Antibiotika og trening

0
14
ANTIBIOTIKA OG TRENING
Foto: Cathy Pham - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Hvis du noen gang har fått forskrevet antibiotika, kan du vite at det er en liste over ting du kanskje bør unngå mens du tar dem.

Alkohol, grapefruktjuice, syrenøytraliserende midler eller kalsiumtilskudd, og visse andre reseptbelagte medisiner, som blodfortynnende bør ikke tas sammen med antibiotika.

En ting du sannsynligvis aldri har tenkt om du kan gjøre mens du er på antibiotika, er å trene. Trening er bra for immunforsvaret ditt, så hvorfor skulle du slutte å gjøre det mens du kommer deg etter en infeksjon? Fordi noen antibiotika kan forårsake bivirkninger som kan påvirke din evne til å trene med høy intensitet.

Er det trygt å trene mens du tar antibiotika?

Det korte svaret er ja. De fleste antibiotika er trygge å ta mens du driver med normale typer trening, gitt at du ellers er sunn og føler deg bra nok til å trene. Du bør imidlertid huske at kroppen din ikke fungerer som best når du har en infeksjon, så det er noen ting du bør vurdere først.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Enhver infeksjon vil legge stress på kroppen. Hvordan dette påvirker deg, vil avhenge av mange faktorer, som infeksjonstypen, alvorlighetsgraden og pasientens grunnleggende helse eller andre medisinske problemer.

Det er en stor klasse antibiotika å passe på når det gjelder trening, og det er fluorokinoloner. Denne klassen av antibiotika, som inkluderer ciprofloxacin (Cipro), kan brukes til å behandle luftveis-, hud- og urinveisinfeksjoner, men de har også en alvorlig risiko for sportsskade. Fluorokinoloner kan forårsake svekkede sener, og når de kombineres med intens trening eller vektbærende trening kan føre til overbelastninger, forstuinger og til og med seneavrivninger. Disse bivirkningene er vanligst når fluorokinoloner er tatt i høye doser eller over lenger perioder, selv om korte behandlingsforløp heller ikke bør overses. Dessuten, i motsetning til de fleste antibiotika – som fjernes ganske raskt fra kroppen – kan fluorokinoloner fremdeles forårsake skade etter at du har sluttet å ta dem.

Endres anbefalingene avhengig av hvilken trening du gjennomfører?

Treningstypen er mindre viktig enn typen antibiotika; hvis du bruker fluorokinoloner, bør du ikke gjøre noen form for moderat eller intens trening, men disse aktivitetene er vanligvis trygge når du tar de fleste andre klasser av antibiotika. Med andre ord, øvelser som er normale for deg – enten det er vektløfting, løping eller yoga – er greit å fortsette å gjøre når du bruker antibiotika som penicillin eller azitromycin, så lenge du føler deg i form til det. Hvis du ikke er sikker på hvordan medisinen din kan påvirke treningen din, er det bare å spørre legen.

Hva er bivirkningene av å trene mens du tar antibiotika?

Bortsett fra risikoen for sportsskade med fluorokinoloner, er det noen andre bivirkninger å huske på. Antibiotika påvirker vanligvis mage-tarmkanalen, forårsaker urolig mage og kvalme, noe som kan gjøre det vanskelig å holde seg godt hydrert. Disse bivirkningene er sannsynligvis det største problemet bortsett fra selve infeksjonen.»

Når det gjelder om en antibiotikakur kan påvirke atletisk ytelse eller forverre trettheten din, er det mer anekdotisk bevis enn faktisk vitenskapelig bevis. Ikke glem at kroppen din vil jobbe hardt sammen med antibiotika for å bekjempe infeksjonen – og det kan også gjøre at du føler deg mer sliten enn vanlig.

Relaterte artikler:

Penicillin og trening

Blod i urinen etter trening

Annonse fra MILRAB