Avhengig av sukker

0
28
Avhengig av sukker
Foto: Rod Long - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

Forskere er enige om at sukker kan være like avhengighetsskapende som kokain. Her er sannheten om sukkeravhengighet og hvordan du kan temme søtsuget.

Sukkeravgiftning – hype eller håp?

Et trendy sukkeravgiftningsdiett lover å bli kvitt søtsuget ditt og hjelpe deg med å gå ned i vekt. Men fungerer det? Her er sannheten om sukkerbehov og hvordan du kan temme søtten din.

Kan du virkelig bli avhengig av sukker?

Noen mennesker bruker sukkerholdige matvarer på måter som ikke er sunne, selv om det kanskje ikke er en faktisk avhengighet. Noen tegn; Du higer etter sukker, mister kontrollen og spiser mer enn du planla.

Hjernen din på sukker

Sukker gir drivstoff til hver celle i hjernen. Hjernen din ser også sukker som en belønning, noe som får deg til å ønske mer av det. Hvis du ofte spiser mye sukker, forsterker du belønningen, noe som kan gjøre det vanskelig å bryte ut av vanen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Raske sukkertopper

Hvorfor får du et rush når du spiser godteri etter middag eller foran tv på kvelden? Sukkeret – kalt et enkelt karbohydrat – blir raskt omgjort til glukose i blodet ditt. Blodsukkernivået øker. Enkle karbohydrater finnes også i frukt, grønnsaker og meieriprodukter. Men disse har fiber og protein som bremser prosessen. Sirup, brus, sukkertøy og raffinert sukker gjør det ikke.

… og sukkernedturer

Kroppen din trenger å flytte glukose ut av blodet og inn i cellene for å få energi. For å gjøre dette lager bukspyttkjertelen insulin, et hormon. Som et resultat kan blodsukkernivået ditt plutselig synke. Denne raske endringen i blodsukkeret gjør at du føler deg slapp og skjelven og søker etter flere søtsaker for å få opp blodsukkernivået. Så godteriet du spiste har bare gitt deg enda mer søtsug.

Stivelse kan ha lignende effekt som sukker

Har du en trang til etter å spise bagels, chips eller pommes frites? Disse stivelsesholdige matvarene er komplekse karbohydrater som kroppen bryter ned i enkle sukkerarter. Spist uten annen fiber- eller proteinrik mat, kan stivelse få blodsukkeret til å øke og krasje, ikke ulikt sukkerholdige matvarer. Hvit ris og hvitt mel har den samme effekten. Sterkt raffinert stivelse som hvitt brød, kringler, kjeks og pasta er blant verstingene.

Fungerer sukkeravgiftende dietter?

Kan du bryte sukkervanen din ved å kutte ut alt sukker? Noen sukkeravgiftningsplaner oppfordrer deg til å unngå alle søtsaker. Det betyr all frukt, meieriprodukter og raffinerte korn. Tanken er å rense systemet ditt for sukker. Kostholdsendringer som dette er for drastiske å opprettholde over tid. Å kutte ut alt sukker øker sannsynligheten for at du raskt faller tilbake til gamle vaner

Omskolere smaksløkene dine

Du trenger ikke sukker så mye som du tror du gjør. Faktisk kan du trene smaksløkene dine til å nyte ting som ikke er så søte. Prøv å kutte ut én søt mat fra kostholdet ditt hver uke, for eksempel dessert etter middagen. Begynn å ha mindre sukker i kaffen eller frokostblandingen. Over tid vil du redusere behovet for sukkersmaken.

Velg sunne søtsaker

Du trenger ikke å kutte ut alt sukker. Bare få det fra andre kilder. Prøv friske bær eller frukt på havregryn i stedet for sukker. Prøv frukt som er tørket, frossen eller hermetisert (uten for mye tilsatt sukker). Et glass fettfattig melk eller yoghurt med lite sukker kan hjelpe.

Et lite steg om gangen

Hvis du gjør små, enkle endringer i kostholdet ditt, er det enklere å opprettholde på sikt. Start med å spise mer frukt og grønnsaker. Drikk mer vann. Sjekk matetiketter, og velg de som ikke har mye sukker. Kutt ut litt sukker fra kostholdet hver uke. Etter noen uker vil du bli overrasket over hvor lite du savner det.

Spis mer protein

Å spise protein er en enkel måte å dempe sukkerbehov på. Mat med høyt proteininnhold fordøyes saktere, slik at du føler deg mett lenger. Protein får ikke blodsukkeret til å øke slik raffinerte karbohydrater og sukker gjør. Velg proteiner som mager kylling, yoghurt med lite fett, egg, nøtter eller bønner.

Fyll på med fiber

Fiber hjelper til med å bekjempe søtsuget på mange måter. For det første holder det deg mett. Fiberrik mat gir deg også mer energi. Fordi de ikke øker blodsukkeret ditt, er det ingen krasj etter måltidet. Velg frukt, grønnsaker og fullkorn. Eller smør litt peanøttsmør på et eple for en protein / fiberkombinasjon.

Trene mer

Trening kan hjelpe til med å redusere sukkerbehovet og endre måten du spiser. Du begynner å føle deg bedre og vil naturlig ha sunnere mat. Gjør det du liker, for eksempel å løpe, gå, sykle eller svømme. Start gradvis, og jobb deg opp mot minst 150 minutter fordelt over hele uken.

Begrens også de ‘sunt’ sukker

Honning og brunt sukker kan høres sunt ut. Men sukker er sukker. Enten det kommer fra bier eller sukkerrør, kan det føre til at blodsukkeret øker. Honning og uraffinert sukker inneholder litt mer næringsstoffer, men kaloriene deres teller fortsatt.

Hvor mye sukker er for mye?

Hvis du er som de fleste i Norge, spiser du 19 ts eller mer tilsatt sukker om dagen. Det gir opptil 285 kalorier, som helseeksperter sier er altfor mye. Hvor mye sukker skal du spise? Det er ikke anbefalt mer enn 6 ts daglig for kvinner. Det er omtrent 100 kalorier. Menn skal ha maksimalt 9 ts. Det er omtrent 150 kalorier.

Relaterte artikler:

Hvordan kutte ut sukker

Trøtt av sukker

Annonse fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!