Anaerob trening med intervall

Anaerob trening med intervall. Lær mer om hvordan og hvorfor du skal unngå å trene anaerobt når du gjennomfører intervalltrening.

Når du trener anaerobt med intervall

Intervalltrening kan bli gjennomført hardt, og noen ganger så hardt at det blir trent anaerobt. Dette kan være en lite effektiv måte å trene intervall på, og vil gradvis føre til en opphopning av avfallsstoffer i muskulaturen som gjør deg stiv og støl, og kan føre til at du trenger lenger restitusjonstid.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan unngå å trene intervall anaerobt, slik at du oppnår bedre effekt og kortere restitusjonstid i etterkant av intervalltreningen.

Anaerob trening

Vi trener anaerobt når det blir utført arbeid som krever mer energi enn det som produseres ved aerobe prosesser. Når du trener anaerobt, klarer ikke hjertet å tilføre nok oksygen til musklene, og du vil starte produksjon av melkesyre som hoper seg opp i muskulaturen. Selv om det er mulig å trene seg opp i å tåle mer anaerob trening, vil den uansett være kortvarig, og hvis vi ser bort i fra sprintdistanser, er dette en lite effektiv måte å trene løping på. Du må ha fokus på den aerobe treningen.

Relatert: Aerob trening og fettforbrenning

Aerob intervalltrening med progressive intervaller

Progressiv intervalltrening i denne sammenhengen vil si at du kan variere farten og intensiteten innenfor det enkelte intervallet, eller fra et intervall til et annet. Å løpe intervaller progressivt på denne måten vil gi deg en rekke fordeler som løper, både fysisk og mentalt. Når du trener intervaller progressiv vil du ha en mer jevn intensitet som veksler mellom lav, moderat og hard, og gjøre det enklere å unngå trene intervallene anaerobt. Hold igjen noe mot slutten av hvert intervall, for å unngå å gå over anaerob terskel.

Progressiv intervalltrening kan gjøre treningen mer motiverende, og kan bidra til en jevnere formutvikling. Dersom du løper intervallene progressivt raskere innenfor hvert intervall, og mellom intervallene, venner kroppen og muskulaturen seg gradvis til den økte belastningen. Trener du på denne måten oppleves ikke intervalltreningen så hard, og treningsøkta kan bli mer gøy og motiverende. I motsatt fall, når du fra første intervall skal opp i terskelfart med en gang, vil det oppleves som et lite sjokk, fysisk og mentalt. Når du hele tiden varierer fart og intensitet vil det bidra til å utsette stagnasjon når du trener intervaller. Dersom intervalltreningen kommer inn i en rutine der du trener de samme intervallene, med samme fart og intensitet, vil du på et tidspunkt oppleve at fremgangen stopper opp. Dersom du varierer med hvilken fart, intensitet og intervaller, vil denne måten å trene intervaller på stimulere de raske muskelfibrene i muskulaturen din, i motsetning til å løpe i det samme tempoet hele tiden. Å trene intervaller på denne måten kan være én faktor som gjør at du utsetter utflatingen i din formkurve; Du gir muskulaturen din hele tiden små «vekkere» så den ikke sovner hen.

Anaerob intervalltrening og nybegynnere

Nybegynnere bør være ekstra varsomme når de trener intervall, fordi det kan være fort gjort å trene intervall for hardt når du har mindre erfaring med denne type trening. Farten er ofte lavere når du som nybegynner trener intervall, og dersom du da prøver å kompensere med å øke hastigheten enda mer, kan du raskt komme opp i en intensitet som er langt over anaerob terskel. For nybegynnere spesielt, kan det å trene med for høy intensitet øke risikoen for å bli skadet, i og med at muskulatur, sener og ledd ikke er vant til belastningen de blir påført. Nybegynnere bør derfor overvåke intensiteten nøye, for å unngå trene med for hard intensitet. Da får det bare være at farten er lavere. Farten vil bli høyere når formnivået blir høyere.

Anaerob trening med intervall

Med enkle grep kan du unngå å trene intervaller over aerob terskel. Å gjennomføre progressiv intervalltrening er kanskje enkleste, og helt klart det mest motiverende tiltaket du kan gjøre for å unngå å trene anaerobt, så lenge du holder litt igjen når du trener med hard intensitet mot slutten av intervallet.  Ha hele fokus på at treningen skal være aerob, ikke aerob. Det er ved aerob trening du vil ha en jevn og god formutvikling. Den korte tiden du greier å trene anaerobt, vil uansett ha begrenset effekt, og fører til lenger restitusjon og økt risiko for skader.

Relaterte artikler:

Anaerob utholdenhet og trening

Trene med pulssoner

Om forfatteren

Legg inn kommentar