Asfaltveier er som regel godt vedlikeholdt og gir en stabil løpeoverflate. Dette reduserer risikoen for vridninger og andre akutte skader.
  2. Tilgjengelighet: Asfaltveier er overalt, noe som gjør det enkelt å finne en passende løperute.
  3. Godt for fartstrening: På grunn av den harde og jevne overflaten, er asfalt ideelt for intervalltrening og tempoløp.

Ulemper

Selv om asfalt har mange fordeler, kommer det også med noen betydelige ulemper, spesielt når det gjelder skaderisiko.

  1. Høy skaderisiko: Den harde overflaten kan føre til høy belastning på ledd og sener, spesielt ved lange løp. Dette kan øke risikoen for belastningsskader som beinhinnebetennelse og løperkne.
  2. Mangel på demping: Asfalt gir lite naturlig demping, noe som kan være slitsomt for føttene og beina over tid.

Sand

Å løpe på sand er annerledes. Hvis sanden er myk og dyp er det veldig god trening for leggmuskulaturen, uten å løpe noen stor risk for skader. Løper du på stranden er en frisk bris og omgivelsene ren bonus.

Å løpe på sand muliggjør også barfotløping, og løping på dette underlaget gir god motstandstrening og styrker leggmuskulaturen.

Å løpe i myk sand kan øke risikoen for skader i akilles. Pass på at du ikke får gnagsår dersom du løper barfot.

Prøv å begrense løping på sand til kortere distanser, og ikke for ofte. Ujevnt fotfeste kan skape overbelastning i muskulaturen.

Fordeler

Løping på sand, spesielt langs stranden, har blitt populært for sin unike utfordring og de spesifikke fordelene det gir.

  1. Økt motstand: Sand gir en naturlig motstand som kan styrke beinmuskulaturen og forbedre utholdenheten.
  2. Lav belastning på ledd: Den myke overflaten gir utmerket demping, noe som reduserer belastningen på ledd og sener.
  3. Stabilitetstrening: Løping på sand utfordrer stabiliseringsmusklene og forbedrer balansen.

Ulemper

Selv om løping på sand har mange fordeler, er det også noen betydelige ulemper.

  1. Økt skaderisiko: Den ustabile overflaten kan øke risikoen for vridninger og muskelbelastninger.
  2. Høy energikostnad: Løping på sand krever mer energi, noe som kan være utmattende, spesielt for nybegynnere.
  3. Begrenset tilgjengelighet: Ikke alle har tilgang til sandstrender eller sandbaner for regelmessig trening.

Betong

Betongdekke er ikke så utbredt i Norge, og er et av dekkene som gir størst belastning når du løper på det. Betong er omtrent 10 ganger hardere enn asfalt. Du bør i minst mulig grad løpe på betong. Løping på så hardt dekke øker risikoen for skader.

Fordeler

Betong brukes ofte i urbane miljøer, som fortau og plasser. Det er enda hardere enn asfalt, men har noen få fordeler.

  1. Holdbarhet og stabilitet: Betong er ekstremt slitesterkt og gir en jevn løpeflate.
  2. Godt vedlikehold: Fortau av betong er ofte godt vedlikeholdt, noe som reduserer risikoen for å snuble eller skade seg på ujevnt underlag.

Ulemper

Den største ulempen med betong er dens ekstreme hardhet, som kan ha alvorlige konsekvenser for løpernes helse.

  1. Ekstrem hardhet: Betong er et av de hardeste underlagene å løpe på, noe som gir minimal demping og kan føre til høy belastning på ledd og muskler.
  2. Økt risiko for belastningsskader: På grunn av den høye belastningen på kroppen, er løping på betong assosiert med en økt risiko for skader som plantar fasciitt og stressfrakturer.

Få de beste tilbudene til knallpriser hos MILRAB!  – HANDLE NÅ >> 🔥

Snø

Å løpe på snø tvinger deg til å senke farten, som passer bra dersom du trener deg opp igjen etter en skade.

Ulemper med å løpe på is eller snø er at det er glatt. Å løpe på glatt føre kan også føre til at du løper med feil teknikk, at du spenner deg, som igjen kan bidra til at du pådrar overbelastningsskader.

Bruk joggesko med pigger for å unngå fall når du løper på is og snø.

Relatert: 10 tips for å forebygge skader ved løping

Sammenligning og konklusjon

Valg av løpeunderlag er en viktig faktor for å optimalisere løpsopplevelsen og minimere skaderisikoen. Tabellen nedenfor gir en sammenligning av de forskjellige underlagene basert på nøkkelkriterier som demping, tilgjengelighet, skaderisiko og bruksmuligheter.

UnderlagDempingTilgjengelighetSkaderisikoBruksmuligheter
AsfaltLavHøyModeratFartstrening, byområder
BetongSvært lavHøyHøyByområder
TredemøllerJusterbarModeratLavInnendørs trening
GrusveierModeratLavLavLandlige områder
SkogsstierHøyLavModeratNaturopplevelser
SandSvært høyLavModeratStrandtrening
KunstgressModeratLavLavSportsanlegg

Det er viktig å variere underlaget for å få en allsidig trening og redusere risikoen for belastningsskader. Løpere bør også lytte til kroppen sin og tilpasse treningen etter individuelle behov og eventuelle skader.

Anbefalinger for løpere

  1. Variasjon er nøkkelen: Bytt mellom ulike underlag for å redusere belastningen på spesifikke muskelgrupper og ledd.
  2. Skadeforebygging: Kombiner løping på harde og mykere underlag for å balansere mellom ytelse og skadeforebygging.
  3. Skotøy: Bruk passende løpesko for hvert underlag. For eksempel, terrengløpesko for skogsstier og lettvektssko for asfalt.
  4. Lytt til kroppen: Ta hensyn til smerter og ubehag, og juster treningen deretter.

Ved å følge disse retningslinjene kan løpere maksimere fordelene ved treningen samtidig som de minimerer risikoen for skader. Uansett hvilket underlag du velger, er nøkkelen å finne en balanse som fungerer for deg og dine treningsmål.

Referanser

  1. Alentorn-Geli, E., Myer, G. D., Silvers, H. J., Samitier, G., Romero, D., Lázaro-Haro, C., & Cugat, R. (2009). Prevention of non-contact anterior cruciate ligament injuries in soccer players. Part 1: Mechanisms of injury and underlying risk factors. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy, 17(7), 705-729.
  2. Daoud, A. I., Geissler, G. J., Wang, F., Saretsky, J., Daoud, Y. A., & Lieberman, D. E. (2012). Foot strike and injury rates in endurance runners: a retrospective study. Medicine and Science in Sports and Exercise, 44(7), 1325-1334.
  3. Kulmala, J. P., Avela, J., Pasanen, K., & Parkkari, J. (2013). Forefoot strikers exhibit lower running-induced knee loading than rearfoot strikers. Medicine and Science in Sports and Exercise, 45(12), 2306-2313.
  4. Taunton, J. E., Ryan, M. B., Clement, D. B., McKenzie, D. C., Lloyd-Smith, D. R., & Zumbo, B. D. (2002). A retrospective case-control analysis of 2002 running injuries. British Journal of Sports Medicine, 36(2), 95-101.

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Close the CTA
Close the CTA