Autoimmune sykdommer og stress

0
334
Autoimmune sykdommer og stress
Artikkelen fortsetter under annonsen fra MILRAB

GARMIN

Fenix 5 Plus Sapphire

Carbon!

DU SPARER KR 4 500,-

9 499,-

4 999,-

En ny studie har sett på muligheten for at stress kan forårsake autoimmune sykdommer. Lær mer om autoimmune sykdommer og stress.

En studie har sett på muligheten for at stress kan forårsake autoimmun sykdom, for eksempel lupus eller revmatoid artritt, fordi den fant en høyere forekomst av autoimmune sykdommer blant mennesker som tidligere hadde diagnosen stressrelaterte lidelser.

Hva er autoimmun sykdom?

Dette er fascinerende og mystiske forhold der kroppens immunforsvar angriper sitt eget vev. Det finnes mange autoimmune sykdommer. Noe av det mest kjente er revmatoid artritt, psoriasis, multippel sklerose og type 1-diabetes. I noen tilfeller er en tilstand merket «autoimmun» basert på konvensjonell visdom eller ekspertkonsensus snarere enn vitenskap. Begrepet “autoimmun” har blitt brukt løst om enhver tilstand med ukjent årsak der betennelse er til stede eller immunforsvaret ser ut til å være aktivt. Men en infeksjon kan gjøre det samme. Så kanskje noen av disse tilstandene som nå anses for å være autoimmune, viser seg å være kroniske infeksjoner av en organisme vi ennå ikke har identifisert.

Hva er stress?

En vanlig definisjon på stress er enhver opplevelse som forårsaker spenning, enten det er fysisk, psykologisk eller emosjonelt, spesielt hvis det aktiverer «kamp eller flukt» -responsen (der binyrene frigjør adrenalin, noe som fører til rask puls og økt blodtrykk). Dette tjener oss bra hvis vi blir jaget av en løve. Men det er teoretisert at vedvarende stress (som bekymring for økonomi, mental eller fysisk helse eller mellommenneskelige forhold) kan føre til kronisk sykdom som høyt blodtrykk eller autoimmun sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen fra MILRAB

Hva som forårsaker stress for en person er svært individuelt. Et vanlig eksempel er å måtte tale offentlig. Noen mennesker synes det er lett å holde en tale foran en mengde; for andre kan imidlertid nøyaktig samme situasjon føles intet mindre enn fryktelig og forårsake bekymring i flere uker i forveien. En stressende opplevelse kan også være noe positivt, som å gifte seg, eller gå inn i et rom på bursdagen din der venner og familie gjemmer seg. Overraskelse!

Hva er en stressrelatert lidelse?

Det er en stor forskjell mellom stress og å ha en “stressrelatert lidelse”, der en bestemt, veldefinert tilstand eller sykdom utvikler seg etter en spesifikk og intenst stressende hendelse. Et dramatisk eksempel er posttraumatisk stresslidelse (PTSD), der en alvorlig fysisk eller psykologisk skade fører til en rekke problemer, inkludert urovekkende, påtrengende minner fra den traumatiske hendelsen; hukommelsesproblemer; apati; og irritabilitet.

Utforske sammenhengen mellom stress og autoimmun sykdom

I denne nye studien analyserte forskere mer enn 100 000 personer diagnostisert med stressrelaterte lidelser og sammenlignet deres tendens til å utvikle autoimmune sykdommer minst ett år senere med 126 000 av søsknene, og ytterligere en million mennesker som ikke hadde stressrelaterte lidelser.

Studien fant at individer diagnostisert med en stressrelatert lidelser

  • hadde større sannsynlighet for å bli diagnostisert med en autoimmun sykdom (omtrent ni per 1000 pasientår * som hadde stressrelaterte lidelser, men bare rundt seks per 1000 pasientår blant de uten stressrelaterte lidelser)
  • hadde større sannsynlighet for å utvikle flere autoimmune sykdommer
  • hadde en høyere rate av autoimmune sykdommer hvis yngre.

En spesielt viktig observasjon var at for de med PTSD som ble behandlet med en type antidepressiva, var den økte frekvensen av autoimmun sykdom mindre dramatisk. Selv om disse observasjonene er spennende, forteller de oss ikke hvorfor eller hvordan en stressrelatert lidelse kan provosere eller forårsake autoimmun sykdom.

Relaterte artikler:

Akutt svimmel og kvalm

Nedsatt immunforsvar symptomer

Annonse fra X-LIFE