ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Artrose tommel og trening

Her får du noen øvelser du kan gjennomføre når du har artrose i tommel eller andre ledd i hånda.

Tommeltøyning

Start med hånden i en nøytral, avslappet stilling med fingrene og tommelen rettet ut. Bøy deretter tommelen over håndflaten, og berør tuppen av tommelen til bunnen av lillefingeren. Hvis du ikke kan få tommelen til å berøre, er det bare å strekke seg så langt du kan. Sett tommelen tilbake til startposisjonen. Gjenta denne øvelsen flere ganger med hver hånd.

Knokebøyning

Håndøvelser kan bidra til å forbedre leddfleksibiliteten og bevegelsesområdet hos personer som har leddgikt. Start med å holde hånden og fingrene rett og tett sammen. Bøy ende- og midtleddene på fingrene. Hold knokene rett. Beveg deg sakte og jevnt og sett hånden tilbake til startposisjonen. Hvis du kan, utfør flere repetisjoner av denne øvelsen på hver hånd.

Knyttneve tøyning

Start med å holde hånden og fingrene rett og tett sammen, som for et håndtrykk – med underarmen, håndleddet og hånden hvilende på en bordplate eller annen flat overflate. Lukk fingrene til en forsiktig knyttneve, og legg tommelen rundt utsiden av fingrene. Ikke klem. Beveg deg sakte og jevnt, sett hånden tilbake til startposisjonen og gjenta øvelsen flere ganger på hver hånd.

Tommelstabilisering

Start med å holde hånden og fingrene rett og tett sammen. Bøy fingrene forsiktig til en C-form, som om hånden din er viklet rundt en boks eller flaske. Beveg deg sakte og jevnt, sett hånden tilbake til startposisjonen og gjenta øvelsen flere ganger på hver hånd.

Berøring med fingertupp

Start med å holde hånden og fingrene rett og tett sammen. Lag en O-form ved å berøre hver fingertupp med tommelen. Beveg deg sakte og jevnt, berør pekefingeren mot tommelen, og følg deretter med mellomfingrene, ringfingrene og de små. Gjenta denne øvelsen flere ganger med hver hånd.

Fingergang

Hvil hånden på en flat overflate, for eksempel en bordplate, med håndflaten vendt ned. Beveg tommelen vekk fra hånden. Begynn med pekefingeren, flytt den opp og mot tommelen. Følg med å bevege mellomfingrene, ringfingrene og småfingrene en om gangen opp og mot tommelen. Gjenta denne øvelsen flere ganger med hver hånd.

Relaterte artikler:

Symptomer på artrose i nakken

Artrose hofte og trening

Referanser

Om forfatteren