Basistrening om høsten

Basistrening om høsten. Lær mer om hva du kan trene og hvordan du skal komme i gang med basistrening om høsten.

Basistreningen starter om høsten

Selv når det ikke blir konkurrert mye i løpet av sesong, kjenner mange løpere det i kroppen når høsten kommer, og sesongen endelig er over. Har du i tillegg avsluttet med en langdistanse om høsten, kjenner du det. Da er det godt å tenke på at du skal starte opp igjen med basistrening, og kan det ha litt friere med tanke på hvordan du trener.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan komme i gang med basistrening om høsten.

Basistrening om høsten for løpere

Basistrening er enkelt fortalt trening du gjennomfører for å bygge din aerobe kapasitet som løper. Det gjør du for så vidt gjennom hele året, men basistreningen du starter opp med om høsten og fortsetter med utover vinteren, vil være enda mer rettet mot å bygge din aerobe kapasitet. Fordi alle løpere har veldig begrenset anaerob kapasitet, vil målet alltid være å øke aerob kapasitet, og det er her hoveddelen av treningen du starter opp med om høsten bør være rettet inn mot. Du bør ha en gradvis økning i treningsmengde gjennom hele vinteren, og hoveddelen av denne treningen bør være med lav intensitet. Du bør også gjennomføre flere langturer hver uke, med varierende lengde. Når du har trent en stund kan det være at du kan trene en langtur på 2-3 timer, mens du trener 1-2 langturer på 90 minutter.

Fartstrening som en del av basistreningen om  høsten

Det er en vanlig misforståelse at basistrening ikke skal inkludere fartsøkter med høyere intensitet. Selv om denne treningen ikke har hovedfokus, er det likevel viktig å trene fart for å opprettholde farten i beina. Fartsøkninger og bakkeintervaller er viktig i basistreningen, men det finnes også andre måter å trene løping på som vil øke ditt formnivå og utholdenhet.

Progressiv løping der du gradvis øker farten fra lav til moderat og høy intensitet, er en effektiv måte å trene opp fart på. Det er også en fin måte å trene opp evnen til å holde riktig fart gjennom et løp. Tempotrening forbedrer kroppens evne til å holde tilbake melkesyre. I praksis betyr det at du trener deg opp i å holde en høyere fart over et lenger tidsrom. Fartslek med fartsøkninger på alt fra sekunders varighet opp mot 5 minutters varighet, med 1-3 minutters rolig jogg mellom hvert intervall. Uten å inkludere raskere løpeøkter i basistreningen vil du som løper i mindre grad forbedre løpsøkonomien, og vil ikke være så godt forberedt til de hardere treningsøktene som kommer senere i treningsperioden.

Basistrening om høsten

Basistrening er ideelt å starte opp med om høsten etter en lang sesong. Du har litt mer slakk i treningsprogrammet, og det gjør ikke noe om du ikke alltid følger opplegget slavisk. Utover vinteren passer det også bra at det er mindre fartstrening, når det er is og snø som gjør føret glatt. Det er likevel vil viktig at du også i perioden med basistreningen gjennomfører fartstrening ukentlig, gjerne også motbakkeintervall når det er mulig. Øk treningsmengden og langturene jevnt og trutt utover høsten, og videre utover vinteren, for å bygge solid treningsgrunnlag frem mot vårparten.

Relaterte artikler:

Løping om høsten

Basistrening for løping om vinteren

Om forfatteren

Legg inn kommentar