Begynne å jogge

I denne artikkelen vil vi se nærmere på strategiene for å komme i gang med jogging, samt tips for å opprettholde motivasjonen og unngå skader.

Å begynne å jogge kan virke som en overveldende oppgave for mange. Men med riktig tilnærming og et solid grunnlag, kan jogging bli en givende og helsebringende aktivitet. I denne artikkelen vil vi utforske trinnene og strategiene for å komme i gang med jogging, samt tips for å opprettholde motivasjonen og unngå skader.

Starte å jogge

Hva som er som er treningsbakgrunnen vil helt sikkert variere. Det kan være at du har liten eller trening fra før av, eller at du går tur jevnlig. Kanskje har du prøvd deg på jogging fra før, men har vært litt av og på uten at det har blitt regelmessig trening av det. Uansett hva som er treningsgrunnlaget eller bakgrunnen din, så er jogging en smart og effektiv måte å komme i form på.

Begynne å jogge med et mål i sikte

Dersom du har et mål med joggingen, kan det gjøre det mye enklere å motivere seg for treningen. Sett deg et realistisk, men på samme tid et ambisiøst, tidsbestemt mål. Å ha som mål å bli i bedre form kan være et mål, men hvordan skal du vite når du er i bedre form? Vær konkret i hva du ønsker å oppnå med å begynne å jogge. Det kan være at du skal greie å jogge sammenhengende i 5 km, eller at du ønsker å gå ned et antall kg til en bestemt dato.

Begynne å jogge med utgangspunkt i eget formnivå

Trene jogging med med utgangspunkt i eget formnivå, ikke utfra en oppfatning om hvor langt eller hvor fort du tror du må jogge. Treningen skal være lystbetont, og det gjør du best ved å trene på en måte som er i takt med hva du tåler fysisk og mentalt.

Begynne å jogge etter intensitet ikke fart

Når starter å jogge skal du gjøre det etter intensitet ikke fart. Jogger du etter fart er det fort gjort at du trener med alt for hard intensitet. Å trene med for hard intensitet kan være demotiverende når du akkurat har begynt å trene, og også øke risikoen for at du blir skadet. Du skal jogge med lav intensitet, og betyr det at du må gå og jogge den første tiden, så gjøre du det. Etter hvert når du blir i bedre form, kan du jogge stadig lenger og gå mindre.

Relatert: Hvordan bli en jogger

Fordeler med jogging

Før vi ser nærmere på hvordan du kan begynne å jogge, la oss utforske noen av fordelene ved denne formen for trening:

 1. Bedre hjerte- og lungekapasitet: Regelmessig jogging kan forbedre kardiovaskulær helse ved å styrke hjertet og lungene.
 2. Vektkontroll: Jogging er en effektiv måte å forbrenne kalorier på, og kan bidra til å opprettholde eller nå en sunn vekt.
 3. Mental velvære: Fysisk aktivitet som jogging kan redusere stressnivået, forbedre humøret og øke følelsen av velvære.
 4. Styrket muskler og bein: Jogging involverer flere muskelgrupper, noe som bidrar til å styrke både muskler og bein.

Forberedelser før du begynner

Før du begynner å jogge, er det viktig å ta hensyn til din nåværende helsestatus og konsultere legen din hvis nødvendig. Her er noen forberedende trinn du bør vurdere:

 • Invester i riktig utstyr: Et par gode løpesko som passer godt til føttene dine er avgjørende for å unngå skader. Du kan også vurdere å kjøpe komfortabelt og pustende treningstøy.
 • Sett realistiske mål: Bestem deg for hva du ønsker å oppnå med joggingen din, enten det er å gå ned i vekt, forbedre utholdenheten eller bare nyte tiden ute.
 • Start gradvis: Ikke press deg selv for hardt i begynnelsen. Begynn med å gå eller jogge i korte intervaller, og øk gradvis intensiteten etter hvert som du blir mer komfortabel.

Trinn for å begynne å jogge

Når du har gjort forberedelsene, er du klar til å begynne å jogge. Her er noen trinn du kan følge:

 1. Oppvarming: Start alltid med en lett oppvarming for å forberede kroppen din på trening. Dette kan inkludere dynamiske strekkøvelser eller en kort spasertur.
 2. Gå-jogg-intervaller: Begynn med å gå i noen minutter for å varme opp, og deretter gå over til å jogge i noen få minutter. Gjenta denne syklusen flere ganger, og øk gradvis lengden på joggeintervallene mens du reduserer gåintervallene.
 3. Fokuser på teknikk: Hold en oppreist holdning, land mykt på føttene og prøv å opprettholde en jevn rytme. Unngå å overstride eller slå hælen hardt ned i bakken.
 4. Lytt til kroppen din: Vær oppmerksom på eventuelle tegn på ubehag eller smerte under joggingen. Hvis du opplever smerter, bør du stoppe og hvile. Det er viktig å lytte til kroppen din for å unngå skader.
 5. Avkjøling og strekking: Etter joggeturen, gå ned tempoet gradvis og avslutt med noen rolige strekkøvelser for å øke fleksibiliteten og redusere muskelspenninger.

Tips for å opprettholde motivasjonen

For å opprettholde en jevn treningsrutine, er det viktig å holde motivasjonen oppe. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å holde deg på sporet:

 • Finn en treningspartner: Å trene med en venn eller familiemedlem kan gjøre treningen mer sosial og morsom.
 • Variér rutinen: Prøv å variere løyper og treningsøkter for å unngå kjedsomhet og utfordre kroppen på nye måter.
 • Sett deg små mål: Del store mål opp i mindre delmål som er oppnåelige på kort sikt. Dette kan bidra til å opprettholde motivasjonen mens du arbeider mot større prestasjoner.
 • Belønn deg selv: Etter å ha nådd et mål, unn deg selv en liten belønning som kan fungere som motivasjon for å fortsette.

Relatert: Treningseffekt når du jogger

Forebygging av skader

For å unngå skader under jogging, er det viktig å ta noen forholdsregler:

 • Innfør tøying og styrketrening: Å styrke musklene rundt knær, hofter og ankler kan bidra til å forhindre skader og forbedre løpeteknikken din.
 • Øk gradvis: Ikke øk treningsmengden for raskt. Gi kroppen din tid til å tilpasse seg økt aktivitet for å unngå overbelastningsskader.
 • Lytt til kroppens signaler: Ignorer ikke smerter eller ubehag. Ta deg tid til å hvile og søk profesjonell hjelp hvis nødvendig.

Kosthold og hydrering

I tillegg til trening er kosthold og hydrering avgjørende faktorer for å opprettholde energinivået og støtte kroppens restitusjon. Her er noen tips for et balansert kosthold og tilstrekkelig hydrering:

 • Spis før og etter trening: Ha et lett måltid eller snacks med et balansert forhold av karbohydrater og proteiner før du jogger for å gi kroppen energi. Etter trening, fyll på med et nærende måltid for å hjelpe musklene med å komme seg og gjenoppbygge seg.
 • Drikk nok vann: Hydrering er avgjørende for god ytelse og restitusjon. Sørg for å drikke tilstrekkelig med vann før, under og etter trening for å erstatte tapte væsker og opprettholde optimal hydrering.

Utfordringer og hva du kan gjøre

Selv om jogging har mange fordeler, kan det også være utfordrende å komme inn i en regelmessig treningsrutine. Her er noen vanlige utfordringer og løsninger:

 • Manglende motivasjon: Hvis du sliter med å finne motivasjon til å jogge, prøv å variere treningsrutinen din, sett deg små mål eller finn en treningspartner for å holde deg ansvarlig.
 • Tidsbegrensninger: Hvis du har en travel timeplan, kan det være vanskelig å finne tid til trening. Prøv å planlegge økter på forhånd, og vær fleksibel med treningstidene dine for å passe dem inn i timeplanen din.
 • Mangel på komfort: Noen mennesker kan føle seg ukomfortable eller selvbevisste når de jogger utendørs. Hvis dette er tilfelle, kan du vurdere å jogge på mindre trafikkerte stier eller prøve en innendørs alternativ som tredemølle.

Opprettholde fremgang

Etter å ha kommet i gang med jogging, er det viktig å opprettholde fremgangen din og fortsette å utfordre deg selv. Her er noen tips for å holde deg på rett spor:

 • Variér treningsrutinen: Legg til variasjon i treningsrutinen din ved å prøve nye løyper, inkludere bakketrening eller legge til intervalltrening for å utfordre kroppen på nye måter.
 • Sett deg nye mål: Etter hvert som du når dine opprinnelige mål, sett deg nye og utfordrende mål for å holde deg motivert og engasjert.
 • Lytt til kroppen din: Selv om det er viktig å pushe deg selv, er det også viktig å lytte til kroppens signaler og gi den tid til å hvile og komme seg etter harde økter.

Relatert: Hvor fort jogger man

Konklusjon

Å begynne å jogge kan virke som en stor utfordring, men med riktig tilnærming og dedikasjon, kan det være en givende og helsebringende aktivitet. Ved å følge trinnene og tipsene som er diskutert i denne artikkelen, kan du komme i gang med jogging på en trygg og effektiv måte, og oppleve fordelene ved regelmessig trening. Så ta det første steget i dag og begynn din reise mot en sunnere og mer aktiv livsstil gjennom jogging!

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar