20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

B12 mangel konsekvenser

Vitamin B12, også kjent som kobalamin, er et viktig vannløselig vitamin. Lær mer om hva som skjer når du har mangel på B12.

B12 spiller en viktig rolle i produksjonen av dine røde blodlegemer og DNA, samt at nervesystemet fungerer som det skal. Vitamin B12 finnes naturlig i animalsk mat, inkludert kjøtt, fisk, fjærfe, egg og meieriprodukter. Imidlertid kan det også finnes i produkter beriket med B12, for eksempel noen varianter av brød og plantebasert melk. Dessverre er B12-mangel vanlig, spesielt hos eldre. Du er i fare for mangel hvis du ikke får i deg nok gjennom kostholdet eller ikke er i stand til å absorbere nok av maten du spiser.

Personer med risiko for B12-mangel inkluderer:

  • Eldre
  • De som har blitt operert som fjerner den delen av tarmen som absorberer B12
  • Folk på stoffet metformin for diabetes
  • Folk som følger et strengt vegansk kosthold
  • De som tar langvarige syrenøytraliserende medisiner mot halsbrann

Det kan ta flere år før du får symptomer på vitamin B12-mangel, og å diagnostisere det kan være komplisert. En B12-mangel kan noen ganger forveksles med folatmangel. Lave nivåer av B12 får folatnivået til å synke. Imidlertid, hvis du har en B12-mangel, kan korrigering av lave folatnivåer bare maskere mangelen og ikke løse det underliggende problemet.

Her er 9 tegn og symptomer på en sann vitamin B12-mangel.

Blek og gulaktig hud

Hvis du har en B12-mangel, kan huden din virke blek eller gulsott.

Tretthet og utmattelse

Når du har mangel på B12, er ikke kroppen i stand til å produsere nok røde blodlegemer til effektivt å transportere oksygen gjennom kroppen din. Dette kan få deg til å føle deg trøtt og svak.

  • Stikkende og prikkende følelse

B12 spiller en viktig rolle i produksjonen av myelin, som isolerer nervene dine og er kritisk for nervesystemets funksjon. Et vanlig tegn på potensiell nerveskade ved B12-mangel er en stikkende og prikkende følelse.

Dårlig koordinasjon og balanse

Skadene forårsaket av langvarig, ubehandlet B12-mangel kan påvirke balansen din og føre til endringer i måten du går og beveger deg på.

Hoven tunge

Et tidlig tegn på B12-mangel kan være en rød og hovent tunge. Denne tilstanden er kjent som glossitt.

Svimmel og andpusten

Anemi forårsaket av vitamin B12-mangel kan føre til at noen mennesker blir andpusten og svimmel. Dette skjer når kroppen ikke klarer å transportere nok oksygen til alle cellene.

Synsforstyrrelser

I sjeldne tilfeller kan nervesystemskader forårsaket av B12-mangel påvirke synsnerven. Dette kan føre til uklart eller forstyrret syn.

Humørsvingninger

Noen mennesker med B12 kan vise tegn på deprimert humør eller tilstander preget av en nedgang i hjernefunksjonen, for eksempel demens.

Høy temperatur

I svært sjeldne tilfeller kan ett symptom på B12-mangel være høy temperatur.

Vitamin B12-mangel er vanlig og kan presentere seg på forskjellige måter, noe som gjør det vanskelig å identifisere. Hvis du er i fare og har noen av symptomene ovenfor, snakk med legen din. For de fleste bør en B12-mangel være lett å forhindre ved å sikre at du får nok B12 gjennom kostholdet ditt.

Relaterte artikler:

Mat med B12

B12 mangel og overvekt

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!