Armhevinger hver dag

I denne artikkelen vil vi se nærmere på fordelene ved å gjøre armhevinger hver dag, de ulike variantene av øvelsen, hvordan du kan inkludere dem i din daglige rutine, og vanlige feil å unngå.

Armhevinger er en av de mest kjente og populære øvelsene i verden. Denne enkle, men effektive øvelsen krever ingen utstyr og kan gjøres nesten hvor som helst.

Hva er armhevinger?

Armhevinger, også kjent som push-ups, er en kroppsvektøvelse som primært trener brystmuskulaturen, triceps, skuldre og kjernemuskulaturen. Øvelsen utføres ved å senke kroppen mot bakken fra en plankeposisjon og deretter presse den tilbake opp igjen.

Teknikk for armhevinger

Korrekt teknikk er avgjørende for å få mest mulig ut av armhevinger og unngå skader. Her er en trinn-for-trinn guide for en standard armheving:

 1. Startposisjon: Plasser hendene skulderbredde fra hverandre på bakken, med armene strake. Hold kroppen i en rett linje fra hodet til hælene.
 2. Bevegelse ned: Senk kroppen kontrollert mot bakken ved å bøye albuene. Hold albuene tett inntil kroppen.
 3. Bunnposisjon: Når brystet er like over bakken, pause i et øyeblikk.
 4. Press opp: Press kroppen tilbake til startposisjonen ved å rette ut armene.

Vanlige feil å unngå

Mange gjør feil når de utfører armhevinger. Her er noen vanlige feil og hvordan du kan unngå dem:

 • Hengende hofter: Hold kjernen stram for å unngå at hoftene synker mot bakken.
 • Bøyde albuer utover: Hold albuene tett inntil kroppen for å unngå overbelastning av skuldrene.
 • Ujevn bevegelse: Utfør bevegelsen kontrollert og jevnt for å maksimere muskelaktivering.

Relatert: Hvorfor trene push-ups

Fordeler ved å gjøre armhevinger hver dag

Å inkludere armhevinger i din daglige rutine kan gi mange fordeler for helse og velvære.

Forbedret styrke og muskelmasse

Regelmessig trening med armhevinger kan forbedre muskelstyrke og øke muskelmassen i overkroppen. Øvelsen aktiverer flere store muskelgrupper samtidig, noe som gjør den svært effektiv.

Økt utholdenhet

Daglige armhevinger kan også forbedre muskelutholdenheten, spesielt i bryst, skuldre og armer. Over tid vil dette gjøre deg i stand til å utføre flere repetisjoner uten å bli utmattet.

Bedre kardiovaskulær helse

Selv om armhevinger hovedsakelig er en styrkeøvelse, kan de også bidra til bedre kardiovaskulær helse. Når de utføres i høyere repetisjonsintervaller, kan de øke hjertefrekvensen og forbedre hjertets effektivitet.

Forbedret kroppsbevissthet og balanse

Armhevinger krever god kroppsbevissthet og balanse. Å gjøre dem regelmessig kan hjelpe med å forbedre disse ferdighetene, noe som er gunstig i dagliglivet og andre fysiske aktiviteter.

Ulemper med å gjøre armhevinger hver dag

Selv om det er mange fordeler ved å gjøre armhevinger hver dag, finnes det også noen ulemper og potensielle risikoer som bør vurderes. Det er viktig å være oppmerksom på disse for å unngå skader og overbelastning.

Overbelastning og skader

En av de største risikoene ved å gjøre armhevinger daglig er overbelastning av muskler og ledd. Gjentatte bevegelser uten tilstrekkelig hvile kan føre til overbelastningsskader, som senebetennelse og muskelstrekk. For å unngå dette er det viktig å:

 • Lytte til kroppen: Hvis du føler smerte eller ubehag, bør du ta en pause.
 • Inkludere hviledager: Selv om målet er daglige armhevinger, kan det være lurt å ta hviledager eller redusere intensiteten enkelte dager for å la musklene restituere.

Muskelubalanser

Fokusering på én type øvelse kan føre til muskelubalanser. Armhevinger trener primært brystet, skuldrene og triceps, men det er viktig også å trene de motsatte muskelgruppene, som rygg og biceps, for å opprettholde balanse i overkroppen. Dette kan gjøres ved å inkludere andre øvelser som:

 • Pull-ups eller chin-ups: For å styrke ryggen og biceps.
 • Rader med manualer eller stang: For å trene øvre del av ryggen.

Platåer i treningsfremgang

Å gjøre samme øvelse hver dag kan føre til platåer, der fremgangen stopper opp. Kroppen tilpasser seg raskt til faste rutiner, og uten variasjon kan muskelvekst og styrkeutvikling stagnere. For å motvirke dette:

 • Variere øvelsene: Prøv ulike varianter av armhevinger og andre øvelser.
 • Øke intensiteten: Øk antall repetisjoner, sett, eller legg til vekt (f.eks. ved å bruke en vektvest).

Psykologisk utmattelse

Det kan være mentalt krevende å gjøre samme øvelse dag ut og dag inn. Dette kan føre til redusert motivasjon og treningsglede. For å holde treningen interessant og opprettholde motivasjonen:

 • Sett deg nye mål: Utfordre deg selv med nye mål og variasjoner.
 • Finn en treningspartner: En partner kan hjelpe med å holde deg motivert og gjøre treningen mer sosial.

Ikke ideell for alle treningsnivåer

Daglige armhevinger kan være for mye for nybegynnere eller personer med visse fysiske begrensninger. Hvis du er ny til trening eller har tidligere skader, kan det være bedre å starte med en mer balansert treningsplan og gradvis bygge opp styrke og utholdenhet.

Manglende fokus på helkroppstrening

Armhevinger er en flott øvelse for overkroppen, men de trener ikke hele kroppen. En balansert treningsrutine bør inkludere øvelser som dekker alle store muskelgrupper, inkludert ben og kjernemuskulatur. For en helkroppstrening, vurder å inkludere:

 • Knebøy og utfall: For å trene bena.
 • Planken og roterende planke: For å styrke kjernen.

Relatert: Hvordan ta push ups

Ulike varianter av armhevinger

For å unngå stagnasjon og gjøre treningen mer utfordrende, kan du variere armhevingene. Her er noen populære varianter:

Bred armheving

Denne varianten fokuserer mer på brystmusklene. Plasser hendene bredere enn skulderbredde fra hverandre.

Smal armheving (triceps armheving)

Denne varianten legger mer vekt på triceps. Plasser hendene tett sammen under brystet.

Diamant armheving

Plasser hendene sammen slik at tomler og pekefingre danner en diamantform. Denne varianten aktiverer triceps og brystmusklene intensivt.

Pike push-up

Denne varianten trener skuldrene mer målrettet. Start i en nedadgående hundeposisjon og senk hodet mot bakken ved å bøye albuene.

Eksplosive armhevinger (plyo push-ups)

Legg til et eksplosivt element ved å presse kroppen opp fra bakken slik at hendene forlater bakken. Dette forbedrer kraft og eksplosivitet.

Hvordan inkludere armhevinger i din daglige rutine?

Å gjøre armhevinger hver dag kan være utfordrende, men med riktig planlegging kan det bli en naturlig del av din daglige rutine.

Sett realistiske mål

Start med et realistisk antall repetisjoner og sett gradvis høyere mål. For eksempel, start med 10 armhevinger per dag og øk antallet med 5 hver uke.

Finn en passende tid

Velg en tid på dagen som passer best for deg. Mange foretrekker å gjøre armhevinger om morgenen for å starte dagen med energi, mens andre foretrekker kvelden for å avlaste stress.

Inkluder i oppvarming eller nedtrapping

Armhevinger kan også være en del av oppvarmingen før en treningsøkt eller nedtrapping etterpå. Dette sikrer at du får dem inn i din daglige treningsrutine.

Varier øvelsene

For å holde motivasjonen oppe og unngå treningsplateauer, varier øvelsene regelmessig. Prøv ulike varianter av armhevinger eller legg til andre kroppsvektøvelser i rutinen din.

Vanlige bekymringer og spørsmål

Kan armhevinger hver dag føre til skader?

Som med alle øvelser, er det en risiko for skader hvis armhevinger ikke utføres riktig. For å minimere risikoen, fokuser på korrekt teknikk og unngå å gjøre for mange repetisjoner for tidlig. Hvis du opplever smerter, bør du konsultere en fysioterapeut eller trener.

Hvor mange armhevinger bør jeg gjøre hver dag?

Antallet armhevinger du bør gjøre, avhenger av ditt nåværende kondisjonsnivå. Nybegynnere kan starte med 10-15 repetisjoner, mens mer erfarne kan sikte på 50-100 repetisjoner eller mer. Husk at kvalitet er viktigere enn kvantitet.

Kan jeg bygge muskler kun ved hjelp av armhevinger?

Ja, du kan bygge muskler ved å gjøre armhevinger, spesielt i overkroppen. For optimal muskelvekst, kombiner armhevinger med andre øvelser og en balansert kosthold rik på proteiner.

Er det bra å gjøre armhevinger hver dag?

Det kan være fordelaktig å gjøre armhevinger hver dag, men det er viktig å lytte til kroppen. Hvis du føler deg sliten eller opplever smerte, ta en pause. Variasjon og hvile er viktige komponenter i en vellykket treningsrutine.

Tips for å opprettholde en daglig armhevingrutine

Å opprettholde en daglig armhevingrutine kan være utfordrende, spesielt i begynnelsen. Her er noen tips for å hjelpe deg med å holde deg på sporet og gjøre armhevinger til en del av din daglige livsstil.

Sett opp en plan

En konkret plan kan hjelpe deg med å holde fokus og sikre at du ikke hopper over treningen. Planlegg hvor mange armhevinger du vil gjøre hver dag og til hvilken tid. Du kan bruke en treningsdagbok eller en app for å følge med på fremgangen din.

Start smått

Hvis du er nybegynner, start med et overkommelig antall armhevinger. Øk gradvis antall repetisjoner etter hvert som du blir sterkere. Dette vil hjelpe deg med å unngå overbelastning og skader, samt opprettholde motivasjonen.

Finn en treningspartner

En treningspartner kan gi deg ekstra motivasjon og ansvarlighet. Dere kan oppmuntre hverandre og holde hverandre ansvarlige for å opprettholde rutinen. Konkurranse kan også gjøre treningen morsommere og mer engasjerende.

Bruk variasjon

Som nevnt tidligere, er variasjon nøkkelen til å holde treningen interessant og utfordrende. Prøv ulike typer armhevinger og kombiner dem med andre kroppsvektøvelser. Dette vil også bidra til å trene ulike muskelgrupper og forhindre stagnasjon.

Belønn deg selv

Sett opp belønningssystemer for å feire milepæler. Når du når et mål, som å gjøre et visst antall armhevinger på rad, gi deg selv en liten belønning. Dette kan være noe så enkelt som en sunn snacks eller en pause fra daglige gjøremål.

Hvordan måle fremgang?

Å spore fremgang er viktig for å holde seg motivert og se resultatene av innsatsen din. Her er noen måter du kan måle fremgangen din på:

Repetisjoner og sett

En enkel måte å måle fremgang på er ved å telle antall repetisjoner og sett du kan utføre. Prøv å øke dette antallet jevnlig. Du kan også måle hvor raskt du kan fullføre et visst antall armhevinger.

Kroppsmål

Mål omkretsen av brystet, armene og skuldrene med et målebånd. Økninger i disse målene indikerer muskelvekst. Husk å måle på samme tid av dagen for konsistens.

Fotografering

Ta bilder av deg selv regelmessig for å dokumentere kroppens forandringer. Før- og etter-bilder kan være en god måte å se visuelle forbedringer på, som kan være svært motiverende.

Styrketester

Test styrken din ved å prøve andre øvelser som krever overkroppsstyrke, som pull-ups eller dips. Økninger i antall repetisjoner eller vekt i disse øvelsene kan indikere fremgang fra armhevingene.

Helsefordeler utover muskelstyrke

Armhevinger gir ikke bare bedre muskelstyrke; de kan også ha flere positive effekter på generell helse og velvære.

Forbedret mental helse

Fysisk aktivitet, inkludert armhevinger, frigjør endorfiner som kan forbedre humøret og redusere stress. Regelmessig trening kan også bidra til bedre søvn og redusert risiko for depresjon.

Bedre holdning

Armhevinger styrker kjernemuskulaturen og skuldermusklene, noe som kan bidra til en bedre holdning. En sterkere kjerne bidrar til å opprettholde en riktig justering av ryggraden, noe som kan redusere ryggsmerter.

Økt metabolisme

Muskelmasse øker kroppens hvilemetabolisme, noe som betyr at du forbrenner flere kalorier i hviletilstand. Å bygge muskelmasse gjennom armhevinger kan derfor bidra til vekttap og vektkontroll.

Forbedret hjertehelse

Som nevnt tidligere, kan høyrepetisjonssett av armhevinger øke hjertefrekvensen, som kan bidra til bedre kardiovaskulær helse. Regelmessig trening reduserer risikoen for hjertesykdommer, høyt blodtrykk og diabetes.

Konklusjon

Armhevinger er en enkel, men kraftfull øvelse som kan gi betydelige fordeler når de gjøres regelmessig. Ved å inkludere armhevinger i din daglige rutine kan du forbedre styrke, utholdenhet og generell helse. Husk å fokusere på korrekt teknikk, variere øvelsene og lytte til kroppen din for å unngå skader og oppnå best mulig resultater. Gjør armhevinger til en vane, og nyt fordelene av en sterkere og sunnere kropp.

Referanser

Om forfatteren