B12 mangel konsekvenser

Vitamin B12, også kjent som kobalamin, er et viktig vannløselig vitamin. Lær mer om hva som skjer når du har mangel på B12.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

B12 spiller en viktig rolle i produksjonen av dine røde blodlegemer og DNA, samt at nervesystemet fungerer som det skal. Vitamin B12 finnes naturlig i animalsk mat, inkludert kjøtt, fisk, fjærfe, egg og meieriprodukter. Imidlertid kan det også finnes i produkter beriket med B12, for eksempel noen varianter av brød og plantebasert melk. Dessverre er B12-mangel vanlig, spesielt hos eldre. Du er i fare for mangel hvis du ikke får i deg nok gjennom kostholdet eller ikke er i stand til å absorbere nok av maten du spiser.

Personer med risiko for B12-mangel inkluderer:

  • Eldre
  • De som har blitt operert som fjerner den delen av tarmen som absorberer B12
  • Folk på stoffet metformin for diabetes
  • Folk som følger et strengt vegansk kosthold
  • De som tar langvarige syrenøytraliserende medisiner mot halsbrann

Det kan ta flere år før du får symptomer på vitamin B12-mangel, og å diagnostisere det kan være komplisert. En B12-mangel kan noen ganger forveksles med folatmangel. Lave nivåer av B12 får folatnivået til å synke. Imidlertid, hvis du har en B12-mangel, kan korrigering av lave folatnivåer bare maskere mangelen og ikke løse det underliggende problemet.

Her er 9 tegn og symptomer på en sann vitamin B12-mangel.

Blek og gulaktig hud

Hvis du har en B12-mangel, kan huden din virke blek eller gulsott.

Tretthet og utmattelse

Når du har mangel på B12, er ikke kroppen i stand til å produsere nok røde blodlegemer til effektivt å transportere oksygen gjennom kroppen din. Dette kan få deg til å føle deg trøtt og svak.

  • Stikkende og prikkende følelse

B12 spiller en viktig rolle i produksjonen av myelin, som isolerer nervene dine og er kritisk for nervesystemets funksjon. Et vanlig tegn på potensiell nerveskade ved B12-mangel er en stikkende og prikkende følelse.

Dårlig koordinasjon og balanse

Skadene forårsaket av langvarig, ubehandlet B12-mangel kan påvirke balansen din og føre til endringer i måten du går og beveger deg på.

Hoven tunge

Et tidlig tegn på B12-mangel kan være en rød og hovent tunge. Denne tilstanden er kjent som glossitt.

Svimmel og andpusten

Anemi forårsaket av vitamin B12-mangel kan føre til at noen mennesker blir andpusten og svimmel. Dette skjer når kroppen ikke klarer å transportere nok oksygen til alle cellene.

Synsforstyrrelser

I sjeldne tilfeller kan nervesystemskader forårsaket av B12-mangel påvirke synsnerven. Dette kan føre til uklart eller forstyrret syn.

Humørsvingninger

Noen mennesker med B12 kan vise tegn på deprimert humør eller tilstander preget av en nedgang i hjernefunksjonen, for eksempel demens.

Høy temperatur

I svært sjeldne tilfeller kan ett symptom på B12-mangel være høy temperatur.

Vitamin B12-mangel er vanlig og kan presentere seg på forskjellige måter, noe som gjør det vanskelig å identifisere. Hvis du er i fare og har noen av symptomene ovenfor, snakk med legen din. For de fleste bør en B12-mangel være lett å forhindre ved å sikre at du får nok B12 gjennom kostholdet ditt.

Relaterte artikler:

Mat med B12

B12 mangel og overvekt

Om forfatteren