OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Angst mageproblemer

Angst kan føre til mageproblemer og omvendt. Lær mer om hvordan stress og angst kan forårsake mageproblemer.

Angst og mageproblemer

Tarm-hjerne-forbindelsen er ingen spøk; Angst kan føre til mageproblemer og omvendt. Har du noen ganger i visse i situasjoner “følt deg kvalm”? Har du noen gang følt “sommerfugler” i magen? Vi bruker disse uttrykkene av en grunn. Mage-tarmkanalen er sensitiv for følelser. Sinne, angst, tristhet, glede – alle disse følelsene (og andre) kan utløse symptomer i tarmen.

Hjernen har en direkte effekt på mage og tarm. For eksempel kan selve tanken på å spise frigjøre magesaftene før maten kommer dit. Denne forbindelsen går begge veier. En urolig tarm kan sende signaler til hjernen, akkurat som en urolig hjerne kan sende signaler til tarmen. Derfor kan en persons mage- eller tarmsykdom være forårsaket av angst, stress eller depresjon. Det er fordi hjernen og mage-tarmsystemet er tett forbundet. Dette gjelder spesielt i tilfeller der en person opplever gastrointestinale (GI) plager uten en åpenbar fysisk årsak. For slike funksjonelle GI-lidelser er det vanskelig å prøve å helbrede, uten å vurdere rollen stress og følelser kan ha.

Tarmhelse og angst

Gitt hvor tett tarmen og hjernen samhandler, blir det lettere å forstå hvorfor du kan føle deg kvalm før du holder en presentasjon, eller føler tarmsmerter i tider med stress. Det betyr imidlertid ikke at funksjonelle gastrointestinale forhold er forestilt, eller “alt ligger i hodet ditt.” Psykologi kombineres med fysiske faktorer for å forårsake smerter og andre tarmsymptomer. Psykososiale faktorer påvirker selve fysiologien i tarmen, så vel som symptomer. Med andre ord, stress (eller depresjon eller andre psykologiske faktorer) kan påvirke bevegelse og sammentrekninger i tarmen.

I tillegg opplever mange mennesker med funksjonelle gastrointestinale lidelser smerter mer akutt enn andre mennesker gjør, fordi hjernen deres er mer lydhør for smertesignaler. Stress kan gjøre at den eksisterende smerten virker enda verre. Basert på disse observasjonene, kan du forvente at i det minste noen pasienter med funksjonelle gastrointestinale tilstander kan forbedre seg med terapi for å redusere stress eller behandle angst eller depresjon. Flere studier har funnet at psykologisk baserte tilnærminger fører til større bedring i fordøyelsessymptomer sammenlignet med bare konvensjonell medisinsk behandling.

Tarm-hjerne forbindelse, angst og fordøyelse

Er mage- eller tarmproblemer – som halsbrann, magekramper eller løs avføring – relatert til stress? Se etter disse og andre vanlige symptomer på stress, og diskuter dem med legen din. Sammen kan dere finne strategier som hjelper deg med å takle stressorene i livet ditt, og også lette ubehag i fordøyelsen.

Relaterte artikler:

Tung pust angst

Betablokkere mot angst

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!